NHH-forsker: Apple kan bli Teslas «predator»

Apple har ansatt tidligere Tesla-ingeniører, og ryktene går om at iPhone-selskapet skal satse på elbil. Når et sterkt selskap angriper et svakere «byttedyr», gjelder det å ha masse cash i bakhånd, ifølge NHH-forsker.

BYTTEDYRET? Apple har et cash-overtak på Tesla, og kan derfor ta i bruk lammende rovdyr-strategier om de beveger seg inn i elbilmarkedet - slik ryktene vil ha det til, mener finansforsker ved NHH.
Publisert: Publisert:

Problemet for Tesla om Apple lanserer sin egen elbil, slik mange medier har skrevet?

Det er Tim Cook & Co i Apple som sitter på pengene.

– Tesla går med underskudd. De øker produksjonen raskt, men taper mer enn 171.000 kroner for hver eneste elektriske bil de selger. Jeg tror Tesla kan stå overfor en predator i Apple, sier Xunhua Su til handelshøyskolens eget forskningsmagasin, NHH Bulletin.

Finansforskeren har studert fenomenet som på engelsk kalles «predator strategy»:

En næringslivsaktør går til angrep på en konkurrent som står finansielt svakere og bruker strategier for å kjøre rivalen i grøften.

Apple er kjent for sin enorme pengebinge: IT-gigantens kontantbeholdning teller cirka 206 milliarder dollar. Dette tilsvarer omtrent 1.800 milliarder norske kroner, eller et kvart oljefond om du vil.

Les også

Disse duppedittene googlet vi mest

FINANSFORSKER: Postdoktor Xunhua Su ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Bruker cash-overtaket

Særlig to teknikker har vist seg lukrative for finansielt sterke selskaper som vil ta livet av sine konkurrenter, ifølge Su.

** Det dominerende selskapet med kontantoverskudd kan prise seg ekstremt lavt.

** Det kan lokke med høyere lønn for å sikre spesialkompetanse eller toppledere fra det finansielt svakere selskapet over til seg.

«Predator strategy» kan altså vise seg å koste flesk for selskapet som velger å bruke strategien. Samtidig er det en kortsiktig investering med en gulrot som venter i enden, påpeker forskeren:

– Klarer selskapet å kjøre konkurrenten konkurs, er det perfekt på lang sikt.

Les også

Mobileksperter: Slik vil smarttelefonen være om fem år

Apple kaprer kompetanse

Og så sant konkurransemyndigheter ikke griper inn, har ikke det angrepne selskapet mye annet valg enn å bygge seg opp penger, viser Sus forskning:

– Responsen er å øke pengebeholdningen. De må redusere kostnadene og for eksempel kutte utbetaling av utbytte til aksjonærene, sier han til NHH Bulletin.

Les også

Tesla-sjefen Elon Musk sammenlignes med Neo i Matrix-filmene

Siden de første meldingene begynte å tikke inn på starten av året, har det bare kommet flere og flere tegn på at Apple faktisk utvikler sin egen elbil – og dermed er i ferd med å gå i strupen på Tesla.

E24 har tidligere skrevet at Apple har snappet opp flere Tesla-ingeniører, og slik sett allerede er på god vei mot å bruke de beskrevne rovdyr-teknikkene.

– De har ansatt folk vi har sparket, har Tesla-sjef Elon Musk kvittert.

Apple har dessuten gått på tokt i små gründerbedrifter, hvor de har sikret seg både elmotorsykkel-ingeniører og spesialister på batteriteknologi – og pådratt seg søksmål på veien.

Les også

Disse duppedittene googlet vi mest

Les også

Mobileksperter: Slik vil smarttelefonen være om fem år

Les også

Tesla-sjefen Elon Musk sammenlignes med Neo i Matrix-filmene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om