Ballmer: Derfor slutter jeg i Microsoft

Microsoft-styret mente endringene som skulle til for å softwaregiganten på rett spor, ikke kom fort nok.

SLUTTER: Microsofts administrerende direktør Steve Ballmer sa i august at han ville trekke seg innen 12 måneder. Mens selskapet leter etter ny toppsjef er han fortsatt øverste leder.
Publisert:

- Jeg er kanskje et symbol på en gammel tid. Uansett hvor mye jeg elsker det jeg gjør, er den beste måten for Microsoft å entre en ny æra en ny leder som vil få fortgang på endringene, sier konsernsjef i Microsoft Steve Ballmer til Wall Street Journal.

Styret og Ballmer har vært enige om hvordan IT-giganten skal komme på rett spor.

De vil fortsette satsingen på programvare, men endre ledelsesstrukturen i selskapet og fokusere mer på mobilutstyr og nettbaserte tjenester.

Men styret mente at Ballmer ikke gjorde endringene raskt nok, ifølge avisen.

Ikke presset til å trekke seg

- Styret i Microsoft presset ham ikke til å trekke seg. Men de presset ham fordømt hardt til å få opp farten, sier John Thompson, som nå leder arbeidet med å finne Ballmers erstatter i sjefsstolen.

Investorer ønsket også å få fortgang på prosessen.

Spesielt viktig er det å redusere Microsofts avhengighet av det nedadgående PC-markedet.

- Steve var en fenomenal leder, som økte profitten og markedsandelen i den kommersielle handelen. Men hans arvtaker må være nyskapende på områder som Steve forsømte - som telefoner, nettbrett og nettbaserte tjenester, sier Brent Thill, en Microsoft-analytiker ved UBS AG.

Ballmer sa i august at han ville trekke seg innen 12 måneder. Favorittene til å ta over kan du lese om her.

- Så trærne, ikke skogen

I oktober i fjor forsøkte Ballmer å ta grep. Han erklærte i et brev til aksjonærene at Microsoft skulle endres fra hovedsakelig å være en programvare-leverandør, til å «tilby utstyr og tjenester» i større grad.

(Saken fortsetter under bildet)

GAMLE KAMERATER: Steve Ballmer ble hentet inn til Microsoft i 1980, på forespørsel fra hans kamerat fra universitetet Harvard, Microsoft-grunder Bill Gates. I 2000 tok han over tømmene fra Microsoft-gründeren.

Microsoft hadde på dette tidspunktet et ledelsessystem med karakterer og rangering av de ansatte. De ansatte konkurrerte mot hverandre.

Dette førte ifølge Ballmer til en kultur der de ulike gruppene var for fokusert på eget ettermæle og bunnlinje, heller enn å se det store teknologi-bildet og Microsoft som helhet.

Han sier de ansatte ble «lært opp til å se trærne, men ikke skogen». For å få de ansatte til å tenke mer helhetlig, innså Ballmer at selskapet måtte legge mer vekt på samarbeid.

Her har det allerede kommet endringer. Tidligere denne uken sendte HR-sjef i Microsoft ut en pressemelding som sa at Microsoft hadde bestemt seg for å droppe det omstridte systemet.

Profitthopp i oktober

Men selv om Ballmer nå trekker seg, kan det se ut som om han er i ferd med å snu Microsoft-skuta.

I rapporten for selskapets første kvartal, som ble presentert i slutten av oktober, økte IT-giganten overskuddet med 17 prosent sammenlignet med fjoråret.

Dette gir en profitt på 5,2 milliarder dollar første kvartal, altså i overkant av 30 milliarder norske kroner.

Tallene var langt bedre enn Wall Street forventet.

- Vår forvandling til et utstyrs- og tjenesteselskap går fremover, uttalte Microsoft-sjefen da.

LES OGSÅ:

Publisert: