BILTEST: AUDI Q3 2,0 TDI QUATTRO: God klump

Audi Q3 er ikke noen skjønnhet, men den er god på innsiden.

NY OG MINDRE: Med Q3 har Audi kommet seg inn i det som er på vei til å bli folkebilsegmentet i Norge. De små suvene.
ENKELT: Ved lansering er Audi Q3 kun tilgjengelig med firehjulstrekk, men i desember kommer den med en variant der det er forhjulstrekk. Det er i kombinasjon med en 140 hesters turbodiesel. Den har en startpris på 375.000.
OGSÅ ENKELT: Lay-out og utførelse er i velkjent Audi-format. Det er ryddig og naturlig nok noe enklere enn i de større og dyrere Audi-modellene.
PANORAMA: Det er lyst og fint inni denne bilen, ikke minst takket være panoramasoltaket. Det er ekstrautstyr til 15.900.
GREI PLASS: Audi Q3 er kompakt i det ytre, 439 centimeter lang. Det har resultert i et bagasjeromvolum på 460 liter.
COUPÉ: Audi sier de har gitt bilen en coupé-form på taket. Det kan i og for seg stemme, men det er uansett det eneste med bilen som har noe med ordet coupé å gjøre.
Publisert: Publisert:

I en verden der førsteinntrykk i form av utseende teller mye, ligger Q3 tynt an. Den ser ut en klump av en bil. En stutt sak rett og slett.

Der storebror Q5 har rimelig greie proporsjoner, i hvert fall til en suv å være, ser det ut som Q3 har brutt en visuell grense. Den er for kort i forholdt til høyden. Dette er forsøkt kompensert i form av en lett coupé-inspirert vinkel på bakruten, uten at det fungerer.

Min skepsis til hele kjøretøyet var i det hele tatt ganske stor. Et problem med suv-aktige biler som dette er og rent fysisk. Når de får såpass kort akselavstand, med romslig bakkeklaring og høyde, pleier kjøreegenskapene å bli seriøst kompromittert.

Hump og dump

Dette merkes særlig i bykjøring, der veier består av uendelige mengder humper, dumper, trikkeskinner og generell mangel på asfalt i flukt. Dette forplanter seg i bilene, som om de må riste løs etter og ha passert noe ujevnt.

Et miljø der biler som dette levere det meste av sitt liv.

Vel plassert i førersetet med den standardiserte suv-ergonomien, høy sittestilling og et noe horisontalt ratt er skepsisen fortsatt stor. «Dette blir som å kjøre en dumphuske,» tenkte jeg.

Flere biltester

Der tok jeg feil, gitt.

For den virket umiddelbar fast i fisken. Selvsagt lett på rattet i lavere hastigheter, og med en tettere svingratio enn vanlig virker den ganske leken. Men viktigst av alt er trolig et tilvalg.

Bilen her har «understell med demperregulering». Det koster snaut 11.000 og er sannsynligvis verdt hver eneste krone.

Justert

Tidligere har jeg prøvd for eksempel BMW X1, en bil som faller inn i samme kategori, fra en fabrikk som normalt lager veldig gode oppsett til sine biler. Bedre enn Audi sine. Men X1 kan ikke måle seg med denne «demperregulerte» Q3en.

SPREK: Med en 177 hesters turbodiesel blir Audi Q3 sprek. Foreløpig den eneste dieselmotoren som er tilgjengelig.

Mer bilstoff på E24BIL

Dette systemet gjør at man kan justere hvor stramt bilens oppsett skal være fra komfort til det mer sportslige. Dette virker som trikset som skal til i denne typen biler, mens standard dempere og fjæringer ser ut til å slite med å holde styr på de høye og forholdsvis tunge bilene.

På større og dyrere suver skal man lete lenge for å finne en bil uten ett eller annet sofistikert system her.

Kompetent

Særlig stor er dog ikke Q3. Det er greit, men ikke mer, med plass i baksetet. Mens bagasjevolumet er på 460 liter, ti liter mindre enn i Volkswagen Tiguan, som for øvrig koster 20.000 kroner mindre med så å si samme motor og firehjulstrekk, men uten automatgir.

HØY MIDJE: Som med andre biler av denne typen blir det mer oppblåst enn elegant når det kommer til form.

Storebror Q5 med 170 diesel og S-tronic koster nesten 100.000 mer.

Ergo er det helt klart et en god åpning i Audis stadig ekspanderende modellrekke for Q3. Det er og et segment som er svært populært i Norge. Når alle motoriseringer og kombinasjoner er på plass, regner Audi med å selge 1200 biler i året.

Skal man først ha en kompaktsuv, så fremstår Q3 som et bra alternativ. Om man bare husker å krysse av på boksen for «understell med demperregulering» og ikke parkerer ved siden av en speilglassfasade, så finner man ikke noen mer kompetent bil i denne litt merkelige by-suv sjangeren.

Les også

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om