Møllergruppen får gigantbot

Møllergruppens importørselskap og fem forhandlere i Latvia er ilagt en bot på 67 millioner kroner for brudd på konkurransereglene i Latvia.

GIGANTBOT: MøllerGruppens importørselskap og seks forhandlere i Latvia er ilagt en bot.
Publisert:

- For to dager siden fikk vi en svært omfattende rapport på 66 sider. Vi har nå satt lokale advokater til å oversette dokumenter for oss, sier direktør for konserninformasjon Paul Hegna i MøllerGruppen til VG.

Det er det latviske konkurransetilsynet som nå har ilagt den norske bilkjempen en gigantbot. Selskapets latviske importørselskap, Møller Auto Baltic, har fått en bot på 5,1 millioner euro, mens fem forhandlere er ilagt bøter på til sammen 2,2 millioner euro. MøllerGruppen eier tre av de fem forhandlerne.

MøllerGruppen avviser at det har skjedd ulovligheter.

- Uakseptabelt

- For oss som selskap er jo slike ulovligheter selvfølgelig helt uakseptabelt, sier Paul Hegna.

Og legger til:

- Vi og våre advokater og spesialister er sterkt uenige i konkurransetilsynets regler, og vi kan ikke forstå at vi i det hele tatt får bøter. Våre undersøkelser viser at det har vært uprofesjonell opptreden hos noen av aktørene, men etter vår mening ikke noe som er i strid med loven, sier Paul Hegna.

Ifølge Hegna ble selskapet gjort kjent med undersøkelsene i januar 2013.

- Siden den gang har vi samarbeidet med myndighetene i Latvia. Vi har bidratt så godt vi kan, sier han.

Prissamarbeid

Konkurransetilsynet mener ulovlighetene skjedde i perioden 2007 til 2011. I 2007 eide MøllerGruppen halvparten av importørselskapet, men har siden tatt over hele eierskapet. Selskapet eide ingen av forhandlerne i perioden hvor ulovlighetene skal ha skjedd.

- De (Konkurransetilsynet) mener forhandlerne har snakket sammen og informert hverandre om sine planer om tilbud og kjøp til offentlige selskaper. Det er påstanden, sier Hegna.

- Hva gjør dere nå?

- Vi bestrider jo dette sterkt, og vi kommer til å ta dette i de latviske domstolene. Vi er veldig uenig i konklusjonen, og vi forstår ikke hvordan man kan komme frem til slike bøter, sier Paul Hegna.

- Ute av proporsjoner

Saken oppsto etter at MøllerGruppen avsluttet samarbeidet med en lokal forhandler på grunn av det selskapet mener er gjentatte og alvorlige kontraktsbrudd. Denne forhandleren sendte deretter varsel om påståtte ulovligheter til myndighetene, ifølge MøllerGruppen.

- For oss er ulovlig konkurransesamarbeid fullstendig uakseptabelt. Derfor foretok vi i 2013 en gjennomgang og styrking av relevante rutiner, uten å vente på Konkurransetilsynets vurderinger og konklusjoner. I tillegg forbedret vi den interne opplæringen i den baltiske delen av organisasjonen, slik at våre medarbeidere ikke skal være i tvil om hvilken opptreden for forventer av dem, sier Stein Håvelsrud som er direktør for selskapets virksomhet i de baltiske landene.

I en pressemelding viser Håvelsrud til at egne undersøkelser har avslørt «uprofesjonell opptreden hos noen av aktørene i den aktuelle perioden».

- Vi mener derfor både at konklusjonen er gal, og at størrelsen på den boten vi er ilagt er helt ute av proporsjoner, sier Stein Håvelsrud

MøllerGruppen er en gigant i bilbransjen og driver stort med import og salg. I de baltiske landene er selskapet Volkswagen-importør, og i Latvia eier Møller Auto Baltic tre Volkswagen-forhandlere og to Audi-forhandlere.

Les også

Ny Audi-direktør i Norge

Les også

Bertel O. Steen fortsetter å rekruttere fra Møller-gruppen

Les også

Dette blir Norges største bilbutikk

Publisert: