Telenor advarer om avansert mobilsvindel

Mobilsvindlere stjeler personopplysninger og nettbankdetaljer fra folks mobiltelefoner i det som er et av de største angrepene Telenor noensinne har registrert.

Nordmenn rammes for tiden av hyppige forsøk på mobilsvindel, en del av et omfattende internasjonalt angrep. Telenor advarer sine kunder om å ikke trykke på ukjente lenker.
Publisert:

– Dette er årets svindelstorm, og jeg kan ikke huske at vi har opplevd et angrep rettet mot kundene av så stort omfang og som er like sofistikert, sier sikkerhetsrådgiver Torbjørn Busch i Telenor i en pressemelding.

Det handler om programvaren Flubot, som svindlere får installert på folks mobiltelefoner ved hjelp av slue triks. Det er en del av et tilsynelatende internasjonalt angrep, ifølge Telenor.

Folk får SMS'er og lignende om at en pakke er på vei, at TV-en må kalibreres eller tilsvarende henvendelser. Meldingene inneholder en lenke som man skal bli lurt til å trykke på.

Sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor.

– Da er risikoen stor for at du laster ned Flubot eller kommer til en side som er kontrollert av svindlerne. I verste fall får svindlerne kontroll over nettbanken din eller tilgang til sensitive personopplysninger de kan benytte for å lure andre, advarer Busch.

På det verste har Telenor stanset opptil 30.000 tekstmeldinger i timen fra å nå kundene sine. Vanligvis stopper filteret 20.000 meldinger i døgnet. Busch ber folk om å ikke klikke på ukjente lenker eller laste ned ukjent innhold på mobilen.

– Skal du laste ned en app, så gjør det kun fra offisielle app-butikker som AppStore og Google play, sier han.

Til E24 forteller Busch at Telenor på nåværende tidspunkt ikke har oversikt over omfanget av personopplysninger som har kommet på avveie siden teleoperatøren oppdaget de første Flubot-angrepene i april.

– Angrepene er mye mer målrettet enn det vi har sett tidligere. Svindlerne er veldig tilpasningsdyktige og endrer hele tiden metoden for at den skal virke mest mulig troverdig for mottakeren, sier sikkerhetsrådgiveren.

Et annet element som er nytt er at svindlerne endrer metodene i takt med teleoperatørenes og myndighetenes advarsler til befolkningen.

– De som står bak jobber veldig aktivt med angrepet, sier Busch.

Telenor er ikke sikre på hvor mange selskaper som er utsatt for angrepet, men Busch opplyser at teleoperatører over hele Europa har vært utsatt for Flubot-angrep og samarbeider om å stoppe det.

– Vet Telenor noe om hvem som står bak angrepet?

– Nei, men dette er ikke vanlig organisert kriminalitet. Programvaren er veldig sofistikert, det er ikke noe hvem som helst kan lage ved å lese seg opp på internett. Dette er noen med ressurser og kompetanse.

Busch opplyser at Telenor er i tett dialog med næringslivskontakten i politiet for å stoppe angrepet.

– Men vi er helt avhengige av at folk der ute forstår metoden for å stoppe dette helt. Så lenge folk fortsetter å laste ned applikasjonene, vil problemet vedvare, sier han.

Les også

McDonald’s rammet av dataangrep

Publisert:

Her kan du lese mer om