India gir Telenor grønt lys for å ta full kontroll i Uninor

Telenor vil nå bla opp rundt 800 millioner kroner for å sikre seg den siste fjerdedelen av den indiske mobiloperatøren Uninor.

KAN FORSYNE SEG AV HELE TALLERKENEN: Bildet er tatt utenfor en av Uninors forhandlere i Mumbai, et selskap Telenor nå skal ha fått grønt lys for å ta full kontroll i.
Publisert:

Telenors eierandel i den indiske operatøren Uninor (Telewings Communications) vil nå trolig øke fra dagens 74 prosent til et totalt eierskap.

Et myndighetspanel for utenlandske investeringer i India skal nemlig ha godkjent Telenors forespørsel om å øke sin eierandel, ifølge Dow Jones Newswires.

Det er investeringsselskapet Lakshdeep Investments som eier de resterende aksjene.

- Vi har hatt en langsiktig plan om økning i eierandelen, sier kommunikasjonssjef for Telenors Asia-virksomhet, Tor Odland, til E24.

Transaksjonen innebærer at Uninor får tilført ny kapital, men Odland vil ikke gå inn på detaljene i transaksjonen.

- Da vi før sommeren annonserte søknaden vår om å øke eierskapet i Uninor til 100 prosent sa vi at det var snakk om en investering på cirka 800 millioner kroner, sier Odland.

Han legger til at økningen i eierandelen «bekrefter at Telenor har et langsiktig perspektiv» på investeringen. Telenor skal nå gå gjennom detaljene i myndighetenes vedtak og man planlegger å gjennomføre transaksjonen «innen kort tid».

Det var i fjor at indiske myndigheter tok bort begrensningen på utenlandsk eierskap som lå på 74 prosent, ifølge nyhetsbyrået. Flere av Telenors konkurrenter, som amerikanske Verizon og russiske Sistema, skal allerede har sikret seg full kontroll i sine indiske virksomheter.

Tøff kamp

Telenors inntreden i India har ikke vært lett for det norske telekonsernet.

Selskapets India-satsing ble annonsert i 2008 og mobilnettet ble startet opp i 2009. I dag ledes virksomheten av Morten Karlsen Sørby. Ved utgangen av juli hadde Telenor 32,5 millioner kunder i India og 3,353 ansatte.

I starten av 2012 ble Uninors og 122 andre lisenser inndratt av Indias høyesterett. Årsaken var at Unitech Wireless, som Telenor kjøpte for å komme inn i markedet, var innblandet i en korrupsjonsetterforskning sammen med en rekke andre selskaper.

Flere offentlige tjenestemenn og politikere ble arrestert i forbindelse med saken.

Selv om saken altså skjedde før Telenor kom inn, så fikk det store konsekvenser for det norske konsernet. Telenor krevde etterpå å få tilbake de 1,7 milliardene de hadde betalt for lisensene, før de ville by på den nye auksjonsrunden i landet.

Telenor fikk til slutt refundert milliardbeløpet.

I tillegg til lisensproblemene har det indiske markedet også vist seg å være svært krevende å drive i finansielt sett, med høy konkurranse og lave priser.

Bedring i sikte

Telenors indiske virksomhet har den siste tiden hatt en positiv utvikling på driften. Etter nyttår meldte selskapet at driften hadde begynt å få en positivt kontantstrøm på slutten av fjoråret.

- Vi er nå nummer fire i de sirklene vi er best, og husk at da vi startet var vi nummer 13, sier Odland.

Han poengterer at Telenor nå også har lansert internettjenester i India, som er en stor overgang fra tidligere da de i all hovedsak tilbød enklere tale- og meldingstjenester basert på et såkalt 2G-nett.

Les også:

Brekke tar tømmene i ThailandTelenors teknologidirektør bytter jobbTelenor-sjefen om Danmark: - Intens konkurranseTelenor jekker opp forventningene etter solid halvårTele2-kjøpet: Telenor mister 450 millioner kroner i leieinntekter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om