Regjeringen vil bruke 150 mill. for å sikre nye mobilfrekvenser og tidligere 5G-start

I statsbudsjettet bekrefter regjeringen at de vil bla opp for å sikre at 700-båndet skal bli tilgjengelig for mobilbransjen. Det håper samferdselsministeren kan fremskynde utrullingen av 5G.

MER FART: Samferdselsminister Jon Georg Dale setter av 150 millioner for å frigjøre 700-båndet til mobil og 5G. Her er han avbildet i forbindelse med at han tok over for Ketil Solvik-Olsen i august.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Avtalen er inngått nettopp for at Norge skal være i front på 5G og mobil infrastruktur, sier direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Elisabeth Aarsæther, til E24.

I forslaget til statsbudsjett som ble offentliggjort mandag kommer det frem at regjeringen vil bruke 150 millioner på å frigjøre det såkalte 700 megahertz-båndet til mobilbruk fra november neste år. Det er et felles mål i Europa om at dette båndet skal brukes til mobilnett fra 1. juli 2020.

I dag brukes disse frekvensene av NTV (Riks-TV), men i juli ble det kjent at staten og NTV hadde inngått en avtale som gjør at frekvensene ikke lenger skal brukes til TV-signaler fra 1. november 2019. NTV får dermed 150 millioner for å bygge om sitt nett slik at frekvensene kan frigjøres.

– Her har begge parter strukket seg langt, og gjennom avtalen har samfunnet fått tilgang til noen veldig gode og viktige frekvenser som kan brukes til 5G og mobilt bredbånd, sier Aarsæther om avtalen som er inngått.

– Målet er at Norge skal ligge i fremste rekke i å ta i bruk ny teknologi. Det skal være attraktivt å investere i Norge, og vi som myndigheter skal spille på lag. Med 5G får vi ikke bare en raskere versjon av 4G som vi kjenner i dag, det bli en plattform for innovasjon og verdiskapning, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en uttalelse.

– Vi ser allerede at norske selskap og gründere har begynt å posisjonere seg i dette markedet. Her er det store muligheter for norske aktører, legger han til.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

– Kan ikke la slike viktige frekvenser ligge ubrukt

Det er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet som forvalter mobilfrekvensene i Norge og etter planen skal de gjennomføre en auksjon for at mobilselskapene kan sikre seg frekvenser i 700-båndet høsten 2019.

Nkom har allerede sendt forslaget til de overordnede rammene for tildeling på høring, som blant annet innebærer at man også tildeler de ledige frekvensene i 2.100-båndet.

Før auksjonen kan gjennomføres må Nkom komme med de detaljerte rammene for auksjonen, blant annet for å avklare minsteprisene i auksjonen, dekningsforpliktelser og om det eventuelt skal være et tak på hvor mye hvert enkelt mobilselskap får kjøpe.

Dette skal etter planen være klart over nyttår.

– Vi må ha gjennomført auksjonen og tildelt frekvensene innen 1. november 2019, for vi kan ikke la slike viktige frekvenser ligge ubrukt, sier Aarsæther om overgangen fra TV- til mobilbruk for frekvensbåndet.

Mens en lansering av 5G kan komme en gang rundt 2020 er teknologien allerede lansert til brukere i USA. I forrige uke fikk de første Verizon-kundene levert bredbåndsrutere med 5G i noen utvalgte byer i USA, som gir dem bredbånd hjemme over mobilnettet med den nye mobilteknologien.

Les også

Widerøe varsler at de vurderer å kutte flyruter

5G kan komme i 2020

Om frigjøringen av 700-båndet faktisk fremskynder 5G her hjemme eller ikke er ennå usikkert fordi mobiloperatørene kan benytte frekvensene sine de allerede har til den mobilteknologien de måtte ønske. Dermed er det avgjørende punktet når mobilselskapene faktisk bestemmer at de vil skru på 5G-teknologien.

– Operatørene kan få prøvetillatelser til 5G når som helst fra oss, sier Aarsæther.

Både Telia og Telenor har varslet at de snart stenger 3G-nettet, nettopp for å frigjøre plass i frekvensene sine for mer 4G og utrullingen av 5G.

– Vi er veldig fornøyd med at frekvensene frigjøres tidligere. Både regjeringen og NTV har bidratt positivt til dette. Alt annet likt vil det kunne bidra til tidligere 5G-utrulling i Norge, men vi har ikke satt noen endelig dato ennå, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia til E24.

Telenor sier på sin side at de vil være først i Norge med 5G, og at de satser på en kommersiell utbygging fra 2020.

Testingen av 5G er allerede i gang, blant annet på et prosjekt i Kongsberg i regi av Telenor. Kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor Norge sier at Telenor mener 5G vil være en kraftig driver for å lykkes med digitaliseringen av samfunnet, få til en smartere offentlig sektor og innovasjon i næringslivet.

– For å lykkes med både 5G og utvikling av 4G er tilgjengeliggjøring av frekvenser til rimelige priser viktig, og vi applauderer at hele det viktige 700-båndet vil brukes til mobilnettene våre. Hvordan eksakt vi vil bruke spektrumet vårt, fordelt mellom 4G og 5G, er ikke noe vi har gått ut med, sier Krokan til E24.

Nkom-direktøren peker på utrullingen vil skje gradvis og ikke over natten, blant annet fordi man fortsatt trenger at mobilprodusenter og andre lanserer utstyr som støtter 5G på de aktuelle frekvensene.

– Når det gjelder byene snakker man om en igangsetting fra 2020/2021, men skal man klare det må frekvensene også være tilgjengelige for mobilbruk, sier Nkom-direktøren om 5G-utrullingen.

Les også

Statsbudsjettet: Foreslår å justere opp alkohol- og tobakksavgiftene

Les også

Filippinene kan bli Brekkes nye eventyr

Les også

Nå skal Telia også skru av 3G-nettet

Her kan du lese mer om

  1. Telekom
  2. Telenor
  3. Telia Norge

Flere artikler

  1. Telenor, Telia og Ice blar opp 735 mill. for nye mobilfrekvenser

  2. Regjeringen med mobilgulrot: Lisensrabatt mot bedre dekning

  3. Ferske mobiltall: Ice vokser – Telenor og Telia faller

  4. Annonsørinnhold

  5. Telia ruller ut 5G i Trondheim 1. april

  6. Telenor-selskap blar opp for nok en mobillisens i Thailand