Tek-bransjen samlet i Las Vegas: Her er teknologitrendene i 2017

Smartere biler, roboter, smarte kjøleskap og vi skal ta enda et skritt inn i den virtuelle virkeligheten, ifølge teknologibransjen.

SMART KJØKKEN: Her er Whirlpools smarte kjøkkenstand i Las Vegas. Her kan du gjennom en app få hjelp til å foreslå middager ut fra matvarene du har, og få hjelp av en smart kjøkkenassistent til å lage maten.

Foto: Ethan Miller AFP
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Denne uken har Las Vegas vært verdens teknologihovedstad.

Consumer Electronics Show (CES), som er verdens største elektronikkmesse, trekker årlig over 170.000 deltagere til den amerikanske byen for å se hvilken teknologi som skal prege livene våre i tiden fremover.

Kommunikasjonssjef Marte Ottemo.

Foto: Elektronikkbransjen

Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i bransjeforeningen Elektronikkbransjen har også vært «over there».

– Det er ganske vilt her, fryktelig mye mennesker og mye spennende teknologi, sier Ottemo til E24.

Stemmestyring

At våre hjem og butikker skal bli smartere er ikke en ny spådom, men det kommer stadig nye versjoner av ting vi har hjemme, som skal kobles til internett.

– Det vi ser mye av er stemmestyring av ting. Du skal kunne snakke med dingser for å styre alt fra lys, kjøleskap og sette på musikk, sier Ottemo.

Hun forteller at du for eksempel skal kunne si til kjøleskapet ditt at den skal legge til egg og melk på handlelista og sende det til deg på e-post.

– Vi ser også små roboter som skal koble alt sammen, som blir den du snakker til. En del av dem har fått et menneskelig utseende, så du føler at du snakker til noen, sier Ottemo.

En smart lås, som du kan kontrollere uansett hvor du er, hyller som forteller deg om du er tom for matvarer, interaktive speil i butikker, som gjør at du kan beholde eller dele bilder av deg selv i plagg og enda flere butikker der du kan skanne varer og betale uten en bemannet kasse, er noen av tjenestene som er populære i Las Vegas, ifølge tek-nettsteder.

ROBOT: Det skal komme roboter inn i livene våre, ifølge teknologiselskapene. Her er en Abilix Everest 5 undervisningsrobot. Den kan blant annet gå, danse, lære deg yoga, Tai Chi og Kung Fu.

Foto: Ethan Miller AFP

Roboter i butikkene

Roboter fins allerede i store varehus, men de kommer også trolig snart inn i butikkene.

Den amerikanske butikkjeden Lowe's tester allerede roboter i butikker. Disse hjelper kundene med å finne varer og passer på at hyllene ikke er tomme. Softbank Robotics har også testet roboter som hilser kunder velkommen på kjøpesenter i California.

Det er også mange smartarmbånd på messen, så det er grunn til å tro at denne trenden fortsetter inn i 2017.

– Sensorene blir stadig mindre, og informasjonen du kan få blir stadig mer nøyaktig, forteller Ottemo.

På messen har de også disse sensorene plassert i sportstøy, så du slipper å ha på et armbånd eller en klokke.

– Du kan få pulsmåling rett i T-skjorta eller BH-en, forklarer hun.

Les også

Norsk «smart-hjem»-startup henter 11 millioner kroner fra dansk milliardkonsern

Bil og teknologi

Det er også en ny bransje som har gjort sin inntog på CES-messen i Las Vegas.

– Det er også veldig mye biler på messen i år, det har det ikke vært tidligere. Bilindustrien og teknologibransjen smelter mer og mer sammen, det er sånt som vi ikke ser like godt fra Norge, sier Ottemo.

Bilene som ruller rundt på veiene skal bli smartere i løpet av 2017, og det flere nå melder om er at denne stemmekontrollen fra hjemmet også skal inn i bilen.

Blant annet skal Ford i løpet av året sørge for at nye biler smartere med Amazons Alexa i løpet av året.

Alexa skal knytte bilen til hjemmet ditt, ifølge en pressemelding. Blant annet skal bilene kunne knyttes opp til Amazons smarthjem-tjeneste Echo.

Du skal kunne spørre etter veien til lokale steder, og få navigasjonen overført til bilens navigasjonssystem, skru på bilen fra hjemmet, styre musikk og lydbøker, skrive handlelister, spørre etter værutsiktene

KUNSTIG INTELLIGENS: Her står grunnlegger og toppsjef i Nvidia Jen-Hsun Huang på scenen i Las Vegas onsdag. De har utviklet kunstig intelligens for biler, og samarbeider nå med Audi.

Foto: Ethan Miller AFP

Selvkjørende biler

Det er flere produsenter som også peker frem mot selvkjørende biler, blant annet kan deltagerne på messen få en tur i en selvkjørende bil, men det er lite sannsynlig at dette er noe som kommer ut på markedet med det første.

– Vi er ikke engang i nærheten, sa direktør Gill Pratt, direktør for Toyotas forskningsinstitutt fra scenen, og forklarte at det er komplisert å få på plass en helt selvkjørende bil, ifølge Tech Crunch.

– Historisk sett har mennesket vist nulltoleranse for skader eller dødsfall forårsaket av feil i maskiner. Selv om kunstig intelligens er fantastisk, så har det også feil. Det vil ta mange år og mange mil, både i simulatorer og i virkeligheten, før vi kommer til perfeksjonsnivået vi trenger, forklarte Pratt.

Nvidia har utviklet kunstig intelligens for biler, og samarbeider med Audi. De anslår at deres løsning har 95 prosent nøyaktighet, og kan lese på leppene dine hva du sier, analysere ansiktet ditt og kartlegge verden.

Les også

Slik blir 5G: Det er dette som skal koble alt til nett

VR

Virtuell virkelighet (VR) har allerede kommet inn i noen nordmenn sine hjem, om man skal tro undersøkelser om julegavetrendene i 2016.

Under messen ble det blant annet lagt frem VR-sko, som gjør at spark også skal kunne registreres i den nye virkeligheten, og en installasjon som skal gi deg følelsen av å fly, ifølge Tech Crunch.

Men det som trolig vil påvirke forbrukernes liv mest er VR-briller. Teknologien forbedres stadig, og selskapene ønsker å kunne bygge opplevelser, spill og film tilpasset brillene. Du kan blant annet allerede prøve Netflix på VR-briller.

Goldman Sachs skrev i fjor i et notat at de tror at VR vil være større enn TV i 2025.

ANNEN VERDEN: Her reagerer en av deltagerne på konferansen når han får prøve VR-briller under Intels pressekonferanse. Skal vi tro ekspertene, blir det mer virtuell virkelighet i norske hjem i årene fremover.

Foto: John Locher AP
Les også

Slik blir 5G: Det er dette som skal koble alt til nett

Les også

Gründersuksess: Solgte «papirnettbrett» for 3 millioner kroner – på under to døgn

Les også

Nå er disse irske brødrene dollarmilliardærer

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Teknologi
 2. Digitalisering
 3. Kunstig intelligens
 4. Bil
 5. Amazon
 6. Virtual Reality
 7. TV

Flere artikler

 1. Tre digitale kriger som vil definere 2018

 2. Solvik-Olsen tror vi har selvkjørende biler på veien om et par år

 3. Verdens største elektronikkmesse arrangeres denne uken

 4. Betalt innhold

  Fire hjemvendte svensker skal revolusjonere den norske boligdrømmen

 5. Googles stemmeassistent til Norge