Skjult fil skaper storm mot Apple

En skjult fil i iPhone og iPad lagrer jevnlig nøyaktig informasjon om hvor brukeren befinner seg til enhver tid. Nå får Apple kraftig kritikk, og Datatilsynet er bekymret.

  • NTB
Publisert: Publisert:

Datafilen som følger med operativsystemet, registrerer og lagrer detaljert informasjon om eierens bevegelser over lengre tid, melder NRK.

Ifølge den britiske avisen The Guardian skal dataingeniørene Pete Warden og Alasdair Allan ha avslørt den hemmelige filen.

– Vi vet ikke hvorfor Apple samler denne informasjonen, men det er helt klart bevisst siden det tas backup av opplysningene, skriver Alasdair Allan på en blogg.

Allan har sammen med Warden laget en applikasjon der brukerne selv kan gå inn og sjekke hva slags opplysninger som er registrert av det hemmelige programmet.

De to dataingeniørene har kontaktet Apple uten å få svar på hvorfor denne informasjonen blir samlet. De er redd for at opplysningene kan misbrukes hvis din iPhone eller iPad havner på gale hender.

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, er også urolig for hva opplysningene kan brukes til.

– Det er bekymringsfullt at det stadig lagres ting og hentes ut informasjon uten at det har noe tilsynelatende formål, sier Thon.

Han mistenker at Apple har tenkt å bruke den innsamlede informasjonen til kommersielle formål, som for eksempel å selge den videre til reisebyråer eller lansere nye tjenester basert på personopplysningene.

De to dataingeniørene har også sjekket telefoner som bruker Android-systemet, uten å finne noen tilsvarende fil. (©NTB)

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. APPLE SPORER BRUKERNE: Saksøker Apple for «stalking»

  2. - Apple betaler erstatning for skjult overvåking

  3. Nordens datatilsyn krever svar fra Facebook

  4. Vil slippe til barn under 13 på Facebook

  5. Datatilsynet skeptisk til Facebook at Work