Kunder raser på nett: Nå skal 100.000 kunder flyttes til Netcom hver uke
Tele2 legger ned sitt norske mobilnett, og skal derfor flytte 100.000 kunder i uken over til Netcom innen 1. april. Det er det ikke alle så fornøyde med.
«Nå mister dere mange kunder!!!!», «Netcom er dårlig på utkantstrøk», «Dere vet det bor folk nord for Trondheim også?»
Dette er bare noen av reaksjonene på OneCalls Facebook-side, i forkant av den største kundeoverføringen i norsk telehistorie.
Totalt 1,2 millioner mobilbrukere som bruker selskaper i Tele2-systemet skal penses inn på NetCom-nettet. Om lag 100.000 skal flyttes hver uke i denne perioden.
One Call- og Network Norway-brukere er blant de som skal flyttes. De er i dag på Telenors mobilnett. Overføringen skaper reaksjoner, da mange ønsker å bli der.
Flyttes
Bakgrunnen er at Tele2s norske virksomhet i sommer ble kjøpt opp av svenskfinske TeliaSonera for 4,6 milliarder kroner.
Konkurransetilsynet har foreløpig ikke godkjent oppkjøpet, og har frist frem til midten av januar på å komme med vedtak eller varsle ny utsettelse.
I mellomtiden skjer noe som har vært planlagt uavhengig av oppkjøpet. I mars skal Tele2 stenge sitt eget mobilnett her i landet.
Innen 1. april skal hele kundemassen i de fire selskapene Tele2 eier her til lands, flyttes over til Netcoms nett - uavhengig av oppkjøp eller ikke.
Tele2 eier i tillegg til egen merkevare MyCall (tidligere Lebara), One Call og Network Norway.
De to førstnevnte er på Tele2s eget nett, som nå altså legges ned. De to andre, One Call og Network Norway, har frem til nå leid seg inn i Telenors nett.
De to sistnevnte ble en del av Tele2-sfæren etter et oppkjøp i 2011. De fikk fortsette på de leieavtalene de allerede hadde med Telenor, men nå er det altså slutt.
Kraftig kapasitetsøkning
– Dette har vi jobbet med siden i juli, i tett samarbeid med Tele2. I praksis så har vi doblet kapasiteten i nettet vårt, sier Jon Christian Hillestad, teknisk direktør i TeliaSonera Norge, som fra før eier NetCom og Chess her i Norge.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Han forteller at arbeidet har vært svært omfattende, med betydelig bygging av dekning og kapasitet i byer og på fjell.
- Vi står foran en av de største kundeoverføringene i norsk telehistorie. Både TeliaSonera og Tele2 har lagt detaljerte planer for at overføringen skal skje så smertefritt som mulig, sier teknisk direktør Jon Christian Hillestad i TeliaSonera.
Byttet skjer fordi at Tele2s frekvenser hadde gått ut, og Tele2 har leid frekvenser av Ice i en mellomperiode.
Tele2 ble stående måpende igjen på perrongen for et drøyt år siden, da norske myndigheter avholdt en ny auksjon på mobilfrekvenser.
Budene var hemmelig i auksjonen, slik at selskapene ikke visste hva de andre var villige til å betale, og Tele2 endte opp med svarteper. Inn fra sidelinjen kom amerikansk-eide Ice, og sikret seg en bunke med frekvenslisenser, sammen med Netcom og Telenor.
I fjor vår inngikk Tele2 Norge en nettavtale med Telenor om å leie seg inn i deres mobilnett for totalt 1,1 milliard kroner. Da oppkjøpsavtalen med TeliaSonera var på bordet sa man opp avtalen med Telenor.
E24 skrev i juli i fjor at Telenor går glipp av leieinntekter på 450 millioner på grunn av oppsigelsen.
- Ha det bra, One Call!
Kunder som har hatt One Call er blant dem som nå reagerer på å bli flyttet fra Telenor til Netcoms mobilnett.
På Facebook-sidene til OneCall har nyheten om overgangen til Netcom fått over 1.200 kommentarer så langt. Én kunde spør sarkastisk: «Dere vet at det bor folk nord for Trondheim også?».
«Nå mister dere mange kunder!!!!», sier en annen kunde, mens andre påstår at «Netcom er dårlig på utkantstrøk» og i Nord-Norge.
Etter det E24 erfarer har Telenor allerede fått flere telefoner fra kunder som ringer og vil bytte til Telenor eller noen av de andre merkevarene Telenor eier.
– Vi har forventet reaksjoner, det blir det gjerne når det kommer endringer. Et mobilnett er i konstant forandring, og det vil alltid være slik at enkelte områder dekkes bedre av det ene eller andre nettet, sier Henning Lunde, kommunikasjonsdirektør i Tele2.
Han viser til at NetCom har satset mye på utbygging av 3G- og 4G-nett den siste tiden.
– Vi bytter nett for å sikre fortsatt lave priser, god dekning og god hastighet. Vi mener dette er det beste for våre kunder. Det er selvfølgelig ikke ønskelig at kunder opplever dårligere dekning når overgangen skjer, sier Lunde.
Han sier at de har kartlagt hvilke kunder som befinner seg i områder som får stor endring i dekning etter overgangen.
– Men folk beveger seg. Vi forventer at noen vil kunne få dårligere dekning. Vi mener NetCom med sin storstilte satsing fremover vil bygge det beste og mest moderne 3g og 4G-nettet. Vi er selvfølgelig lei for alle kunder vi mister, men vi mener denne endringen er det beste for våre kunder, sier Lunde.
Hillestad i TeliaSonera sier at de nå bruker milliarder på ny dekningen og kapasitet i nettet.
– I 2014 etablerte vi 1.000 nye 4G-basestasjoner, noe som betyr at vi nå kan tilby 4G til 3,5 millioner nordmenn. I løpet av 2015 skal vi ha et landsdekkende 4G-nett, sier Hillestad.