Mer aggressiv enn svenskene

Ti år etter bruddet er Telenor et hestehode foran sin tidligere ektefelle og nå rival Telia Sonera i antall kunder og driftsinntekter. Men TeliaSonera kan skilte med høyere overskudd og markedsverdi.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas er størst på antall kunder og omsetning. TeliaSonera-sjef Lars Nyberg er størst på resultat og markedsverdi.

  • GUNHILD M. HAUGNES
  • FRANK LYNUM LARS MAGNE SUNNANÅ MARIUS MØRCH LARSEN
Publisert:,

– Jeg må gratulere TeliaSonera med gode kvartalstall, sier Jon Fredrik Baksaas.

Han har akkurat lagt frem Telenors tall for tredje kvartal, et kvartal han betegner som solid, og tallene sendte Telenor-aksjen opp nesten 7 prosent. Telenor-sjefen har ikke tenkt tanken at det i disse dager er ti år siden ekteskapet mellom de to gamle televerkene, norske Telenor og svenske Telia, begynte å hangle.

1999
Sveriges daværende næringsminister, Björn Rosengren, hadde nylig kommet med det legendariske sitatet: "Norge er den siste Sovjet-staten".
– Det er mye å si om hele situasjonen som utviklet seg utover høsten. Jeg bestemte meg, da jeg skjønte at dette ikke ville la seg gjennomføre, for å legge dette bak meg og heller bruke kreftene på å gi Telenor en best mulig fremtid, sier daværende konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen. Han satt midt oppe i fusjonsthrilleren som fikk Finans-Norges fulle oppmerksomhet høsten 1999.
Hermansen sier det ikke var Telenor som ønsket å leke med Telia.
– De oppsøkte oss og kjørte samtidig forhandlinger med finske Sonera.
– Vi sa på den tiden, litt på fleip, at Telia kjørte Karl 12.-taktikk. De rykket ut hjemmefra for å ta naboene, sier Hermansen til Aftenposten.

Ny kjøttvekt
I det planlagte "TeliaNor" var bytteforholdet 40/60 i favør av Telia, og det gjenspeilte forholdet mellom de to selskapenes inntekter i 1999. Nå er dette snudd på hodet. Til tross for at Telia har fusjonert med det gamle finske televerket, Sonera, så ligger Telenor i år an til å få en omsetning på omtrent 10 milliarder kroner mer enn erkekonkurrenten.
TeliaSonera har doblet omsetningen på ti år, mens Telenor har tredoblet den.
En oversikt fra våren 2009 viser at Telenor er den 6. største mobiloperatøren i verden, TeliaSonera er på 10. plass. Nå har Telenor omtrent 172 millioner kunder, mens TeliaSonera har rundt 134 millioner.
– Vi valgte en helt annen strategi enn Telia. Den viste seg å være mye mer fruktbar, sier Hermansen i dag.
De to selskapene slåss mot hverandre i Norden, men også indirekte i flere gamle Sovjet-stater. Ellers har de i stor grad satset på ulike land, slik grafikken viser.
Telenor hadde også i en periode høyest markedsverdi på børs. Men nå er Telenor verd 123 milliarder kroner, mens TeliaSonera er verd 175 milliarder kroner (norske). Den norske telegiganten fikk langt kraftigere juling enn den svenske rivalen i kjølvannet av finanskrisen, ikke minst fordi aksjemarkedet er svært skeptisk til India-satsingen.
Jon Fredrik Baksaas er uenig i at han har tatt seg vann over hodet i India.
– Hvis man ikke tør å ta risiko, er det bare å grave seg ned på Finse. Der er det trygt, sier han.

Fusjonsbråket
Etter et par års flørting ble fusjonsavtalen mellom Telenor og Telia underskrevet våren 1999. Men utover høsten kom det stadig lekkasjer om intern maktkamp, dårlig personkjemi, bitter landskamp og store uenigheter om lokalisering av hovedkontorene. Da daværende Telia-sjef Jan-Åke Kark 1. desember 1999 var på sjarmoffensiv i Norge, plantet han i isende vind en furu som skulle være et livskraftig symbol på det nye selskapet.
– Dette er et lite spadetak for meg, men forhåpentlig et stort spadetak for Telia/Telenor, for Oslo og for Norge, sa Kark.
Men det ble med det ene spadetaket, for allerede dagen etter var det full storm. Få dager før kirkeklokkene ringte julen inn var skilsmissen et faktum.
Telenor-sjefene bekymrer seg ikke over fusjonshavariet.
– Gjort er gjort, og spist er spist. Det kunne blitt et veldig bra selskap, hvis eierne og selskapene hadde vært enige om strategien, sier Baksaas.
– Hvis vi hadde fått gjennomført fusjonen slik den var avtalt og ønsket fra vår side, så ville det fusjonerte selskapet vært større enn det de to er tilsammen i dag, sier Hermansen.

Les også:

Les flere E24-nyheter

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Baksaas i ny bok: Telia og Telenor ville stått sterkere sammen

  2. Etter 22 år er det slutt: Nå skal Netcom bli til Telia

  3. Tidligere toppsjefer i Telia tiltales for korrupsjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Telenors Vimpelcom-regning: 500 millioner kroner

  6. Telenor tar grep i Danmark: - Sammenslåing ikke til å unngå