Audi med herlig snerr - men manglende personlighet

Stappet med sofistikert teknikk og massivt med krefter blir Audis A3 til en sportsbil i S3- utgaven, men det kommer med en økonomisk og estetisk slagside.

Publisert:

Det er drøyt ti år siden Audi introduserte A3 modellen, som et slags forfinet VW Golf alternativ. Med den første utgaven kom etter hvert S3 modellen, som mange vet når "S’en" dukker opp, har bilen fått en sportslig make-over.

I første runde hadde S3en drøyt 200 hestekrefter, men man hadde en følelse av at den ikke helt fikk den oppmerksomheten den kanskje fortjente.

Noen av grunnene kan ha vært at VAG-konsernet var hissigere på å kjøre fram Golf GTI som den kompakte og sportslige, en annen kan hå vært at Audis egen TT-modell befant seg i samme markedssegment og at den var viktigere imagemessig.

Se bildene av Audi S3 her

265 hestekrefter

Uansett så er S3 tilbake i den nye A3en, og denne gang virker det som man har tatt det skikkelig på alvor. Motoren er en oppgradert versjon av 2-literen som sitter i Golf GTI, den har fått større turbo og en helmetall intercooler, dermed har man tatt ytelsene fra de 200 hundre hestekreftene som sitter i Golf GTI til 265.

S3en er og senket et par centimeter i forhold til standardmodellene og den er betydelig stivet opp. Den ser muligens ut som en litt fancy kompaktbil, men den har i realiteten blitt en sportsbil.

Den firesylindrete motoren gir et herlig snerr når man gasser, og en tettsteget og presis sekstrinns girkasse matcher motoren perfekt.

Ryddig

Litt inspirert kjøring på svingete vei er stor moro. Man må være forberedt på at det rister og dunker, men bilen oppfører seg veldig ryddig og veigrepet tillater kjøring som er langt unna det som er tillatt. Motoren er og satt opp slik at du har maks dreiemoment (350Nm) så å si konstant mellom 2500 og 5000 omdreininger per minutt, det betyr at den drar vanvittig bra tidlig, uten noen for form pause.

I litt høye norske motorveihastigheter føltes den noe mer ullen, som om det var bittelitt dødgang, det virker såpass pussig at bilen muligens kan skylde på at det var mye vind den dagen.

Sprekere enn TT

For en tid tilbake kjørte jeg den nye TTen i V6 utgave, som gir relativt like ytelser som S3, og S3 framstår som langt morsommere og sprekere, noe av grunnen kan være at TTen hadde automatgir.

For S3 føles langt mer engasjerende. Her er vel noe av problematikken for Audi, disse to bilene har trolig et ganske likt nedslagsfelt, de sikter seg mot unge mennesker med god økonomi som er helt uinteresserte hvor man skal gjøre av barnevognen.

Minuset til S3 er helt klart at den ikke ser spesielt kul ut. Den kosmetiske oppgraderingen som er gjort er ikke helt heldig. Sideskjørtene og en litt annen frontutforming har ikke gjort bilen noe godt, men de har trolig en teknisk forklaring.

På den annen side så er den temmelig streit inni, noen gode sportsseter og et par S3-emblemer, ellers ikke stort jåleri. Det er bra. Dette gir signaler om at det er alt det du ikke ser som betyr noe. Sånn som Quattro-systemet som gjør at det er klin umulig å få til hjulspinn, selv fra stillestående. Du skal også jobbe intenst for å få den til å slippe i sving, selv med antispinn av.

Dyr

Det største problemet til bilen er nok prisen. Rundt 700 000 for en slik bil er mye, Golf GTI koster for eksempel noe over 400 000. Her skal det nevnes at S3ens Golf konkurrent faktisk er R32 modellen som har V6eren som sitter i TT også. R32 koster så å si det samme som S3.

Glemmer man bort realismen for et øyeblikk er S3 en fantastisk bil, lynrask og artig, men ser man hva den faktisk konkurrerer med prismessig blir det litt verre. Som for eksempel Porsche Boxter, BMW 130i, eller Audis egen TT, for å nevne noen. Plutselig aner det meg at S3 mangler en smule personlighet.

S3en blir litt som de fleste på det norske langrennslandslaget, raske og solide saker, men ingen Petter Northug.

Publisert:

Her kan du lese mer om