Statnett ba strømkunder kutte forbruket: I fremtiden kan du bli bedt om å bidra
Da meteorologene i forrige uke varslet sjokkulde, sendte Statnett ut varsel til en rekke strømkunder om at de måtte skru ned strømforbruket sitt. Når det ikke ble så kaldt trakk Statnett varselet tilbake, men i fremtiden vil de trolig trenge mer hjelp.
Etter at meteorologene på tampen av forrige uke varslet om sjokkulde på Østlandet tok Statnett et grep som de vanligvis bare må ta noen få ganger i året.
De kontaktet nemlig en rekke strømkunder og ba dem om å trappe ned strømforbruket sitt. Dette inkluderer et sameie på Skøyen i Oslo, som ble bedt om å gå over til reserveløsningen sin med oljefyr og ikke bruke strøm til oppvarming og varmtvann.
Sameiet er på samme måte som en rekke bedrifter og andre storforbrukere av strøm med i et frivillig program der man får en betydelig lavere nettleie i bytte mot at de «stiller opp» og kutter forbruket sitt når det trengs for å stabilisere strømnettet i korte perioder der det er et ekstra press på systemet.
Det kan være snakk om perioder der forbruket er veldig høyt, eller der det skjer andre hendelser som krever tiltak. Da kan det være viktig for Statnett å få litt bistand ved at for eksempel snøkanoner i skianlegg eller store maskiner i industrien skrus av i perioder.
Mandag kom det imidlertid en kontrabeskjed fra Statnett, ettersom værmeldingen ikke var så ille likevel, og det bare skulle komme noen få minusgrader.
– Det er ikke snakk om strømrasjonering, men kunder som har betydelig redusert nettleie i bytte mot å være tilgjengelige for å kunne skru ned forbruket og eventuelt bruke andre energikilder, forklarer kommunikasjonssjef for drift og marked i Statnett, Henrik Glette, til E24.
– Vi skal heller ikke legge skjul på at det av og til er en utfordring for oss at enkelte som har meldt seg på denne ordningen av og til ser ut til å glemme det når vi trenger deres bistand, fortsetter han.
– Hvor ofte skjer det?
– Dette varierer en del, men vanligvis noen få ganger i året, sier Glette.
– Østlandsområdet er et underskuddskuddsområde (det brukes mer strøm enn det produseres, journ.anm.) slik at det må transporteres strøm inn til regionen. Da hjelper det å ha et forbruk som i viss grad kan tilpasse seg, fortsetter han.
Trenger en buffer
Ifølge Statnett var det ingen spesielle utfall eller andre forhold som gjorde situasjonen spesielt krevende i Oslo-området akkurat nå, annet enn værmeldingen. Selskapet sier også at strømnettet ville klart å stå seg gjennom en kuldeperiode som den som var ventet, men at de ønsker å ha en fleksibilitet i systemet og unngå for store svingninger.
– Vi må ha en fleksibilitet for å sikre en sikker og god drift av strømnettet. I Norge er strøm en vesentlig del av energiforbruket (til oppvarming, blant annet, journ.anm.) og på spesielt kalde dager vil vi ha behov for denne fleksibiliteten, sier Glette.
– Er det så lite å gå på at dere må gå inn med tiltak når gradestokken bikker 10–15 minusgrader i Oslo-området?
– Kraftsystemet er komplekst og er avhengig av flere faktorer. Strømmen må produseres samtidig som den forbrukes, og så skal den i tillegg transporteres. Så vi må ha flere kilder med fleksibilitet, både ved å kunne justere produksjonen og forbruket opp og ned i varierende grad, sier Glette.
Trenger flere «strøm-hjelpere» fremover
Han påpeker at Statnett i årene fremover skal investere store beløp, også i Oslo-regionen, for å styrke strømnettet.
– Men den fleksibiliteten jeg refererer til, vil bli stadig viktigere, sier han og forklarer:
– En moderne leilighet vil for eksempel bruke mindre strøm enn et gammelt, trekkfullt hus, men så vil det ha langt høyere forbrukstopper på grunn av moderne induksjonsplater eller elbilladere, sier Glette.
På grunn av forventninger om flere svingninger i forbruket og nye typer enheter som kobles til, tror Statnett at de derfor vil ha behov for flere som kan stille seg til rådighet for å ta ned forbruket i korte perioder i fremtiden.
– Vil denne ordningen være frivillig også i fremtiden?
– Den vil være frivillig, og de nye AMS-målerne (smartmålerne som installeres over hele landet, journ.anm.) vil gi mulighet for at flere private husholdninger og andre typer strømforbruk også kan delta i dette arbeidet.
Det kan da være andre selskaper som kan gå inn og styre en del av strømforbruket ditt og samtidig tilby deg lavere strømregning som takk for innsatsen. Dette kan være varmtvannsberedere eller andre kilder som kan skrus av i perioder uten at forbruker merker dette.