Bedriftssjef om formuesskatten: – Handler ikke om de få som seiler store yachter rundt i skjærgården

Bedriftseier føler seg glemt i debatten om hvem som faktisk trenger eiendomskatten. 

REAGERER: Administrerende direktør i Intek Anita Hager reagerer på at debatten om formueskatt raser, uten at mindre bedriftseiere får et ord med i laget.

Foto: Foto: NHO/Mathias Fossum
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Formueskatten har vært en av de store diskusjonene i årets valgkamp, og både Norges rikeste, samt politikere og næringslivsorganisasjoner har kommet til ordet.

E24 har snakket med flere ledere av mindre norske bedrifter som føler debatten burde handle mer om dem, ikke milliardærene.

En av dem er administrerende direktør i Intek Anita Hager som leder 38 ansatte på Raufoss.

– For oss som ikke er milliardærer, og jobber knallhardt hver dag for å skape norske arbeidsplasser, føles det veldig urettferdig. For meg og mange andre, er formueskatten en utfordring, sier hun til E24.

Støtter Erna

Hager som tok over den over 30 år gamle familiebedriften som 28-åring mener folk må få opp øynene.

– Diskusjonen har tatt en feil vending, dette handler ikke om de få som seiler store yachter rundt i skjærgården, det handler om gründere og bedriftseiere som jobber beinhardt, og mange ganger sliter med å betale denne skatten.

Hun mener flere fakta må på bordet i ukene før valget.

– Det er lett å skrike når man ikke vet nok om saken. Jeg tror mange hadde endret mening om de visste mer om hva skatten innebærer for mange små norske bedrifter, sier hun og fortsetter.

– Norge er bygget på småbedrifter, og hvis man vil at disse skal klare seg bedre, er det å fjerne formueskatten en veldig god hjelp, sier hun.

Hager forklarer at hun kun har betalt små beløp i formueskatt de siste årene, men ettersom hun bygger opp selskapet vil skatten øke i takt med veksten.

Ifølge regnskapet for 2016 tok Hager ikke ut utbytte.

– Min far betalte mye formueskatt i sin tid, men jeg håper å kunne reinvestere gode resultater tilbake til selskapet og ikke ta utbytte.

Sjøen understreker at han gjerne skulle betalt mer i skatt om han hadde brukt pengene på det han beskriver som personlig luksus. Dagens innretning av skatten er han imidlertid lite fornøyd med

– Hvis politikerne mener alvor om at de vil skape nye arbeidsplasser, bør formuesskatten fjernes, sier han.

Gründer-smell

Også det økende antallet teknologi-gründere i Norge har fulgt skatte-debatten tett.

SILICON VALLEY: Kristoffer Lande står foran en køyeseng i et av soverommene i bokollektivet han har delt med sine fem Gobi-kollegaer og ni andre tech-arbeidere i hjertet av Silicon Valley.

Foto: ANDREW BURTON/VG

En av dem er med-grunnleggeren og direktøren i bilde- og videodelingsappen Gobi, Kristoffer Lande.

Han har hentet 4 millioner kroner fra profiler som skiløper Petter Northug, skipsreder Johan Odvar Odfjell og fiskegründer og Salmar-eier Gustav Witzøe.

Lande betaler ikke formueskatt i år, men han nevner at det jobbes mot en ny emisjon.

Grunnleggerne, som fortsatt sitter på mesteparten av aksjene i selskapet, frykter da å måtte ta ut lønn for å betale formueskatten i 2018.

– Håpet er å lande en ny emisjon snart og hente mer kapital til selskapets vekst. Om dette går i boks vil vi gründere sitte på 70 prosent av disse midlene og må betale formueskatt av dette, sier han og fortsetter.

– Vi som sitter med verdier i selskapet tar nesten ikke ut lønn, og som studenter har vi ikke kapital til å betale eventuell formueskatt med. Verdiene vi sitter på er også umulige å omsette på grunn av aksjonæravtaler som er signert av alle gründerne i selskapet for å skape vekst, sier Lande til E24.

Han forklarer også at norske skatteregler hindrer teknologiselskapet å hente dyktige ansatte på grunn av opsjons-skatten.

Gobi jobbet en stund fra kontoret i Silicon Valley, og var usikre på om de ønsket å returnere til Norge.

– Det var rett før vi ble igjen i USA der forholdene for oppstartselskaper er langt bedre enn her. Vi har brukt alt for mye på advokater for å legge til rette for at selskapet kan drives på den måten vi ønsker, som igjen går utover veksten i selskapet og bremser utviklingen, sier Gobi-direktøren.

Lande tror ikke forskjellene for folk flest blir så store med Støre eller Solberg i regjering, men for gründerne vil det ha mye og si.

Les også

NHOs skatteeksempel tar utbytte til mer enn formuesskatt

Les også

Hagens datter bor i et av få land med formuesskatt

Les også

NHO-undersøkelse: 9 av 10 bedriftseiere vil fjerne formuesskatten

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Teknologi
  2. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Gobi mot ny million-investering for å satse på TV-produksjon

  2. – Norge har ingen gründervennlige partier

  3. Norske gründere jakter investormillioner og nye ansatte under Slush

  4. I kampen mot den særegne norske formuesskatten bør by og land stå hand i hand

  5. Betalt innhold

    Ansatte fikk kjøpe aksjer for 14 kroner stykket. Nå er over hundre blitt aksjemillionærer.