Laila Danielsen leder et selskap basert på over 100 år gammel norsk teknologi.
Teknologien er brukt i olje- og gassindustrien, men tatt noen steg videre.
Det kan endre hvordan vi forholder oss til tingene rundt oss.

Får ting til å føle

 • Linn Kongsli Hillestad
 • Jason Henry (Foto)
Publisert:

SAN FRANCISCO (E24): Se for deg at du nettopp har kommet hjem. Du har vridd låsen om bak deg og er på vei inn mot kjøkkenet for å ta et glass vann, for eksempel. Kanskje har du nettopp vært på løpetur, pulsen er fortsatt høy, svettedråper i pannen.

Da lyder det fra høyttaleren inne i stuen:

«Du bør dra til legen; du er i ferd med å få et hjerteinfarkt».

Dette er ikke science fiction, men noe norsk teknologi kan muliggjøre i nær fremtid.

– I løpet av noen år regner vi med at vi kommer til å få flere og flere intelligente sensorer rundt om i folks hjem, sier Laila Danielsen, administrerende direktør i Elliptic Labs.

Tradisjonell teknologi

Det norske selskapet har spesialisert seg på ultralydteknologi, og i 2016 skrev de under en avtale med det store kinesiske mobilselskapet Xiaomi.

Avtalen gjorde at selskapets teknologi nå er å finne i over 100 millioner mobiltelefoner verden over. Nå er de på vei inn i PC-markedet.

– Målet vårt er å skalere til milliarder av enheter, sier Danielsen.

Teknologieventyret har spunnet ut fra erkenorske industrier: olje, gass og fiske. På en måte kan du si at det begynte 8. september 1904, da Teknisk Ugeblad publiserte tegninger av et «apparat, hvormed havdybden kan måles, uden at apparatet har forbindelse med havbunden».

Les også: Men Silicon Valley var ikke dødt

Apparatet var en variant av ekkoloddet, som i rundt 100 år er blitt brukt til å beregne havdybde ved å kaste ut høyfrekvente lydbølger og måle tiden det tar før ekkoet kommer tilbake.

Elliptic Labs har tatt det noen steg videre.

– Det som er fascinerende, er at vi bruker denne tradisjonelle teknologien i et helt nytt – og enormt stort marked, sier Danielsen.

Ting som føler

Det selskapet i praksis gjør, er som følger: De bruker høyttalere og mikrofoner, som sender ut og mottar lydsignaler så høyfrekvente at bare dyr som flaggermus og delfiner kan oppfatte dem, såkalt ultralyd. Disse signalene prosesseres ved hjelp av kunstig intelligens, så du får en slags supersensor.

Teknologien kan hverken se eller høre deg. Men den kan «føle» deg.

I mobiltelefonene til kinesiske Xiaomi brukes teknologien til å erstatte sensoren foran på telefonen som gjør at skjermen slår seg av når du tar mobilen til øret. I stedet oppfatter ultralydbølger nærheten til ansiktet.

Siden sensoren da kan erstattes av programvare, kan skjermen dekke nesten hele telefonen. I tillegg er det en billigere løsning som krever mindre strøm enn en fysisk sensor, ifølge Teknisk Ukeblad.

RENT DESIGN: En mobiltelefon uten sensorer på forsiden.

Når programvaren skal inn i bærbare PC-er, vil den blant annet kunne gjøre at skjermen automatisk skrur seg på når du setter deg foran den – og låser seg når du forlater den, så ingen andre kan få tilgang.

I tillegg vil det være mulig å bla i en presentasjon uten å berøre hverken skjerm eller tastatur, og PC-en kan oppfatte både pusten og hjerterytmen din.

Les også: Davids kamp mot Goliat: Dansken som utfordret tek-gigantene

Fra 2022 må biler kunne oppfatte at det er barn igjen i bilen dersom de skal få maks sikkerhetsvurdering fra European New Car Assessment Programme (NCAP). Derfor kan programvarens evne til å oppfatte pust også bli viktig i biler, ifølge Danielsen.

– Dette høres litt skummelt ut. Hva er baksiden ved denne teknologien?

– Vår filosofi er at vi ikke vil lage teknologi som er påtrengende eller skadelig. Vi prøver faktisk å gjøre det motsatte: Vi jobber med å spare miljøet ved å fjerne fysiske sensorer der de ikke trengs, og ved å slå av enheter automatisk.

Danielsen påpeker at markedet for tingenes internett er forventet å nå 50 milliarder gjenstander på verdensbasis i 2030. Dersom alle disse skrur seg av automatisk når de ikke er i bruk, kan det medføre store besparelser i CO₂-utslipp.

– Det tilsvarer utslippene fra alle bilene i Norge, Sverige og Danmark til sammen.

PROFILERT DESIGNER: Laila Danielsen sammen med Philippe Starck, som har designet noen av mobiltelefonene til Xiaomi.

Tungt marked

Danielsen tok over Elliptic Labs i 2013. Da besto selskapet av ni forskere. Nå er de i overkant av 50 ansatte og har tilstedeværelse i Silicon Valley, Kina, Sør-Korea og Japan, i tillegg til hovedkvarteret i Oslo. Hittil har de hentet inn rundt 250 millioner kroner fra investorer. I fjor hadde de driftsinntekter på 52,7 millioner kroner, og siste kvartal gikk de med overskudd for første gang.

Det har vært en lang reise – i krevende terreng.

IMPONERT: Gro Eirin Dyrnes, direktør for Innovasjon Norge i Amerika, sier at det er eksepsjonelt hva Elliptic Labs har fått til så langt.

– Markedet for forbrukerelektronikk er kjempetungt å komme inn i, ettersom man må jobbe opp mot noen av verdens største aktører, sier Gro Eirin Dyrnes, som er direktør for Innovasjon Norge i Amerika og har bodd i Silicon Valley i mange år.

– For de fleste av oss kan det være vanskelig å forstå hvor lang tid og mye innsats det krever å gå inn i et slikt enormt marked. Det krever enormt mye tid, kapital og stamina.

Dyrnes påpeker at selv om Elliptic Labs allerede er inne hos store aktører, er det fortsatt er et stort marked å ta av.

– I norsk målestokk er det de har fått til, helt klart imponerende. Men også, hvis man ser på konkurrentene, er det nok ganske unikt hvor de har kommet inn med sin teknologi og hvem som følger dem med interesse.

Les også: «Covid-darwinisme» treffer hjertet av tek-industrien

Store partnere

Teknisk Ukeblad har beskrevet Danielsen som «blant de nordmenn som har lyktes best med å få store internasjonale avtaler».

– Hun er veldig internasjonal og Silicon Valley-orientert, og hun står voldsomt på. Vi skulle selvfølgelig hatt flere sånne nordmenn, sier teknologiredaktør Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad.

Elliptic Labs samarbeider blant andre med Qualcomm, verdens største produsent av databrikker for smarttelefoner. På elektronikkmessen CES i Las Vegas i januar annonserte den store, taiwanske halvlederprodusenten MediaTek at det norske selskapet er blant deres nye partnere i et innovasjonsprogram for tingenes internett.

På den samme messen demonstrerte Elliptic Labs også et samarbeid med elektronikkselskapet Texas Instruments. De har implementert den norske teknologien i sine lydforsterkere for å gjøre smarthøyttalere enda smartere.

Men det samarbeidet Danielsen kanskje har jobbet hardest for, er med den amerikanske giganten Intel, som leverer prosessorer til nesten alle verdens datamaskiner.

– Det at Intel nå skal legge til rette for å bruke ultralyd i sine mikroprosessorer for å påvise bevegelse, det er en gamechanger, som åpner opp en helt ny verden for oss, sier hun, med bergensk skarre-r.

– Det kan du gjerne skrive ... en gamechanger.

Det er syv år siden Danielsen tok kontakt med Intel første gang.

– Det må kjennes litt tværende etter hvert?

– Det er ikke noe problem, for jeg gir aldri opp.

– Hvordan da?

– Du må ha en viss type utholdenhet når du driver med denne typen selskaper, og du må være superoptimistisk og ha klokkertro på det du gjør.

Tidligere fotballproff

Laila Danielsen har bodd i Silicon Valley-området siden 90-tallet og har jobbet med programvareselskaper i 20 år.

En av nøklene til å bygge gode partnerskap, mener hun, er å jobbe med kunder og partnere samtidig. Er ikke partnerne interessert, må du jobbe mer med markedet. Og hele tiden finjustere produktet.

I tillegg skader det ikke å bygge seg opp erfaring.

– Hvis du har vunnet ti fotballkamper, er det ikke like vanskelig å vinne kamp nummer 11, sier hun.

– Men hvis du aldri har skutt en ball før, er det ikke så enkelt å få ballen i krysset.

UREDD: Laila Danielsen sier det var krevende å jobbe i Kina i begynnelsen, spesielt fordi hun ikke kunne «en døyt» kinesisk.

Fotball-analogien er ikke tilfeldig. Danielsen har bakgrunn som profesjonell fotballspiller, blant annet i Japan.

Nå jobber hun i tre forskjellige tidssoner og tar sjelden ferie; det viktigste er å ha fokus på selskapet.

Flere ganger er hun blitt kåret til en av Norges 50 viktigste kvinner i tek-industrien, men det at hun er kvinnelig leder i en mannstung industri, er hun ikke spesielt interessert i å snakke om. Hun er næringslivsleder. Punktum. Og hun er uansett ikke så viktig oppi dette, mener hun:

– Uten teamet mitt, er jeg ingen.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24 i Silicon Valley
 2. Teknologi
 3. Xiaomi
 4. Sensorer
 5. Mobiltelefoner
 6. Silicon Valley
 7. Forbrukerelektronikk

Flere artikler

 1. Verdihopp for nynoterte Elliptic Labs

 2. Telefon med norsk teknologi sluppet av Tiktok-eier

 3. - Ett av få steder der folk skryter av hvor dumme de har vært

 4. Vil snu opp-ned på verdenshandelen

 5. Betalt innhold

  USAs smart-mur: – Teknologien presser folk til å ta farligere ruter

 6. Juks og bedrag i Silicon Valley