Uber tapte over 10 milliarder kroner – aksjen faller

Uber leverer nok et underskudd i tredje kvartal, men tapet var mindre enn ventet. Likevel svarer investorene med å sende aksjen ned i etterhandelen på Wall Street.

Uber tapte mindre enn ventet, men 1,16 milliarder dollar i minus er en av de rødeste bunnlinjene selskapet har levert noen gang.
Publisert:

Taxiappselskapet Uber har levert rapporten for tredje kvartal etter stengetid på Wall Street mandag.

Den viser at selskapet tapte 68 cent per aksje, mens det var ventet et tap per aksje på 81 cent, ifølge Refinitiv.

Uber dro inn 3,81 milliarder dollar i inntekter i perioden, og slo også her forventningen om 3,69 milliarder dollar med god margin.

På Wall Street blir ikke resultatene godt mottatt. Investorene svarer med å sende aksjen ned 6,5 prosent i etterhandelen.

Brutto bookinger, som er de samlede betalingene fra kundene til Uber før sjåførene får pengene sine og andre poster, hoppet med 29 prosent fra fjorårsperioden til 16,5 milliarder dollar.

Men Uber taper fortsatt store summer. Bunnlinjen er negativ med 1,16 milliarder dollar, eller 10,6 milliarder kroner etter dagens kurs.

Det er en forverring fra fjorårsperiodens tap på 986 millioner dollar.

Taper på alt annet enn skysstjenesten

Ubers hovedvirksomhet er skysstjenesten, et forretningsområde Uber kaller «rides», og som de fleste nordmenn kjenner fra selskapets virksomhet her til lands.

Inntektene fra rides utgjorde 76 prosent av totalen, eller 2,9 milliarder dollar, og selskapet fremhever at det er en økning på 19 prosent fra samme periode i fjor.

Selskapet har imidlertid satset på flere områder den siste tiden, og har fem segmenter som består av rides, matleveringstjenesten eats, frakttjenesten freight, selvkjørende teknologi og «andre satsinger». Sistnevnte består blant annet av elsykler og elsparkesykler.

Av alle de fem divisjonene var det bare skysstjenesten som ikke tapte penger.

Jekker opp utsiktene

– Vi vet at det er en forventning om lønnsomhet, og vi forventer å levere det i 2021, sa Uber-toppsjef Dara Khosrowshahi i et intervju med CNBC tidligere mandag.

Han sikter da til justert brutto driftsresultat (ebitda), og ikke bunnlinjen.

Uber jekker også opp utsiktene for hele 2019, og venter en økt vekst i inntektene i fjerde kvartal.

Guidingen er jekket opp med 250 millioner dollar, og selskapet venter nå et justert brutto driftsresultat på mellom −2,8 milliarder og −2,9 milliarder dollar for 2019.

Venter «salgsskred» denne uken

De enorme underskuddene har tynget kursen siden børsnoteringen i mai. Mandag stengte aksjen på 31,08 dollar, som er rundt åtte prosent lavere enn forrige ukes toppnivå – og 31 prosent lavere enn noteringskursen på 45 dollar.

Og verre kan det bli. Onsdag går «lockup»-perioden etter børsnoteringen ut. Det er en mekanisme som skal hindre at investorene som satset på selskapet i en tidlig fase skal dumpe aksjer like etter en børsnotering.

Ifølge Wall Street Journal skal analytikere ha anslått at 1,7 milliarder aksjer blir gjort tilgjengelig for markedet, tilsvarende rundt 90 prosent av totalen.

Wedbush Securities-analytikere har varslet et «salgsskred», ifølge avisen.

Les meldingen fra selskapetDette var ventet1,7 milliarder Uber-aksjer blir tilgjengelig for salg onsdag (for abonnenter)
Publisert: