Mercedes' kjedeligste blir artig elbil

Mercedes-Benz' første elbil for massemarkedet er en positiv opplevelse, med noen litt merkelige særegenheter.

BRA PAKKE: Mercedes-Benz B Electric Drive har blitt en fin elbil. Rekkevidden er av de bedre i klassen og plassen innvendig er god.
  • Morten Abrahamsen
Publisert: Publisert:

Med en elektrisk versjon av B-klasse følger Mercedes-Benz Volkswagens eksempel hvor de tar en eksisterende modell og elektrifiserer den. Dette i motsetning til BMW som bygget en elbil fra grunnen av med i3.

B-klasse er i utgangspunktet Mercedes-Benz' kjedeligste bil. En MPV som er praktisk og trivelig, men helt uten noen form for stjerneglans. Snedig nok blir den en smule forvandlet i elektrisk utgave. Blandingen av et lavt tyngdepunkt, batteriene, og bra med kraft, 180 hestekrefter og 340 newtonmeter, transformerer kjøreegenskapene til noe helt annet.

Den lydløse bilen er kvikk, oppgitt akselerasjon fra null til hundre er 7,9 sekunder, og veigrepet og veiholdningen med det lave tyngdepunktet gjør den til en artig bil.

Drivlinjen er et resultat av Mercedes sitt tidligere eierskap i Tesla og det videreførte samarbeidet, men forvent ikke Tesla-rekkevidde.

SIGNALTRØBBEL: I de tidlige utgavene var frontvinduet slik at det sperret for DAB-signaler, dette er nå rettet opp i de norske versjonene.

Som vanlig er det litt uklart hva som er den faktiske rekkevidden, men Mercedes oppgir 20 mil. Omtrent det samme som e-Golf og Leaf. Samtidig virker det noe optimistisk, som alltid. Virkeligheten har et annet klima og veinett enn utgangspunktet i laboratorietestene som ligger til grunn for de oppgitte tallene, og dette er på ingen måte unikt for Mercedes. En tur til Gardermoen fra Oslo fjernet noe mindre enn halvparten av batterikapasiteten, det er per i dag godkjent.

Ingen direkte konkurrenter

Det som også er høyst godkjent er hvordan de har utnyttet plassen innvendig. Da bilen i utgangspunktet er ganske høy, har de hevet gulvet en smule og kilt inn batteriene der. Det har i svært liten grad gått utover den innvendige plassen og bilen byr på god plass til fem og et solid bagasjerom på 500 liter.

Bilen har egentlig ingen direkte konkurrenter i elbilmarkedet, de nærmeste er Kia Soul og Renault Kangoo, og gir den i så måte, i kombinasjon med grei rekkevidde, en fordel. Biltypen er av det ultrapraktiske slaget, med høy sittestilling, som mange trives med, og generelt bra med armslag i den relativt høyreiste og korte bilen. En kombinasjon som virker å være smart for en elbil, som i høy grad brukes til praktiske formål i by.

BRA TRØKK: 180 hestekrefter er bra i en bil som dette. Det gir god akselerasjon og en morsom kjøreopplevelse.

Prismessig ser man og hva fravær av avgifter gjør i Norge. Man kan få en konvensjonell B-klasse med en 90 hestekrefters diesel, den starter på 303.000 kroner, altså drøyt 30.000 mer enn den elektriske med dobbelt så sterk motor.

Mer bilstoff på E24 BIL

Det som er litt spesielt med bilen er at den ikke kan hurtiglades. Mercedes sier at det ikke er så viktig for kundene, og at det i tillegg skåner batteriet. Bilen levers også med tilvalget «Range Plus» til snaut 7000 kroner, som gir batteriet større kapasitet. Det økes fra 28 kilowattime til 36, og gir en mulig rekkevidde på 230 kilometer. Ifølge importøren er dette noe de aller fleste velger. Denne pakken hadde i starten en bieffekt som ikke var gunstig for de norske kundene.

Fornorsket

– I utgangspunktet inneholdt Range Plus oppvarmet frontrute. Denne varmefilmen reduserer signalene for DAB-radioen. Derfor kunne man først ikke velge DAB og Range Plus sammen. I Norge er dette imidlertid en etterspurt kombinasjon. Derfor har vi fått på plass en avtale med Daimler der Range Plus ikke inneholder oppvarmet frontrute på biler som leveres i Norge. Dermed kan kundene få kombinasjonen likevel, forteller Christoffer Nøkleby, kommunikasjonsdirektør i Mercedes-Benz i Norge, til E24.

KVALITET: Interiøret holder god Mercedes-Benz-standard. Knappene sitter der de pleier, men noen har helt andre funksjoner enn man er vant til.

Så langt har de solgt 900 elektriske B-klasse siden introduksjonen rett før årsskiftet. Det er langt over forventet, ifølge Nøkleby. De ba opprinnelig om en kvote på 1000 biler for 2015, men har nå økt den til 1500. Til sammenligning ble det i fjor registrert 594 nye B-klassebiler i Norge, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Mindre frihet

Bilen har, som de fleste andre elbiler, et system for å regenerere energi til batteriet slik at man under gitte geografiske forhold kan strekke rekkevidden. Styrken på dette reguleres med det som normalt er girhendlene som sitter bak rattet. En annen særegenhet er at man må trykke inn en knapp for å få den til å toppe batteriet når man skal lade. Dette skal også være for å skåne batteriet, som ifølge Mercedes-Benz, har det best om det ikke fullades hver gang.

Der det er vanskelig å opparbeide noe entusiasme rundt den ordinære B-klasse, gjør den elektriske versjonen et artig inntrykk. Elmotorens umiddelbare effekt gjør noe med opplevelsen og på motorvei er den god isolert og det er lite støy i kupeen. Det har blitt en svært komfortabel elbil, som også kan by på bedre innvendig plass en bilene der er naturlig å sammenligne den med. I tillegg den opplevde kvaliteten fra førersetet meget god.

Det denne elbilen heller ikke klarer å gjøre noe med, er at det finnes dager der rekkeviddeangsten er reell. Friheten ved å sette seg i en bil og kjøre dit man vil, får du ikke i en Mercedes-Benz B Electric Drive.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bil

Flere artikler

  1. Hvilken elbil skal du kjøpe?

  2. Stor oversikt: Disse ladbare hybridene tar deg lengst

  3. Kompromisser i luksusklassen

  4. Ny Mercedes skal appellere til nye kunder

  5. Mercedes-modell med nytt navn etter 20 år