Analytiker om Nel-avtale: – Helt fantastisk

Nel-aksjen flakser opp på Oslo Børs etter avtale om å levere fyllestasjoner til Tesla-konkurrenten Nikola i USA.

STIGER KRAFTIG: Nel Hydrogens aksje stiger kraftig torsdag, etter nyheten om en eksklusiv avtale om leveranse av demo-hydrogenstasjoner og senere 16 storskala fyllestasjoner til amerikanske Nikola. Selskapet utvikler nå hydrogenlastebilene Nikola One og Nikola Two og planlegger å bygge over 350 fyllestasjoner i USA.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Nel-aksjen stiger kraftig fra start torsdag, etter nyheten om en viktig avtale med lastebilprodusenten Nikola om leveranse av fyllestasjoner for hydrogen til selskapets hydrogen-lastebiler.

Aksjen steg nesten ti prosent fra start torsdag, før stigningen avtok noe. Torsdag formiddag handlet aksjen likevel opp 6,2 prosent til 2,91 kroner.

– Det kommer til å gå mye mer. Dette er bare begynnelsen. Aksjonærmassen kommer til å endre seg. Dette kommer. Vi har tro på det, sier analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities til E24.

– Hvor viktig er denne avtalen for Nel?

– Det er helt fantastisk. Det er eksklusivt, det er helt utrolig. Det er en kontrakt med en nåverdi på 300 millioner kroner, men kontrakten kan bli 20 ganger så stor, sier Molnes.

Les mer: Nel inngår samarbeid med Nikola Motors

Analysesjefen mener det er viktig at Nel har fått en eksklusiv avtale med Nikola, noe som indikerer at selskapet er det eneste som kan levere det volumet som skal til.

Les også

Nikola-sjefen utelukker ikke børsnotering: – Et veldig sexy marked

Onsdagens kontrakt er på to demostasjoner, men gir også Nel retten til å bygge ut de første 16 fyllestasjonene for Nikola.

Etter hvert har Nikola planer om å bygge ut mer enn 350 fyllestasjoner over hele USA.

– Vi er glade for å kunne kunngjøre vårt partnerskap med Nikola om en felles satsing på å utvikle hydrogenfyllestasjoner i stor skala basert på vårt nye klyngedesign, som utnytter Nels skalerbare elektrolysatorer for å redusere kostnaden for hydrogen og oppnå lik pris med fossilt drivstoff, sa Nel-sjef Jon André Løkke i en melding onsdag.

AKSJEN HOPPER: Nel Hydrogen-aksjen steg torsdag, etter en viktig og eksklusiv avtale med den amerikanske produsenten av hydrogenlastebiler Nikola om leveranse av fyllestasjoner. Aksjen er opp 43 prosent så langt i år. Norne Securities tror den skal klatre enda mer, og har en kjøpsanbefaling og et kursmål på 5 kroner.

– De første to demostasjonene vil produsere ett tonn hydrogen hver til Nikola Motors prototype-lastebiler, og skal verifisere designet for storskala-konseptene, sier Løkke.

Les også

Gjennombrudd i California: Nel leverer til Shell

Presenterte ambisiøse planer

Avtalen med Nikola blir kunngjort to uker etter at Nikola-sjef Trevor Milton var i Oslo for å snakke om sine planer for de hydrogenbaserte lastebilene Nikola One og Nikola Two, med en rekkevidde på 1.900 kilometer.

POSITIV: Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities.

Les mer: Nikola-sjefen utelukker ikke børsnotering: – Et veldig sexy marked

Norne Securities har en kjøpsanbefaling og et kursmål på 5 kroner for Nel-aksjen. Selskapets vendepunkt var da det tidligere i år fikk kontrakter på fyllestasjoner for hydrogen i California i samarbeid med Shell og Toyota, sier Molnes.

– Vi snudde og anbefalte «kjøp» da Nel vant kontrakter i California. Det er vanskelig å vinne kontrakter på bortebane, sier han.

Les mer: Nel leverer til Shell

En annen milepæl er storavtalen fra i sommer om å bygge, drive og vedlikeholde opptil syv hydrogenfabrikker i Frankrike.

Les mer: Ny Nel-kontrakt kan være starten på fransk milliardeventyr

Nel har i tillegg kjøpt amerikanske Proton Energy Systems for å sikre seg neste generasjons teknologi for produksjon av hydrogen.

Les mer: Nel varsler oppkjøp til halv milliard

Les også

Nel får storavtale: Skal bygge hydrogenfabrikker i Frankrike

Global markedsleder

Nel har blitt en sentral leverandør av fyllestasjoner for hydrogen i markeder som California, og Molnes mener at selskapet er en global markedsleder på sitt felt.

Han ser også positivt på at milliardæren Warren Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway nylig kjøpte seg opp i selskapet Pilot Flying J med hundrevis av bensinstasjoner i USA og Canada.

Nikolas konsernsjef, Trevor Milton

– Han kan ende opp med å eie alle Nikola-stasjonene. Det er veldig sannsynlig, sier Molnes.

Les mer: Kjøper seg opp i skandaleselskap: – Buffett driver ikke veldedighet

Nikolas lastebiler har også en svært kjent konkurrent. Tesla-grunnlegger Elon Musk skal denne uken presentere sin helelektriske lastebil, som han kaller «beistet».

Les mer: Tesla lanserer elektrisk lastebil

Nel introduserte sin første elektrolysator i 2001, og åpnet sin første offentlig tilgjengelige fyllestasjon for hydrogen i Reykjavik to år senere, ifølge selskapets nettsider.

Selskapet ble børsnotert i Oslo i 2014.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nel
 2. USA
 3. Teknologi
 4. Strømpriser
 5. Elbil
 6. Tesla Motors

Flere artikler

 1. Nel får kontrakt til «flere milliarder»: – Gjennombruddet

 2. Nikolas Europa-satsing kan gagne Nel: – Vi heier jo på Nikola

 3. Venter kraftig hopp i Nel-aksjen

 4. Øl-kjempe bestiller 800 Nikola-lastebiler

 5. – Må kanskje unne oss et lite wienerbrød