Rapport: Trumps plan om å blokkere Huawei er avhengig av denne fabrikken

Den kinesiske telekomgiganten har det siste årene sørget for at de klarer seg stadig bedre uten samarbeid med andre selskaper.

  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Huaweis datterselskap HiSilicon har økt kapasiteten mye i løpet av de siste årene. Selskapet leverer databrikker til morselskapet, og den økte kapasiteten gjør at de nå skal kunne levere mellom 80 og 90 prosent av det morselskapet trenger, forteller investeringsanalytiker Sebastian Hou ved CLSA til CNBC.

Både Huawei og HiSilicon er likevel helt avhengig av taiwanske Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), skriver CLSA i en rapport.

Les også

Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina

Kritisk

– Uansett hvor fantastisk HiSilicons brikkedesign er, så kan de ikke leve uten TSMC, som produserer alle avanserte brikker for HiSilicon. Det betyr at TSMC er kritisk for Huaweis overlevelse, og er kritisk for Trumps plan om å blokkere Huawei og Kina, skriver analytikerne i rapporten, ifølge CNBC.

TSMC sa onsdag at deres leveranser til Huawei foreløpig ikke er berørt av den amerikanske svartelistingen, ifølge Reuters.

Både Toshiba, Panasonic og Lenovo Group har også fortalt at de vil selge utstyr som ikke bryter med restriksjonene til Huawei, ifølge Nikkei.

Les på E24+

Bloomberg: Hva er sammenhengen mellom sjeldne jordmetaller, handelskrig og telefonen din?

Svartelistet

I forrige uke ble den kinesiske telekomgiganten Huawei lagt til på amerikanske myndigheters svarteliste, som gjør det vanskelig for dem å gjøre forretninger med amerikanske selskaper.

Tiltaket ble delvis lettet noen dager senere, for å begrense skadene for Huaweis handelspartnere, men det er fremdeles mye usikkerhet knyttet til situasjonen.

USAs president Donald Trump sa torsdag at det er en god mulighet for at Huawei vil inngå i en handelsavtale med Kina.

– Hvis vi inngår en avtale, så kan jeg forestille meg at Huawei blir inkludert i en eller annen form eller i en del av handelsavtalen, sa Trump til pressen torsdag.

Dermed kan telekomgigantens fremtid være avhengig av fremdriften i forhandlingene. Flere analytikere har anslått at selskapet har nok deler på lager til å kunne klare seg i flere måneder, selv om de blir svartelistet.

Les også

Nordmenn vil kvitte seg med Huawei-telefoner

Eget operativsystem?

Svartelistingen førte til nyheter om at flere amerikanske selskaper, blant annet Google, Intel, Broadcom og Qualcomm, helt eller delvis skulle avslutte samarbeidet med selskapet. En av konsekvensene av dette er at Huawei-telefoner mister tilgangen til en del av Googles tjenester.

– I fjor forutså CCS Insight at spenningene mellom Kina og USA ville gi kinesiske selskap et sterkt incentiv til å lage egne operativsystemer for smarte enheter. Den siste utviklingen gjør at dette virker enda mer sannsynlig, sier forskningssjef Ben Wood ved CCS Insight til E24.

I et intervju med tyske Die Welt i mars sa Richard Yu, som leder Huaweis forbrukerrettede virksomhet, at selskapet har en «plan B».

– Vi har forberedt vårt eget operativsystem. Om det noen gang kan skje noe som gjør at vi ikke får brukt systemene vi bruker i dag, er vi forberedt, sa han til avisen.

Ifølge flere medier er det nå planlagt at Huawei vil lansere sitt eget operativsystem i høst. I forrige uke fikk selskapet varemerkeregistrert «Hongmeng», som skal være operativsystemet, ifølge Wall Street Journal.

Les også

Søreide: Slik rammer handelskrigen Norge

Les også

Utsatt Huawei-forbud gir comeback for skadeskutte europeiske teknologiaksjer

Les også

Google lukker døren for Huawei: – Ledd i økonomisk krigføring mot Kina

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telekom
  2. Kina
  3. USA

Flere artikler

  1. Usikkert hva Googles Huawei-stopp betyr for norske kunder: – Vi følger saken

  2. Telekomekspert om Huawei-striden: – Risiko for at Kina vil trekke inn Apple i striden

  3. Panasonic stanser samarbeid med Huawei

  4. Trump: Ferdig med første del av handelsavtale

  5. Forbrukerrådet: Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet