Varsler prishopp: Aldri har bensinen vært så dyr

Onsdag blir den veiledende prisen på bensin høyere enn noensinne før. Hele 16,17 kroner for en liter blyfri 95 må du nå ut med.

SETTER REKORD: Statoil setter imorgen listeprisen opp til ny rekord. Her fra stasjonen deres på Minnesund.
Publisert: Publisert:

Dieselen ligger på 14,60 kroner per liter, ett øre unna en ny prisrekord. Dette er listeprisen - altså den maksimale prisen en bensinstasjonen kan ta for drivstoffet.

Bensinstasjonskjeden Statoil Fuel & Retail bekrefter at de aldri har tatt seg så godt betalt for bensin som akkurat nå. De skylder på økende innkjøpspriser som grunn til det kraftige prishoppet.

Dagens pris på blyfri 95 bensin er 15,87 kroner per liter. Fra onsdag blir maksprisen 30 øre dyrere: 16,17.

Skylder på svak krone

– Våre innkjøpspriser øker som følge av blant annet svekket krone mot dollar. I tillegg gjør vedlikeholdsstans på raffinerier i Europa og Asia at innkjøpsprisene på bensin og diesel øker, forklarer Knut Hansen, kommunikasjonssjef i Statoil Fuel & Retail Norge AS.

Dagens sparetips:Slik sparer du penger på drivstoff

Han legger til at også kjøresesongen i USA, tiden da amerikanerne drar på ferie med bilen, også er ventet å øke etterspørselen etter bensin. Det er ifølge Statoil spådd at rekordmange amerikanere vil velge denne ferieformen i år.

Prisene på råolje er langt lavere nå enn for noen år siden.Les hvorfor ikke bensinprisen blir lavere her

– Det er ikke en direkte sammenheng mellom prisen på råoljepris i dollar og pumpepris i kroner, det er flere ledd og forsinkelser på veien. Vi kjøper ferdigraffinerte produkter og betaler i norske kroner. Derfor får utviklingen i dollarkurs betydning for hva vår innkjøpspris blir i norske kroner, sier Hansen.

Bensin steget mer enn råoljeprisen

Dette bekrefter oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt.

– Årsaken til det er at råolje og bensin selges på to ulike internasjonale markeder med ulikt tilbud og etterspørsel. Det gjør at prisutviklingen til tider kan avvike noe og i noen tilfeller på kort sikt bevege seg i hver sin retning. Bensin produksjonen og prisen vil selvfølgelig avhenge av prisen på råolje, men også av raffinerikapasiteten, raffinerimarginer og etterspørselen etter bensin, sier hun til VG.

I løpet av våren har bensinprisene steget mer i Europa enn det råoljeprisen har gjort. For eksempel har Brent råoljeprisen steget med 40 prosent, mens bensinprisen i det europeiske markedet har ifølge Saltvedt steget med 53 prosent siden bunnivået 13. januar i år.

Les også:Utvalg vurderer prishopp på diesel

Tidligere rekordnivå på veiledende pris på bensin var i perioden 23. juni til 3. juli med 16,15 kroner pr. liter.

Tidenes høyeste veiledende pris på diesel var 23. juni i fjor med 14,61 kroner per liter.

Følges med argusøyne

Mange har spekulert i om bensinstasjonskjedene tar for godt betalt for drivstoffet de selger. Saltvedt minner om at dette markedet blir fulgt svært nøye av myndighetene.

– Dette markedet følges mer argusøyne av myndighetene. Rett før jul kalte finansministeren inn drivstoffselskapene og gikk gjennom deres prisstrategi og konkurransesituasjonen og de fant ingenting som kunne bevise noe form for prissamarbeid eller svært høye marginer.

Alle mann til pumpene! Søndag kveld og mandag morgen er drivstoffet billigst gjennom uken.

Rundt 60 prosent av pumpeprisen er dessuten skatter og avgifter til staten.

Listeprisen er veiledende pris til bensinstasjonene. Pumpeprisen (den enkelte stasjons utsalgspris) lever sitt eget liv i takt med konkurransen lokalt.

Dette sier Shell om de økte prisene:

– Grunnen til at vi har justert opp prisen nå i det siste skyldes økt kost grunnet høyere produktpris. Dette er knyttet til flere årsaker, som utvikling i dollar VS NOK og raffinerikapasitet, sier Alice Bergfall, kommunikasjonsrådgiver i Norske Shell, til VG.

Publisert: