Telekom

Ice nærmer seg 600.000 mobilkunder: Tror driften går i pluss i år

Mobilselskapet Ice fortsetter den kraftige veksten og skrur nå opp egne prognoser. For første gang tror selskapet at driften i 2020 vil gå i pluss, men selskapet trenger fortsatt mer finansiering.

 • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter et mildt sagt hektisk første halvår – der mobilnettene har spilt en sentral rolle for å holde samfunnshjulene i gang – slipper Ice resultatene for andre kvartal.

Selskapet ruller ut Norges tredje landsdekkende mobilnett og er dermed den eneste konkurrenten som kan utfordre Telenor og Telia med et eget nett.

Selskapet har de siste fem årene pløyd milliardbeløp inn i å bygge både nettet og en kundebase, noe som også har gitt store underskudd. Men nå tror selskapet de nærmer seg en milepæl:

Nå venter selskapet nemlig et brutto driftsresultat (EBITDA) som vil gå i pluss for 2020, noe som er første gang. I 2019 hadde selskapet et brutto driftsresultat på −186 millioner.

Så sent som for tre måneder siden var prognosen mer forsiktig. Da spådde man at driften i løpet av andre halvår ville begynne å gå i pluss.

– Den oppdaterte prognosen er et resultat av summen av flere positive elementer, sier administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice når han skal forklare det oppdaterte målet.

– Vi begynner å ha mer kontroll på effektene av coronasituasjonen og vi ser etter utgangen av andre kvartal signaler på at ting begynner å løsne – vi tar større andeler enn konkurrentene av kundene som bytter operatør og vi har kontroll på kostnadene. Så konkurransekraften vår er god, fortsetter han.

Et annet element som Helgaker mener er svært positivt og helt sentralt for Ice fremover er den nye Marked 15-reguleringen til norske myndigheter.

Han forklarer at den både sikrer Ice lavere roamingutgifter (leiekostnader for bruk der de selv ikke har dekning) og en mye klarere regulering for samlokalisering – regelverket som regulerer hvordan Ice skal få slippe til med sitt utstyr på basestasjoner hos konkurrentene.

Ice Group regnskap andre kvartal
Les også

Bakgrunn: Ice kutter underskuddet og skrur opp investeringene

Tror de kan doble kundemassen

Ice kan i tillegg melde om 21.000 nye mobilkunder i kvartalet, noe som løfter totalen til 598.000. Selskapet har nå vokst kundemassen 21 kvartaler på rad.

I tillegg kommer 84.000 kunder på mobilt bredbånd, som ikke har endret seg nevneverdig.

– Ice Group har gjennom fem år med sitt smarttelefontilbud sikret mer enn 10 prosent av markedet, bygget et mobilnett med mer enn 90 prosent befolkningsdekning og lansert en serie disruptive produkter i det norske markedet, sier Eivind Helgaker, administrerende direktør i Ice i en uttalelse.

Han tror selskapet vil doble kundemassen fremover:

– Vi er trygge på målet om å nå 20 prosent markedsandel på mellomlang sikt, fortsetter han.

Ice regner fortsatt med å bygge om lag 1.000 nye basestasjoner og investere rundt 750 millioner i nettet sitt i løpet av 2020. Selskapet hadde ved utgangen av andre kvartal 2.470 basestasjoner i Norge.

Selskapet regner med at de vil bruke om lag 450 millioner kroner på å leie nett av Telia der de selv ikke har dekning, noe som er 50 millioner mer enn forrige prognose for 2020.

PS! Ice satser nå kun i Norge. Den 17. juni annonserte Ice salget av sin danske virksomhet til Cibicom A/S. Den svenske virksomheten ble solgt i 2019.

Les også

Telenors massive teknologiskift skyter fart: Inntektene vokser raskere enn «kobber-fallet»

Les også

Telia-sjefen vil ha 100.000 kunder på mobilnett-bredbånd

Trenger 10 millioner

En svært viktig faktor som er avgjørende for lønnsomme Ice klarer å være er hvor raskt selskapet klarer å redusere leiekostnadene sine til Telia. Det skjer ved at selskapet klarer å flytte mer og mer av kundenes trafikk over i eget nett.

I andre kvartal gikk 84 prosent av kundenes databruk over Ice-nettet. Det er opp ett prosentpoeng fra kvartalet før og opp 72 prosent fra andre kvartal i fjor.

Andelen taletrafikk som gikk over Ice-nettet økte fra 37 prosent i første kvartal til 43 prosent i andre kvartal.

Denne oppgangen bidro til at Ice i første kvartal kunne levere sitt første positive justerte driftsresultat (justert EBITDA) på fire millioner. I andre kvartal endte dette tallet på to millioner.

Selskapet tjente i snitt 222 kroner per mobilkunde (såkalt Arpu) per måned i andre kvartal. Det er opp to kroner fra samme periode i fjor, selv om man har mistet fem kroner fra kundenes utenlandsbruk som så å si har forduftet med corona.

Ser man på regnskapet endte ujusterte EBITDA på −10 millioner i første halvår. Selskapet trenger derfor å levere et positivt brutto driftsresultat på minst 10 millioner kroner i andre halvår, hvis de skal nå sitt eget overskuddsmål.

Ser man på resten av regnskapet så fortsetter inntektene å øke mer enn kostnadene.

Omsetningen økte i andre kvartal fra 421 til 497 millioner kroner, målt mot samme periode i fjor – en vekst på 76 millioner.

Samlede driftskostnader økte fra 604 til 633 millioner – en vekst på 29 millioner.

Netto driftsresultat bedret seg dermed fra −182 til −136 millioner. Resultat før skatt løftet seg fra −298 til −180 millioner kroner, med null i bokført skatt.

Må finne en finansieringsløsning

Ser man på kontantstrømmen i selskapet så viser den at driften ga 45 millioner kroner inn etter at løpende driftskostnader var dekket i første halvår.

Deretter gikk det med 306 millioner til investeringer og 310 til finanskostnader netto.

Total sett brukte selskapet dermed 571 millioner kroner mer enn de fikk inn i første halvår og juni måned ble avsluttet med 618 millioner kroner på konto. Det er ned fra 1,16 milliarder på samme tid i fjor.

Siden i fjor har netto rentebærende gjeld samtidig økt fra 2,49 til 3,90 milliarder.

Selv om driften nå skal gå i pluss i 2020 ligger det fortsatt an til at Ice vil trenge mer finansiering, noe finansdirektør Henning Karlsrud heller ikke la skjul på under tirsdagens presentasjon:

Vi vil fortsatt trenge noe mer finansiering enn vi har tilgang på nå, sa finansdirektøren.

I første kvartal fortalte Ice at de hadde hyret inn Morgan Stanley i en prosess for å sikre mer finansiering, men hele prosessen ble satt på vent da corona slo til. Prosessen skal nå være i gang igjen.

En viktig bidragsyter til å lette presset er at Ice har fått utsatt frekvensbetalinger til norske myndigheter på til sammen 550 millioner kroner. Disse skulle egentlig betales i 2021 og i 2022, men skal først nå betales i 2025.

Nå i høst starter Ice blant annet arbeidet med å refinansiere obligasjonslånet som forfaller i oktober 2021. Dette kan ifølge finansdirektøren enten bli erstattet av bankgjeld eller et nytt sikret obligasjonslån.

– Hvor mye finansiering er det dere mener dere trenger nå?

– Det går vi ikke ut med offentlig, men vi vil informere markedet når den er på plass, sier Ice-sjef Eivind Helgaker og legger til at de vil informere markedet når en finansieringsløsning er på plass.

Les også

ESA gir Telenor 1,2 milliarder i bot for misbruk av markedsmakt

Les også

Chilimobil til motsøksmål mot Telenor for 27 millioner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. Ice
 3. Ice Group
 4. Telekom
 5. mobil
 6. Mobil

Flere artikler

 1. Ice med milepæl i 2020: Snudde driften til pluss for første gang

 2. Ice fortsetter å vokse: Har passert 650.000 mobilkunder

 3. Ice-sjefen tar sats mot 2021: Sparer stort på nettleien og vil åpne nye butikker

 4. Ice sikret lånepakke: Analytiker venter ny trigger i aksjen

 5. Telia tapte TV-kunder, men fikk en stabil sommer