Her er en avgiftsvinner

De foreslåtte endringene for beregning av engangsavgift på nye biler, gjør Porsche til en statsbudsjettvinner.

BLIR BILLIGERE: Det nye avgiftssystemet som er foreslått i statsbudsjettet gjør alle Porschemodeller, som Cayenne, billigere.
Publisert:

- Dette er et steg i riktig retning, sier Christian Stenbo, salgs- og markedssjef i Porscheimportør Autozentrum Sport, til E24.

Med de avgiftsendringene som er foreslått i statsbudsjettet for 2012, blir nemlig alle Porsche-modeller billigere.

- Nå er det ikke bare derfor vi er positive. Vel så viktig er det at det nå blir en avgiftspolitikk som dreier mot utslipp og forbruk av bilen. Hvor mye man kjører er mye viktigere enn hvor stor motoren er.

Titusener billigere

Den nye er at effektavgiften blir mindre, slik at biler med stor motor ikke lenger bli like hardt straffet.

En Porsche Panamera S Hybrid med 380 hestekrefter blir 74.000 kroner billigere med det nye avgiftssystemet, en Cayenne S Hybrid 67.000 billigere. Før de nye avgiftene koster en Cayenne Hybrid 1.328.000-. For øvrig blir Panamera Turbo S med 500 hestekrefter 145.000 billigere.

- Effektavgiften har jo vært en luksusavgift. Det viktige er jo ikke hva som sitter under panseret, men hva som kommer ut av rørene bak, sier Stenbo.

Bruk ikke effekt

Han peker på at en Volkswagen Passat Bluemotion som kjører 12.000 kilometer i året med 105 hestekrefter og et utslipp på 113 gram CO2 per kilometer, forurenser mer enn en Porsche 911 Carrera med 350 hestekrefter og 194 gram i utslipp som kjører 6000 kilometer på ett år.

- Langt på vei ville det mest rettferdige vært å legge en bruksavgift på bilene, fremfor å beskatte effekt. Uansett så legger jo biler som Porsche igjen svært mye penger i statskassen. Den nye engangsavgiften på en Cayenne S Hybrid er 475.000, sier Stenbo.

Kraftig hopp for Porsche

I 2010 satt Porsche ny salgsrekord i Norge. Med med solid margin. Tidligere var det drøyt hundre som var toppnoteringen, tallet for 2010 ble 158 nybilregistreringer. Så langt i år ligger Porsche foran fjoråret med 119 nybilregistreringer, mot 101 på samme tid i fjor i følge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

Les også

Publisert:
Gå til e24.no