Telia håper gründersamarbeid skal sette fart i «tingenes internett»

Telekomselskapet satser på at et norsk teknologiselskap, som lager sensorer på størrelse med frimerker, kan hjelpe dem med å få IoT-teknologi ut til massene.

SATSER: Telia satser på "Internet of things", det vil si objekter som kommuniserer med hverandre. Det spås at i løpet av året vil 6,4 milliarder enheter være sammenkoblet opp mot nettet. Innen fem år tror man at det øker til 50 milliarder enheter.
Publisert: Publisert:

I desember lanserte Telia Norge skyløsningen Purple Pipe for Internet of Things (IoT), eller «tingenes internett».

Drøye tre måneder senere melder selskapet om at de nå inngår samarbeid med det norske gründerselskapet Disruptive Technologies, som lager sensorløsninger for IoT.

Telia ønsker å gjøre IoT tilgjengelig for alle, og mener gode samarbeidspartnere er nødvendig for å nå dette målet.

– Av og til ser vi partnere som er så spennende og innovative at vi inviterer dem inn som en partner til plattformen vår. Disruptive Technologies er et selskap som kan komplementere Telias IoT-plattform, sier teknisk direktør i Telia, Jon Christian Hillestad.

Les også

Undersøkelse: Ansatte lekker sensitiv informasjon i sosiale medier

Sensorer i frimerkestørrelse

Tingenes internett vil veldig forklart si at tingene vi omgir oss med, for eksempel telefonen, hvitevarer eller klær, er koblet opp mot internett.

Dermed kan tingene også sende oss informasjon, gjennom for eksempel målinger gjort ved hjelp av sensorteknologi. Og det er altså det sistnevnte Disruptive Technologies holder på med.

Det norske gründerselskapet lager sensorer på størrelse med frimerker.

Sensorene har innebygget prosessering, radiokommunikasjon og skal ha en batterilevetid på opptil 15 år.

Rent konkret har Telia nå i samarbeid med Disruptive Technologies laget en «utvikler-verktøykasse» for startups og utviklere bestående av 5 sensorer, tilgang til Telias IoT-plattformtjenester og en ruter med sim. Bestillinger tas imot fra mai i år, og for 349 kroner i måneden skal utviklerne kunne lage applikasjoner og innovative løsninger innen IoT.

– Vi ønsker å stimulere til bruken av tingenes internett, og senke terskelen for å lage verktøy som gjør at vi kan hente verdier ut av det, sier teknisk direktør i Telia, Jon Christian Hillestad.

Verktøykassen er ifølge Hillestad laget på en slik måte at startups og utviklere enkelt kan ta den i bruk, og lage produkter som kan gå ut til sluttbrukerne. Det er viktig for Telia å være digitale tilretteleggere, forklarer Hillestad:

– Hvis vi selv skal ta det hele veien til sluttbruker, så går ikke digitaliseringen fort nok.

Hillestad påpeker videre at en sum på knappe 5000 i året burde være veldig en veldig overkommelig sum også for små startups, og omtaler produktet som en «gavepakke til alle utviklere».

Les også

Nye endringer i Telia-ledelsen

Kan lette møterom-logistikk

På en pressekonferanse om det nyinngåtte samarbeidet denne uken ble det demonstrert hvordan Disruptive Technologies sensorløsning kombinert med Telias IoT-plattform kan brukes i praksis.

Blant annet ble det vist hvordan man ved hjelp av sensorer og Telias skyløsning kan forbedre møterom-logistikk. Sensorer var plassert i stolene på et møterom, for å registrere om stolene var tatt i bruk eller ikke.

Dersom det ikke var tegn til at stolene – og dermed møterommet – var tatt i bruk innenfor et gitt tidsrom, vil rommet vises som ledig i Outlook.

IoT-SAMARBEID: Teknisk direktør Jon Christian Hillestad i Telia viser sammen med Disruptive Technologies-gründer Erik Fossum Færevaag frem sensoren som sistnevntes selskap har utviklet.

Dette er et konkret eksempel på hvordan selskaper kan gjøre besparelser med IoT-teknologi, mener Telia.

Ved hjelp av sensorene kan man også registrere temperaturer, og om dører og vinduer er åpne eller lukkede, for å nevne noe.

Ifølge Færevaag og Hillestad finnes det knapt begrensninger for hvordan IoT-teknologien vil kunne brukes, men de viser blant annet til eiendom og helse/pleie som konkrete bransjer der man vil kunne få stor nytte av IoT i årene som kommer.

– Mangler distribusjonsapparatet

Disruptive Technologies-gründer Erik Fossum Færevaag har store og internasjonale ambisjoner for selskapet, og mener at samarbeidet med Telia kan åpne mange dører for dem.

– Foreløpig har vi jobbet ut mot store, kompetente selskaper med konkrete behov for teknologien vår, sier Færevaag, og legger til:

– Som et lite selskap mangler vi imidlertid det store distribusjonsapparatet som Telia har. Vi ønsker blant annet å rette oss mot eiendomsmarkedet, og dette er noe Telia-samarbeidet kan hjelpe oss med.

Færevaag påpeker at deres sensorteknologi bare er ett verktøy blant mange som trengs for å lage IoT-løsninger, og at Telia med sin plattform har laget det viktige «limet» som binder verktøyene sammen.

Les også

Nytt senter mot cyberangrep

Les også

Undersøkelse: Ansatte lekker sensitiv informasjon i sosiale medier

Les også

Ny rapport: Roboter kan ta jobbene fra 10 millioner briter innen 2030

Publisert: