EU: Tyske bilgiganter kan ha brutt konkurranseregler

De tre tyske bilgigantene VW, Daimler og BMW drev ulovlig samarbeidet for å hindre utvikling av teknologi som skulle rense utslipp, opplyser EU-kommisjonen.

  • Ine Brunborg
  • NTB
Publisert:

EU-kommisjonen mener at de tyske BMW, Daimler og Volkswagen kan ha samarbeidet for å bremse utviklingen av teknologi som reduserer skadelige utslipp fra biler, i brudd med EUs konkurranseregler.

I en pressemelding skriver EU at lovbruddene kan ha skjedd mellom 2006 og 2014. Selskapene får nå mulighet til å komme med et svar.

– Selskaper kan samarbeide på mange måter for å forbedre kvaliteten på produktene deres. Men EUs konkurranseregler gjør det ikke mulig for dem å samarbeide om det motsatte: å ikke forbedre produktene, og å ikke konkurrere om kvalitet, sier EUs konkurransekommissær,Margrethe Vestager i en uttalelse.

EU begrunner mistankene med en razzia de gjennomførte hos BMW, Daimler, Volkswagen og Audi i 2017.

Disse undersøkelsene ble gjort etter at EU fikk informasjon om at selskapene samarbeidet om å bremse teknologien.

– Vi er bekymret for at det skjedde i dette tilfellet, og at Daimer, Volkswagen og BMW kan ha brutt EUs konkurranselover, sier Vestager i meldingen.

– Regner ikke med bot

De tre bilprodusentene må svare kommisjonen og forklare hva de har gjort. Kommisjonen kan ilegge dem bøter på opptil 10 prosent av årsomsetningen.

Daimler mener de ikke kommer til å ilegges noen bot.

– Daimler har samarbeidet på et tidlig nivå og på omfattende vis, noe EU-kommisjonen kjenner godt til, og av den grunn regner vi ikke med en bot i denne saken, heter det i en uttalelse fra selskapet fredag.

Volkswagen sier i en uttalelse at de må undersøke anklagene fra EU-kommisjonen før de kan svare på hvordan de stiller seg til dem.

Les også

Bilgigantene Volkswagen og Ford inngår samarbeid

Les også

- Handelskrigen er den største årsaken

Les også

Volkswagen-kjøpere må melde seg innen nyttår

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Volkswagen

Flere artikler

  1. EU-milliardbot til tyske bilprodusenter for ulovlig utslippssamarbeid

  2. EU anklager Amazon for ulovlig bruk av markedsmakt

  3. Skal samarbeide om selvkjørende og elektriske biler

  4. EU stanser gigantfusjon

  5. EU skal etterforske Apple for brudd på konkurranseregler