Tinius er død

Tinius Nagell-Erichsen døde natt til mandag.

Publisert:

Tinius Nagell-Erichsen, største aksjonær i mediehuset Schibsted

OSE

SCH

, er død etter noen måneders sykeleie. Nagell-Erichsen døde natt til mandag, skriver Schibsted i en pressemelding.

Nagell-Erichsen var født i 1934, og ble 73 år gammel.

Størst i Schibsted

Nagell-Erichsen opprettet for få år siden en stiftelse som skal administrere aksjene.

Stiftelsen eier den eneste aksjen med stemmerett i selskapet Blommenholm Industrier, hvor Schibsted-aksjene er plassert.

Per Egil Hegge, John A. Rein og Ole Jacob Sunde sitter i dag i stiftelsens styre. Ifølge stiftelsens vedtekter skal styret bestå av tre medlemmer etter Nagell-Erichsens bortgang. Hvert medlem utpeker selv sin personlige etterfølger.

På Schibsted generalforsamling i 1996 redegjorde Nagell-Erichsen for bakgrunnen for etableringen av stiftelsen.

- Eierskapet betyr noe meget mer for en avis enn for en vanlig industribedrift. Avisen er ikke et vanlig produkt, men mer et forum for helt vital samfunnsinformasjon og meningsbrytning som vår demokratiske samfunnsform hviler på. Aviseierskapet bør derfor i tillegg til å være langsiktig, åpent forplikte seg til de verdier avisen står for. Til tider kan det være nødvendig å forsvare disse verdier slik at avisen fortsatt er fri og uavhengig, sa Nagell Erichsen.

Nagell-Erichsen eide 26 prosent av aksjene i Schibsted. Gjennom denne aksjeposten var Nagell-Erichsen en av Norges rikeste personer, med en antatt formue på fem milliarder kroner.

Pressekonferanse

Styreleder Ole Jacob Sunde i Schibsted sier til E24 at han vil opplyse mer om konsekvensene av Nagell-Erichsens død på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Heller ikke Nagell-Erichsens venn, tidligere Aftenposten-redaktør Per Egil Hegge, ønsker å uttale seg før pressekonferansen.

Nagell-Erichsen etterlater seg samboer og fire voksne barn.

Samfunnsmakt

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund beskriver Nagell-Erichsen som en svært viktig person i norsk pressehistorie.

- Han kommer til å bli stående i pressehistorien som en av de fremste eksponentene for en uavhengig og fri presse. Ikke først og fremst i forhold til meninger, men i forhold til utenforstående krefter, sier Kokkvold til VG Nett.

- Han var en av dem som skjønte at mediebedrifter ikke bare er vanlige bedrifter. Mange moderne aviseiere har bare dollartegn i øynene. Tinius hadde sikkert også det, men han hadde også noe mer - en dyp forståelse for pressens rolle som den fjerde samfunnsmakt, sier Kokkvold

E24 eies av Aftenposten og VG, og er dermed heleied av Schibsted-konsernet.

Publisert: