Hackere tar på seg ansvaret for nettangrep

En hackergruppe sier den står bak nettangrepene som rammet store nettjenester som Twitter, Netflix og Spotify fredag. Lørdag morgen ser alt ut til å fungere som normalt igjen.

MASSIVT ANGREP: Fredag førte en dataangrep til at flere tjenester og nettsider ble hardt rammet.
Publisert:

Tre dataangrep rammet en stor nettleverandør i USA, noe som førte til stans for flere store nettsteder og -tjenester verden over. Disse skal nå være oppe igjen. Nettleverandøren Dyn opplyste fredag at selskapets serverinfrastruktur i USA ble utsatt for det første DDoS-angrepet (se faktaboks), like etter klokken 13 norsk tid.

Nesten ti timer etter den første hendelsen ba Dyn kundene om å forberede seg på nok et angrep. DDoS-angrepene kom fra titalls millioner IP-adresser på samme tid og var godt planlagt, opplyser selskapet til CNBC.

Skulle teste kraft

Medlemmer av en gruppe som kaller seg New World Hackers, påtok seg ansvaret for det som blir omtalt som det mest alvorlige angrepet den aktuelle nettleverandøren noen gang har blitt utsatt for.

– Vi gjorde ikke dette for å tiltrekke oss det føderale politiet, men for å teste kraft, skriver medlemmer av gruppen på Twitter.

I en Twitter-samtale med nyhetsbyrået AP sier de to medlemmene at gruppen består av 30 personer spredt mellom Russland, Kina og India. 10 av disse deltok i angrepet. Gruppen har tidligere tatt på seg ansvaret for lignende angrep mot andre nettsteder som ESPN og også nettangrep mot IS.

Oppe igjen

Lørdag morgen ser lle nettsidene og tjenestene som ble rammet ut til å fungere som normalt igjen.

I Norge ble blant annet regjeringens nettsider rammet, men i løpet av natt til lørdag fungerte nettjenesten igjen som normalt.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) opplyste til NTB fredag kveld at enkelte ikke kom inn på regjeringen.no på grunn av angrepet i USA.

– Dette kan være etterdønninger, men vi følger med fortløpende, sa informasjonssjef Trond Øvstedal i NSM sent fredag kveld.

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) bekreftet at hjemmesidene til regjering har utfordringer og arbeidet i samarbeid med sine underleverandører for å håndtere situasjonen.

– Regjeringen.no er periodisk utilgjengelig for publikum på grunn av noe som trolig skyldes et større DDoS-angrep på flere nettsteder, opplyste avdelingsdirektør Beate Erikstad i DSS til NTB.

Les også

NSM: – Norske nettsider trolig ikke påvirket

Les også

FT: Hundrevis av amerikanske nettsider rammet av DDoS-angrep

Les også

Sikkerhetsekspert: – Norske bedrifter ligger langt bakpå

Publisert: