Telenors nye tårnselskap får 40.000 mobilmaster: Sverige-sjefen skal lede det
Britiske Kaaren Hilsen har hatt nøkkelroller i Telenor i drøye to tiår. Nå får hun ansvaret for å samle 40.000 basestasjoner og anlegg under selskapets nye infrastruktursatsing.
– Dette er en rolle der man kan skape mye verdier for Telenor. Hele industrien ser nå i stadig økende grad verdien av all infrastrukturen og tårnene sine, og her har Telenor virkelig en stor mulighet, sier Kaaren Hilsen til E24.
Den erfarne telekom-lederen har vært i Telenor i 21 år. Hun har jobbet i både Asia og Europa for den norske telegiganten, og har både vært finansdirektør i ulike enheter og ledet den nå solgte Montenegro-virksomheten.
1. september går hun fra å være sjef i Telenor Sverige til å lede det nye selskapet Telenor Tower Holding.
Telenor er nemlig i gang med å skille ut det som kalles den passive infrastrukturen og samle den i et separat selskap. I første omgang er ønsket å profesjonalisere og effektivisere driften, mens man på sikt er åpen for å vurdere strategiske muligheter.
Den passive infrastrukturen inkluderer mobilmaster, strømforsyning, fiber inn til mobilmasten og driftsbygg, men inkluderer ikke selve basestasjonen som er koblet på masten – den eier i dette tilfellet Telenor Norge fortsatt.
Telenor og Telia kan realisere milliardverdier ved tårnsalg: – Kan vel trygt si at interessen er veldig sterk
Som Hilsen påpeker, er dette en trend som utspiller seg i hele telekombransjen – selskapene ser at de sitter på store verdier i infrastruktur som andre kan være interessert i å kjøpe opp eller bli medinvestor i.
Telenors konkurrent Telia er litt mer direkte og sier åpent at de nå er på jakt etter medeiere til sitt tårnselskap.
– I USA er det vanlig at mobilselskapene leier seg inn hos egne tårnselskap. Ser du en «europeisk modell» tre frem nå som det skjer mye i Europa?
– Det er forskjellige modeller i ulike land. Personlig tror jeg ingen har funnet den helt perfekte modellen ennå, så jeg tror tilnærmingen Telenor tar vil gi oss flere muligheter, siden vi tar oss tid til å samle virksomhetene og se verdien av dette først, sier Hilsen.
– Jeg tror vi vil ha mange strategiske valgmuligheter når det er gjort, fortsetter hun.
Rapporterer til finansdirektøren
E24 kunne i januar 2020 fortelle at Telenor Norge var delt i to. Telenor Infra ble etablert og ble sidestilt, ikke underlagt, Telenor Norge i konsernet.
Kaaren Hilsen får nå oppdraget med å sette opp Telenor Tower, som både vil inkludere tårnvirksomheten i Norge, Sverige, Finland og Danmark.
Hilsens selskap skal rapportere til Telenors finansdirektør Tone H. Bachke, og ligger altså ikke under noen av mobilselskapene i konsernet.
Opprettelsen av det nye nordiske tårnselskapet skjer etter at Telenor tidligere har solgt unna en rekke eiendommer i Norge, som konsernet ikke lenger ser som essensielle å eie selv – inkludert sitt eget hovedkontor.
– Tårninfrastruktur er et strategisk viktig område for Telenor. Vi trenger en dedikert toppleder og ledelse til å drive frem verdiskapning, og Karen er den rette personen til å påta seg denne utfordringen, sier finansdirektør Tone H. Bachke i en uttalelse.
Hilsen sier at hun ser frem til å sette opp lederteamet og strukturen som skal realisere Telenors planer.
– Med utrullingen av 5G som nå pågår i de ulike landene blir dette bare enda viktigere, sier hun om oppgaven.
Regjeringen vil la industrien bygge egne 5G-nett: Mobilselskapene må leie ut frekvenser
Ulike strukturer
Telenor er en tungvekter i den nordiske teknologiinfrastrukturen og selskapet har ulik struktur i de ulike landene.
I Norge eier Telenor sitt eget nett fullt ut, mens det i de andre nordiske landene er forskjeller. I Finland eier Telenor-selskapet DNA nettet i sentrale strøk, mens man deler nett med konkurrenter i grisgrendte strøk.
I Sverige og Danmark deler Telenor hele nettet sitt med andre selskaper.
– Kan det bli aktuelt at man går vekk fra partnermodellen i noen land, slik at for eksempel dere eller Telia tar over den passive infrastrukturen som dere har sammen i Danmark?
– Det første vi skal gjøre er å samle våre 40.000 sites i selskapet, hvorav 30.000 er eid av Telenor. Deretter må vi se hvordan vi skal jobbe med partnerne våre i de ulike landene, sier Hilsen.
– Alle operatørene ser verdien i denne infrastrukturen og vi vil nok finne gode løsninger, fortsetter hun.
– Kan denne strategiske endringen og utrullingen av 5G åpne for at dere får inn inntekter fra helt nye type aktører som er interessert i å bruke infrastrukturen deres?
– Det må vi se på og det vil nok åpne seg muligheter, men det er for tidlig å si hva de kan bli, sier Hilsen.
Telia åpner nytt segment i Norge: Vil selge lukkede, private mobilnett
På sjefsjakt i Sverige
Det er ikke klart hvem som skal ta over etter Kaaren Hilsen i Sverige, og Telenor opplyser at sjefsjakten nå er i gang.
– Jeg vil takke Kaaren for å ha ledet Telenor Sverige i en krevende periode, preget av sterk konkurranse i markedet. Som leder har hun lagt grunnlaget for en solid snuoperasjon, og strategien som hun og lederteamet har iverksatt har startet å gi de ønskede resultatene, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor i en uttalelse.
Telenor skriver ned hele Myanmar-investeringen på 6,5 mrd.
Flere artikler
Telenor og Telia kan realisere milliardverdier ved tårnsalg: – Kan vel trygt si at interessen er veldig sterk
Telia advarer om mulige corona-forsinkelser: – Så langt har vi klart å motvirke det
Digitaliseringsministeren langer ut mot norske mobilpriser: – Uakseptabelt høye
Regjeringen vil la industrien bygge egne 5G-nett: Mobilselskapene må leie ut frekvenser
Telenor halverte overskuddet i andre kvartal: Oppjusterer prognosene for 2021