Snart kan ørene dine brukes for sikkerhetssjekk

Istedenfor å låse opp smarttelefonen med en kode, er det blitt stadig mer vanlig å bruke fingeravtrykket fra tommelen. Utviklingen innen feltet går svært raskt – og et japansk selskap har nå utviklet en teknologi som gjør at ørene dine kan gjøre samme nytten.

FLERE BRUKSOMRÅDER: Å bruke hodetelefonene for å lytte til musikk eller å snakke i telefonen er vanlig. Det som derimot ikke er vanlig, men som kan bli det, er å bruke ørene for sikkerhetssjekk.
Publisert: Publisert:

Selskapet NEC har utviklet en biometrisk teknologi som måler refleksjonen av lydbølgene når de spretter av trommehinnen.

Siden hulrommet i alles ører er unik – i likhet med fingeravtrykk – vil også lydbølgene være unike, skriver økonominettstedet Quartz.

Treffsikkert

Prosessen tar bare et par sekunder og har en treffsikkerhet på «mer enn 99 prosent», ifølge selskapet som står bak teknologien.

Teknologien krever spesial-hodetelefoner med mikrofoner innebygd i øretelefonen, siden den trenger både å sende og motta lyd.

Selskapet forventer å kommersialisere teknologien i 2018. Planen er å bruke den blant annet for å bekjempe identitetstyveri, samt sikre telefonsamtaler og meldinger.

Quartz skriver at øreskanning løser et nøkkelproblem når det kommer til autentisering da det kontinuerlig er mulig å verifisere hvem en person er, istedenfor med eksempelvis fingerskanning som kun verifiserer på et bestemt tidspunkt.

– Utrolig at vi fortsatt bruker kort

Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) mener dagens betalingsløsning, primært med kredittkort, innebærer lite sikkerhet.

– De fleste i dag betaler med kort, og det er en dårlig løsning sikkerhetsmessig. Det er lett å miste kredittkort, og det er lett å kopiere andres kort for å bruke dem, sa Sandblad til E24 mot slutten av fjoråret.

Ifølge Taraldsson vil det etter hvert bli mer naturlig å autentisere seg på mobilen og andre enheter ved å bruke ansiktsgjenkjennelse, fingeravtrykk og puls, enn med koder.

Han mener også det er raskere og tryggere med en biometrisk løsning.

Kommentar: Disse biometriaksjene bør du kjøpe

– Det er raskt, enkelt og sikkert, og det tar et halvt sekund å betale. Dessuten har biometrisk autentisering et mye høyere sikkerhetsnivå siden den er knyttet til den enkelte persons DNA.

Aksjekurser til værs

Biometriaksjer har gjort det svært godt på børs det siste året. Markedet er imidlertid komplisert og til tider vanskelig å orientere seg i. E24 laget derfor for noen måneder siden en detaljert oversikt over sektoren og det du som investor trenger å vite om biometriselskapene.

Aksjekursen til det norske selskapet Next Biometrics er opp solide 96,8 prosent det siste året.

Enda bedre har det svenske selskapet Fingerprint Cards gjort det, som er opp hele 906,8 prosent på ett år.

Les også

Til himmels etter «Apple-effekt»: Slik ble biometriaksjene børsraketter

Les også

Eksperter tror bankkortet vil forsvinne

Les også

Kommentar: Disse biometri-aksjene bør du kjøpe

Publisert:

Her kan du lese mer om