Reiselivsaktører om Airbnb: - De slipper å forholde seg til de 35 lovene vi må forholde oss til

Hotelldirektør synes det er flott at Airbnb kan tilby noe hotellnæringen ikke er god på, men mener at de må reguleres.

TURISTER: Folk med paraplyer på en regnværsdag ved Bryggen i Bergen, også kjent som Tyskebryggen og Hansabryggen, som befinner seg på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Bryggen er den tredje mest besøkte turistattraksjonen i Norge.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Hovedproblemet med Aribnb er at de kommer inn på hotellmarkedet helt uten reguleringer. De slipper å betale skatt og forholde seg til de 35 lovene vi må forholde oss til. De kommer inn og kan skumme fløten, uten å ta ansvar, sier hotelldirektør Kjetil Smørås ved Hotel Grand Terminus i Bergen.

Han sier at det er positivt at Airbnb tilbyr noe hotellnæringen ikke er så god på, men at det er viktig med like vilkår.

– En del av dem som står bak tilbudene på Airbnb er profesjonelle eiendomsbesittere, som utnytter hullet i lovgivningen, sier Smørås.

Reguleres

Airbnb er en av en rekke tjenester som har blitt kjent som en del av delingsøkonomien. Du kan leie rom eller boliger i over 190 land gjennom plattformen.

I flere store byer har myndighetene diskutert og vedtatt regulering av tjenesten. Blant grunnene er at tjenesten presser leieboligprisene opp, og urettferdige konkurransevilkår for hotellnæringen.

Nærings- og fiskeridepartementet anslår at Airbnb antageligvis har en markedsandel på rundt 2 prosent, når det kommer til antall overnattingsdøgn.

Hoteller har blant annet et strengt regelverk for brannsikring, arbeidsmiljø, forurensing og forbrukervennlighet.

Forbrukerombudet har tidligere reagert på villedende markedsføring fra Airbnb. Hotellinvestor Petter Stordalen har uttalt at flere delingsøkonomi-tjenester innbyr til svart arbeid.

Line Endresen Normann, direktør for Virke reiseliv og kultur, sier at delingsøkonomiens inntog i reiselivet debatteres flere steder, også i Norge.

– Vi mener det er positivt at digitaliseringen fører til nye forretningsmodeller, men de nye plattformene utfordrer også regelverket, sier Endresen Nordmann.

Airbnb har ikke svart på E24s henvendelser.

– Like vilkår

Hun sier at dem som leier ut via Airbnb ikke forholder seg til samme regelverk som hotellnæringen.

Line Endresen Normann, direktør for Virke reiseliv og kultur.

Foto: Virke

– Det betyr at de ikke konkurrerer på likevilkår. Et regelverk som er tilpasset må sikres for å sørge for en sunn konkurransesituasjon, der det er plass til både hotellene og Airbnb, sier hun.

Nærings- og fiskeridepartementet venter for tiden på en tilbakemelding fra delingsøkonomiutvalget, som skal vurdere mulighetene og utfordringene som kommer med delingsøkonomien.

– Delingsøkonomien bidrar til å gi forbrukerne et mer variert tilbud, og tjenester tilpasset det de vil ha. Det må likevel balanseres mot reguleringshensyn, som skatt, konkurransevilkår og arbeidstagerrettigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Christine Spersrud Haug.

– Ikke mange henvendelser

Departementet sier at de ikke har mottatt mange henvendelser om Airbnb, men de har notert at det fins misnøye.

– I den offentlige debatten er det fremmet bekymringer for at selskaper som for eksempel Airbnb kan gi et uregulert overnattingsmarked. NHO Reiseliv har uttrykt bekymring for at delingsøkonomien kan virke konkurransevridende og ulovlig. Leieboerforeningen har tatt til orde for en begrensning på Airbnb-utleie, sier Spersrud Haug, og legger til at den sterke veksten i markedet kan gjøre det nødvendig å vurdere reguleringene.

Regjeringens delingsøkonomiutvalg skal legge frem sin innstilling kommer 1. februar til neste år.

Les også

New Yorks Uber-sjåfører til kamp mot selvkjørende biler

Les også

– Matdelingstjenester er kommet for å bli

Les også

Eksperter: Dette vil endre verden de neste ti årene

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Airbnb
 2. Delingsøkonomi
 3. Reiseliv
 4. Hotell
 5. Digitalisering

Flere artikler

 1. New York slår ned på Airbnb

 2. Sendt på høring: Jensen vil at Airbnb og Uber rapporterer til Skatteetaten

 3. – Kan ikke komme med en ny plattform og tro at man ikke er regulert

 4. Uber Norge-sjefen tror ikke Uber-modellen passer i alle bransjer

 5. Uber-jubel etter delingsøkonomi-rapporten