Telekom

Telenors nye tårnselskap får 40.000 mobilmaster: Sverige-sjefen skal lede det

Britiske Kaaren Hilsen har hatt nøkkelroller i Telenor i drøye to tiår. Nå får hun ansvaret for å samle 40.000 basestasjoner og anlegg under selskapets nye infrastruktursatsing.

Kaaren Hilsen blir ny sjef for Telenor Tower fra 1. september 2021. Hun kommer fra jobben som leder for Telenor Sverige.
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Dette er en rolle der man kan skape mye verdier for Telenor. Hele industrien ser nå i stadig økende grad verdien av all infrastrukturen og tårnene sine, og her har Telenor virkelig en stor mulighet, sier Kaaren Hilsen til E24.

Den erfarne telekom-lederen har vært i Telenor i 21 år. Hun har jobbet i både Asia og Europa for den norske telegiganten, og har både vært finansdirektør i ulike enheter og ledet den nå solgte Montenegro-virksomheten.

1. september går hun fra å være sjef i Telenor Sverige til å lede det nye selskapet Telenor Tower Holding.

Telenor er nemlig i gang med å skille ut det som kalles den passive infrastrukturen og samle den i et separat selskap. I første omgang er ønsket å profesjonalisere og effektivisere driften, mens man på sikt er åpen for å vurdere strategiske muligheter.

Den passive infrastrukturen inkluderer mobilmaster, strømforsyning, fiber inn til mobilmasten og driftsbygg, men inkluderer ikke selve basestasjonen som er koblet på masten – den eier i dette tilfellet Telenor Norge fortsatt.

Les også

Telenor og Telia kan realisere milliardverdier ved tårnsalg: – Kan vel trygt si at interessen er veldig sterk

Som Hilsen påpeker, er dette en trend som utspiller seg i hele telekombransjen – selskapene ser at de sitter på store verdier i infrastruktur som andre kan være interessert i å kjøpe opp eller bli medinvestor i.

Telenors konkurrent Telia er litt mer direkte og sier åpent at de nå er på jakt etter medeiere til sitt tårnselskap.

– I USA er det vanlig at mobilselskapene leier seg inn hos egne tårnselskap. Ser du en «europeisk modell» tre frem nå som det skjer mye i Europa?

– Det er forskjellige modeller i ulike land. Personlig tror jeg ingen har funnet den helt perfekte modellen ennå, så jeg tror tilnærmingen Telenor tar vil gi oss flere muligheter, siden vi tar oss tid til å samle virksomhetene og se verdien av dette først, sier Hilsen.

– Jeg tror vi vil ha mange strategiske valgmuligheter når det er gjort, fortsetter hun.

Rapporterer til finansdirektøren

E24 kunne i januar 2020 fortelle at Telenor Norge var delt i to. Telenor Infra ble etablert og ble sidestilt, ikke underlagt, Telenor Norge i konsernet.

Kaaren Hilsen får nå oppdraget med å sette opp Telenor Tower, som både vil inkludere tårnvirksomheten i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Hilsens selskap skal rapportere til Telenors finansdirektør Tone H. Bachke, og ligger altså ikke under noen av mobilselskapene i konsernet.

Opprettelsen av det nye nordiske tårnselskapet skjer etter at Telenor tidligere har solgt unna en rekke eiendommer i Norge, som konsernet ikke lenger ser som essensielle å eie selv – inkludert sitt eget hovedkontor.

– Tårninfrastruktur er et strategisk viktig område for Telenor. Vi trenger en dedikert toppleder og ledelse til å drive frem verdiskapning, og Karen er den rette personen til å påta seg denne utfordringen, sier finansdirektør Tone H. Bachke i en uttalelse.

Hilsen sier at hun ser frem til å sette opp lederteamet og strukturen som skal realisere Telenors planer.

– Med utrullingen av 5G som nå pågår i de ulike landene blir dette bare enda viktigere, sier hun om oppgaven.

Les også

Regjeringen vil la industrien bygge egne 5G-nett: Mobilselskapene må leie ut frekvenser

Ulike strukturer

Telenor er en tungvekter i den nordiske teknologiinfrastrukturen og selskapet har ulik struktur i de ulike landene.

I Norge eier Telenor sitt eget nett fullt ut, mens det i de andre nordiske landene er forskjeller. I Finland eier Telenor-selskapet DNA nettet i sentrale strøk, mens man deler nett med konkurrenter i grisgrendte strøk.

I Sverige og Danmark deler Telenor hele nettet sitt med andre selskaper.

– Kan det bli aktuelt at man går vekk fra partnermodellen i noen land, slik at for eksempel dere eller Telia tar over den passive infrastrukturen som dere har sammen i Danmark?

– Det første vi skal gjøre er å samle våre 40.000 sites i selskapet, hvorav 30.000 er eid av Telenor. Deretter må vi se hvordan vi skal jobbe med partnerne våre i de ulike landene, sier Hilsen.

– Alle operatørene ser verdien i denne infrastrukturen og vi vil nok finne gode løsninger, fortsetter hun.

– Kan denne strategiske endringen og utrullingen av 5G åpne for at dere får inn inntekter fra helt nye type aktører som er interessert i å bruke infrastrukturen deres?

– Det må vi se på og det vil nok åpne seg muligheter, men det er for tidlig å si hva de kan bli, sier Hilsen.

Les også

Telia åpner nytt segment i Norge: Vil selge lukkede, private mobilnett

På sjefsjakt i Sverige

Det er ikke klart hvem som skal ta over etter Kaaren Hilsen i Sverige, og Telenor opplyser at sjefsjakten nå er i gang.

– Jeg vil takke Kaaren for å ha ledet Telenor Sverige i en krevende periode, preget av sterk konkurranse i markedet. Som leder har hun lagt grunnlaget for en solid snuoperasjon, og strategien som hun og lederteamet har iverksatt har startet å gi de ønskede resultatene, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor i en uttalelse.

Les også

Telenor skriver ned hele Myanmar-investeringen på 6,5 mrd.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. Telenor
 3. Telekom
 4. Mobilnett
 5. Infrastruktur
 6. 5G

Flere artikler

 1. Telenor og Telia kan realisere milliardverdier ved tårnsalg: – Kan vel trygt si at interessen er veldig sterk

 2. Telia advarer om mulige corona-forsinkelser: – Så langt har vi klart å motvirke det

 3. Digitaliseringsministeren langer ut mot norske mobilpriser: – Uakseptabelt høye

 4. Regjeringen vil la industrien bygge egne 5G-nett: Mobilselskapene må leie ut frekvenser

 5. Telenor halverte overskuddet i andre kvartal: Oppjusterer prognosene for 2021