På tre år har Facebook brukt 100 millioner på å beskytte sjefen

Det blir ikke spart på noe når det er snakk om å beskytte Facebook-grunnlegger Mark Zuckerbergs liv.

PROFILERT: Facebook-grunnlegger og konsernsjef Mark Zuckerberg er kjent for de fleste. Her snakker han under Facebooks F8-konferanse i San Francisco tidligere denne uken.
Publisert: Publisert:

Facebook-grunnleggeren Mark Zuckerbergs sikkerhet er av høy prioritet for selskapet.

Tidligere denne uken la selskapet fram regnskapet som viste at Facebook brukte 4,26 millioner dollar tilsvarende mer enn 34 millioner norske kroner på å beskytte Mark Zuckerberg og hans familie i 2015, skriver Bloomberg.

Utgiftene til Zuckerbergs beskyttelse toppet seg i 2014, da selskapet brukte hele 5,6 millioner dollar på Zuckerbergs sikkerhet, mens 2,65 millioner dollar var øremerket dette i 2013.

I løpet av tre år har det altså blitt brukt omtrent 12,5 millioner dollar, tilsvarende i overkant av 100 millioner kroner på Zuckerbergs sikkerhet.

Selskapet begrunner de høye kostnadene knyttet til sikkerhetsprogrammet med at de har mottatt konkrete trusler mot Zuckerberg som følge av hans stilling som styreformann, konsernsjef og, ikke minst, grunnlegger av Facebook.

Les også

Smartklokke-smell for Apple

Sikkerhetssjef jobbet for Obama

Zuckerberg er verdens åttende rikeste person med en estimert formue på 47 milliarder dollar. Han er selskapets ansikt utad, og en innflytelsesrik person, kjent over hele verden. Det har sin pris.

Facebook sørger for at Zuckerberg har et komplett sikkerhetssystem og vakter som holder øye med han døgnet rundt, både på jobb og privat.

Hans private bolig i San Francisco er utstyrt med toppmoderne alarmer og videoovervåkning som krever tilsyn og vedlikehold, skriver selskapet i dokumentet som følger med regnskapet.

Totalt er det 16 livvakter som arbeider på skift rundt Zuckerberg og hans familie.

I tillegg til livvakter har Facebook spandert et privatfly på familien, som benyttes til personlige reiser av sikkerhetsmessige årsaker.

Sikkerhetsapparatet rundt Facebook-gründeren er ledet av en tidligere agent fra den amerikanske politietaten U.S. Secret Service, som tidigere jobbet i sikkerhetsstaben til den amerikanske presidenten Barack Obama.

Les også

Facebook tredoblet resultatet

Mer enn andre

Ifølge Bloombergs oversikt er Zuckerberg i særklasse når det gjelder sikkerhetskostnader.

Tilsynelatende er Zuckerberg i større fare enn teknologi-rivalen fra Apple, Tim Cook. Hans sikkerhet kostet knapt 1,4 millioner kroner i fjor.

Heller ikke netthandelgiganten Amazons sikkerhetsutgifter er i nærheten av Facebooks. De brukte i 2015 1,6 millioner på sikkerhet rundt Jeff Bezos.

Har skapt reaksjoner

Facebook offentliggjorde Zuckerbergs sikkerhetsutgifter for første gang i sin årlige rapport som ble lagt fram onsdag denne uken.

Offentliggjørelsen kom etter at det tidligere i år ble kjent at Facebook-sjefen har 16 livvakter som følger han på skift.

Også den amerikanske politietaten U.S. Secret Service gikk i fjor ut og stilte seg kritiske til at disse utgiftene ikke var blitt oppført som skattepliktige.

I forbindelse med denne ukens offentliggjøring ble det også kjent at sikkerheten rundt selskapets daglige leder (COO) Sheryl Sandberg koster rundt 8 millioner kroner.

Nysgjerrig på hvilke sosiale nettverk som er mest populære rundt omkring i verden? Sjekk ut oversikten her.

Les også

Nettgiganter øker omsetningen i Norge

Les også

Vi er blitt mindre «personlige» på Facebook

Les også

Konkurrenter støtter Apples kamp mot FBI

Publisert:

Her kan du lese mer om