Zuckerberg grilles i Senatet

Brukerdata på avveie og utenlandsk påvirkning av USA-valget i 2016 er tema når Facebook-sjef Mark Zuckerberg tirsdag grilles i Senatet.

 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Tirsdag deltar Facebooks grunnlegger, konsernsjef og styreleder Mark Zuckerberg (33) i en høring i det amerikanske Senatet.

Se direkte: Facebook-sjef Mark Zuckerberg svarer om personvern i Senatet

Mange er opprørt etter avsløringene om at persondata for 87 millioner Facebook-brukere skal være på avveie, og potensielt er brukt av selskapet Cambridge Analytica til å påvirke politiske valg.

Selskapet er også i hardt vær fordi russiske aktører skal ha skapt falske brukere og skrevet meldinger med det formål å påvirke presidentvalget i USA i 2016.

Zuckerberg går vanligvis i jeans og T-skjorte, men på høringen stilte han med dress og slips. Etter noen innledende kommentarer fra noen av senatorene som står bak høringen, fikk han sjansen til å svare.

– Facebook er en idealistisk og optimistisk organisasjon. Så langt har vi fokusert på det positive teknologien kan gjøre, sier Zuckerberg.

Han innrømmer alvorlige feilgrep og lover at selskapet skal bli flinkere til å unngå misbruk av tjenesten.

– Det er mitt feilgrep, og jeg er lei for det. Jeg startet Facebook, jeg driver det, og jeg er ansvarlig, sier han.

– Det er ikke nok å gi folk en stemme, vi må sikre at de ikke bruker den til å skade andre eller spre feilinformasjon, legger han til.

– Feil å tro dem

Zuckerberg innrømmer at han ikke har gjort nok for å sikre brukernes data, og sier han vil til bunns i hva Cambridge Analytica og andre aktører har gjort med dataene de fikk kloa i. Han sier at Cambridge Analytica sa at dataene var slettet.

– Det var helt klart feil å tro på dem, sier Facebook-sjefen.

Zuckerberg sier også at Facebook nå gjennomfører en gransking av ulike apper som er koblet til Facebook, for å finne ut om de har brukt brukernes informasjon uten tillatelse.

– Hvis vi finner ut at de gjør noe som ikke er akseptabelt, vil vi forby dem fra Facebook, sier Zuckerberg.

Senatorene begynner

Tirsdagens høring begynte med åpningskommentarer fra de viktigste senatorene i de to komiteene som innkalte til den, inkludert republikanerne John Thune og Chuck Grassley, og demokratene Bill Nelson og Dianne Feinstein.

– Det er ekstraordinært å ha en slik felles høring. Det er også ekstraordinært å ha en enkelt konsernsjef til å vitne foran nesten halve Senatet. Men så er også Facebook ekstraordinært, med to milliarder brukere, sa republikaneren John Thune.

Thune tordnet mot Facebook, både på grunn av dataene som er på avveie og på grunn av den russiske påvirkningen av presidentvalget i USA i 2016.

– Herr Zuckerberg, på mange måter er dette selskapet og din historie et eksempel på den amerikanske drømmen. Men du har et ansvar for å sikre at den drømmen ikke blir et mareritt for brukernes privatliv, sier Thune.

Les også

Kongressen har offentliggjort Zuckerbergs vitnesbyrd

– Bekymringsfullt


Demokraten Dianne Feinstein sier hun er bekymret over rapporter i media om at Facebook har visst at data var på avveie i flere år, men ikke har gjort noe med det.
– Du har en god mulighet til å lede denne industrien og vise at du har tenkt å beskytte enkelpersoners privatliv, sier Feinstein.
– Vi har blitt informert om mye som er bekymringsfullt. Vi ser at utenlandske aktører bruker sosiale medier som Facebook til å påvirke valg og ta personlig informasjon fra millioner av amerikanske brukere uten at de vet det for å påvirke folks meninger og enkeltvelgere, sier hun.
– Nettselskaper som Facebook sporer vår aktivitet og samler informasjon. Facebook har et ansvar for å beskytte denne personlige informasjonen, sier demokraten Bill Nelson.
– Dette er ikke første gang Facebook har misbrukt brukernes informasjon, sier han.

– Et stort feiltrinn

Onsdag deltar Zuckerberg i en nok høring, da i Representantenes Hus som er det andre kammeret i Kongressen i USA. Der skal Facebook-sjefen lese en uttalelse, som Kongressen offentliggjorde allerede mandag.

I uttalelsen innrømmer Zuckerberg feiltrinn i håndteringen av brukerdata, og lover å ta grep for å beskytte brukernes informasjon bedre.

– Vi hadde ikke en bred nok tilnærming til vårt ansvar, og det var et stort feiltrinn. Det var min feil, og jeg er lei meg, sier Zuckerberg i uttalelsen.

Les mer: Kongressen har offentliggjort Zuckerbergs vitnesbyrd

Facebook-aksjen var opp rundt 2,4 prosent for dagen før Zuckerberg inntok sin plass i høringen tirsdag. Så langt i år er aksjen ned rundt 8 prosent.

Les også

Grilles av Kongressen i dag: Fem spørsmål Mark Zuckerberg trolig må svare på

– For trege

I uttalelsen som Kongressen har offentliggjort innrømmer Zuckerberg at selskapet burde ha reagert raskere på det han omtaler som russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

– Vi var for trege med å oppdage og svare på den russiske innblandingen, og vi jobber hardt for å forbedre oss, skriver Zuckerberg.

Blant annet skal den russiske gruppen Internet Research Agency ha stått bak 470 falske kontoer og skapt rundt 80.000 Facebook-meldinger i løpet av en toårsperiode. Meldingene skal ifølge Facebook ha nådd 126 millioner brukere.

Selskapet har også avdekket rundt 120.000 meldinger fra IRA-tilknyttede kontoer på Instagram, som skal ha nådd 20 millioner brukere.

Demonstrerte i salen

Før tirsdagens høring var det noen spredte demonstrasjoner i høringssalen. Noen få demonstranter viftet med plakater der det blant annet stod «beskytt privatlivet» og «stopp bedrifters overvåkning».

– Om en time skal jeg vitne foran Senatet om hvordan Facebook må se bredere på sitt ansvar – ikke bare for å lage verktøy, men også sikre at de verktøyene brukes til det gode, skrev Zuckerberg i et Facebook-innlegg før høringen.

– Jeg vil gjøre alt jeg kan for å gjøre Facebook til et sted hvor folk kan stå nærmere de menneskene de bryr seg om, og for å sikre at det er en positiv kraft i verden, skriver Facebook-sjefen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Facebook
 2. Mark Zuckerberg
 3. USA

Flere artikler

 1. Zuckerberg legger seg paddeflat

 2. Zuckerbergs personlige data ble også urettmessig delt

 3. Grilles av Kongressen i dag:
  Fem spørsmål Mark Zuckerberg trolig må svare på

 4. Eksperter: Facebook blir mer regulert

 5. CNN: Zuckerberg møter til høring om personvernskandalen