Streik blant NRK-ansatte

1.700 av NRKs journalister er i streik fra tirsdag klokken 13.01, etter at meklingen mellom Norsk Journalistlag og arbeidsgiveren mislyktes.

ANSATTE STREIKER: Det blir streik blant 1.700 ansatte i Norsk Rikskringkasting fra tirsdag. Dermed kan blant annet NRKs direktesendinger på nasjonaldagen gå fløyten.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

– Det har ikke vært reelle forhandlinger. Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen, sier Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK, i en pressemelding.

Dermed blir det streik for 1.700 NJ-medlemmer fra klokken 13.01 tirsdag, og betyr trolig at allmennkringkasterens sendinger den 17. mai går fløyten.

– NRK misbruker frontfagsmodellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene. Dette er et forhandlingsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1700 journalister ut i streik, sier Aune.

Han mener at avstanden mellom partene var stor da bruddet var et faktum, nesten 12 timer etter at meklingsfristen gikk ut.

– Det er stor sannsynlighet for at NRKs tilbud ville økt lønnsforskjellen mellom oss og kollegene våre i de andre store mediehusene. Vi hadde et tydelig mandat fra våre medlemmer i årets lønnsforhandlinger: å redusere forskjellen, sier Aune.

– Vi hadde vilje til å forhandle helt til siste slutt, men vi så ingen reell bevegelse hos motparten, sier Aune.

Over 600 ansatte i LO Stat har også vært i forhandlinger med NRK. Disse hadde andre krav enn NJ og skal ikke ut i streik, ifølge LO Stats nettsider.

- Vi har fått gjennomslag for våre hovedkrav på blant annet ulempetillegg, samt et godt lønnsoppgjør totalt sett, sier Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat, til organisasjonens nettsider.

Dette gjelder ansatte i Norsk Tjenestemannslag og Musikernes fellesorganisasjon.

Strandet på flere punkter

Ifølge NJ var det viktig for de ansatte å få på plass en ny avtale om at medarbeiderne skal få riktig kompetanse, men heller ikke her lyktes forhandlingene.

– Det er uforståelig for oss at NRK ikke aksepterer en ordning som er bra både for bedriften og den enkelte medarbeider, sier Aune.

Krav om likebehandling av tilkallingsvikarer og andre medarbeidere i NRK ble det heller ikke enighet om, ifølge NJ.

Det var Landsstyret i Norsk Journalistlag som tidlig tirsdag morgen fattet det endelige vedtaket om å ta alle medlemmer i NRK ut i streik.

Her kan du lese mer om

  1. NRK

Flere artikler

  1. NRK-streiken er over

  2. 1200 LO-medlemmer tas ut i streik

  3. NRK-streiken på stedet hvil

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Enighet på overtid i oljesektoren

  6. Enighet på overtid i oljesektoren