Jagland slår First House-alarm

Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland frykter kommunikasjonsbyrået First House kan få for mye makt.

SLÅR ALARM: Thorbjørn Jagland reagerer på at å mange avgått toppolitikere går til kommunikasjonsbyrået First House.
 • E24
Publisert:

- Jeg vil rope et varsku. First House blir et sted som kan få veldig mye makt. Dette er ikke transparent, sier Jagland til Dagsavisen.

Bakgrunnen for varskuet er at First House har siden oppstarten i 2010 rekruttert mange mektige og innflytelsesrike toppolitikere i Norge.

Nylig forsøkte kommunikasjonsbyrået å rekruttere avgåtte bistandsminister Erik Solheim (Sv).

- Når man samler opp så mange folk fra én politisk konstellasjon ett sted, så synes jeg det er noe usunt ved det, sier han.

Jagland mener det blir et demokratisk problem når forhenværende politikere selger sine tjenester til mektige PR-hus, noe som betyr at maktpersoner kan leies for å benytte sine nettverk og sin erfaring til å påvirker politiske prosesser.

LES OGSÅ: Stoltenbergs tidligere statssekretær blir PR-mann

- Det foregår mye påvirkning bak kulissene, men det er et problem at vi ikke vet hvem PR-bransjen arbeider for, sier Jagland.

«Mange selskaper i vår bransje har tidligere politikere ansatt. Blant våre rådgivere finner vi folk med fartstid som statsråd, statssekretærer og stortingsrepresentanter. Vi har folk med erfaring fra toppstillinger i næringslivet, vi har tidligere kommunikasjonsdirektører, og folk som har vært sentrale i de store børsintroduksjonene i Norge de siste tiårene», skriver Per Høiby i First House i en epost til E24.

«Vi kommenterer ikke hvilke kunder vi har. Det henger sammen med at vi jobber med forretningssensitiv informasjon. Dette kan være informasjon som er underlagt innsidelovgivningen, forretningsstrategier og informasjon som må beskyttes av konkurransemessige grunner. Vi oppfordrer imidlertid våre kunder til å være åpne om sitt kundeforhold til oss», skriver han.

Noen First House-ansatte med politikerbakgrunn:

 • Bjarne Håkon Hanssen (Ap), tidligere helseminister
 • Torbjørn Giæver Eriksen (Ap), tidligere statssekretær
 • Jan Erik Larsen (Ap), tidligere statssektretær
 • Ketil Lindseth (Ap), tidligere statssekretær
 • Sylvi Listhaug (Frp), tidligere byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, vara til Stortinget og sentralstyremedlem i Frp

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. First House må flytte

 2. First House åpner i Stavanger

 3. Sååå mye tjente han på karrierebyttet

 4. FN-ambassadør til First House

 5. First House avviser oppdrag for Kina