Regjeringen med mobilgulrot: Lisensrabatt mot bedre dekning

Regjeringen gir en økonomisk håndsrekning til mobilaktører som vil bygge enda bedre mobildekning fremover.

Digitialiseringsminister Nikolai Astrup. Arkivbilde.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

I forbindelse med at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom, tidligere Statens post- og teletilsyn) snart sparker i gang auksjonen av nye mobilfrekvenser kommer digitaliseringsminister Nikolai Astrup med en liten mobil-gulrot:

Han vil nemlig gi utsatt betaling for den aktøren som bygger mer dekning her i landet.

Det skal skje gjennom at de som forplikter seg til å investere minst 250 millioner kroner for å etablere ny eller bedre dekning og minst 100 nye basestasjoner får en økonomisk fordel.

De skal nemlig kun betale 10 prosent av auksjonsprisen og 10 prosent av frekvensavgiften de første to årene. Etter to år vil de siste 90 prosent av beløpet forfalle.

På denne måten vil regjeringen skape et incentiv for å bygge ut ny mobildekning så raskt som mulig i de nye frekvensene. Alternativt kan man betale den ordinære prisen med en gang og selv styre hvordan man vil legge opp utbyggingen.

– Tilgang til god mobildekning og bredbånd er avgjørende for både innbyggere, offentlig sektor og næringsliv. At operatørene får mulighet til å investere enda mer i god mobildekning er særlig viktig sett i lys av at Telenors kobbernett skal fases ut. Regjeringens nye betalingsløsning legger til rette for dette, sier Astrup i en pressemelding.

Alle som blir tildelt frekvenser i 700-båndet må uansett dekke 40 prosent av befolkningen innen fem år, og i to av blokkene er det også et krav om å dekke hovedstrekninger på jernbanen og motorveier. Det fremkommer i Nkoms auksjonsregler.

Ice fornøyd

På spørsmål om hva de synes om den nye incentivordningen sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia Norge at de tar nyheten til etterretning.

I et intervju med bransjeavisen Inside Telecom (krever innlogging) er Ice-sjef Eivind Helgaker veldig positiv til ordningen:

– Myndighetene har gjort en solid jobb med forberedelsene for denne auksjonen. Dagens vedtak viser at de mener alvor med sitt ønske om økt konkurranse i mobilmarkedet. Her leverer de helt i tråd med tidligere løfter og vedtatte strategier, sier Helgaker til avisen.

– Dersom Ice skulle delta i frekvensauksjonen, er det positivt for oss om vi kan utsette betalingen for frekvensene da vi er midt i omfattende utrulling av vårt nye landsdekkende mobilnett, fortsetter han.

Ice skulle i fjor høst egentlig bli børsnotert og hente tre milliarder kroner i frist kapital. Den planen gikk i vasken på grunn av markedsuroen og selskapet hentet i stedet inn 1,5 milliarder i en emisjon i januar.

Helgaker peker på at den nye ordningen dermed vil gjøre finansieringen av frekvensene enklere for Ice, hvis de velger å delta i auksjonen.

Auksjonen starter i juni

Nkom sendte torsdag ut en melding der de redegjør for de detaljerte reglene for auksjonen for mobilfrekvensene i 700- og 2.100-båndet.

Selve auksjonen starter 3. juni og vinnerne kan ta i bruk frekvensene fra og med 1. november i 700-båndet, mens 2.100-frekvensene kan brukes med en gang de er tildelt.

Frekvensene i 700-båndet har frem til nå vært brukt til TV, men regjeringen besluttet i 2015 at man ville frigi de til mobilbruk. I norske mobilnett brukes blant annet 450-, 800- og 900-frekvensene allerede til mobiltrafikk.

700-frekvensen anses som den reneste «indrefileten» fordi den lave frekvensen gjør at signalene fra hver basestasjon når svært langt og dermed dekker et mye større område enn de høyere frekvensene.

Frekvensene i 2.100-båndet som skal auksjoneres bort brukes allerede til mobiltrafikk, men lisensene løper ut.

Les også

Telenor-direktør forsvant fra konsernledelsen uten varsel

Les også

Trondheim blir Norges første 5G-by

Les også

Get-kjøpet skal gi Telia 100 millioner til i besparelser

Her kan du lese mer om

  1. Telekom

Flere artikler

  1. Telenor, Telia og Ice blar opp 735 mill. for nye mobilfrekvenser

  2. Mobilutfordreren vurderer både lån og ny emisjon

  3. Telenor-selskap blar opp for nok en mobillisens i Thailand

  4. Annonsørinnhold

  5. Ice ser lyset i enden av underskudds-tunnelen

  6. Ice går fortsatt i minus: Men mobilnettet deres vokser