Kryptoboomen

Nordmenns kryptoformue krympet med 3,6 mrd. kroner i fjor

I 2017 hadde nordmenn kryptoformue på fem milliarder – i fjor som var et katastrofalt år for kryptovalutaprisene – sank den til 1,4 milliarder kroner, ifølge tall fra Skatteetaten.

 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Det er lav etterlevelse på dette området, og det ser ut til at den har blitt enda lavere siden vi ikke tror det har blitt færre som handler kryptovaluta, sier direktør i Skatteetaten Hans Christian Holte til E24.

Skatteetaten har identifisert rundt 60.000 nordmenn som eier kryptovaluta – det er dobbelt så mange som året før. Samtidig har det drastiske fallet i verdien på bitcoin og andre kryptovalutaer gjort at kryptoformuene har krympet betraktelig.

Fra 31. desember 2017 til samme dato året etter falt bitcoin-prisen fra 14.297 – 3.867 dollar- noe som tilsvarer et fall på 72,9 prosent.

Finurlig nok er fallet i innrapportert norsk kryptoformuer, fra 5,0 til 1,4 milliarder kroner, en nedgang på 72 prosent.

Les på E24+

Satser på «kryptoboomen»: – Avkastningen kan bli knallgod

Skattedirektøren: – Spesielt lave tall

Samtidig er det bare 7.000 av disse som rapporterte inn formuen sin til skattemyndigheten i fjor, noe som er 1.000 personer lavere enn året før.

Det betyr at bare 11,7 prosent av nordmenn som eier kryptovaluta rapporterte det på skattemeldingen.

– Tallene for 2018 er spesielt lave med tanke på at det nok var mange som hadde tap det året som de kunne fått fradrag for, sier skattedirektør Holte.

Innrapportering av bitcoin foregår på samme måte som verdipapirer, at man skatter av gevinst, og kan trekke av på skatten om året ender med tap.

Det siste året har bitcoin-prisen hentet seg inn, og er nå oppe over 10.000 dollar igjen, og har holdt seg på dette nivået siden i sommer da handelen skjøt fart.

I fjor ble innrapportert skattepliktig gevinst på rundt 780 millioner kroner, opplyser skattedirektøren, noe som er nedgang på 220 millioner kroner fra året før.

Skatteetaten har vært forsiktige med å si hvordan de finner ut av hvordan folk investerer i kryptovalutaer, men de siste årenes store interesse for investering i bitcoin, ethereum og andre kryptovalutaer har vist Skatteetaten at god kontroll på område er viktig for landets totale skatteinntekt, det som også kalles skatteproveny.

– Skatteetaten har økt kontrollinnsatsen på dette området, og vurderer også nye tiltak innen både veiledning og kontroll, sier Holte uten å ville gå i dybden på dette.

Synes innrapporteringen er kronglete

Skatteetaten sier det stort sett dreier seg om mindre summer nordmenn har investert i kryptovaluta, men at det også finnes flere eksempler på enkeltindivider som sitter på verdier over 100 millioner kroner.

En av privatinvestorene som har puttet penger i bitcoin er statsviteren Sigmund Aas (35).

Han har siden 2016 investert i bitcoin og kryptovalutaen XRP, og er en av dem som holder på investeringene sine fremfor å handle i dem daglig, noe man i miljøet kaller «hodl» som er slang for at man ikke selger seg ut av posisjonene sine, til tross for at prisen er svært volatil.

– Ja, jeg er en hodler, og det er fordi jeg har veldig troen teknologien, sier Aas som ikke ønsker å si nøyaktig hvor mye han har investert, men at det ikke dreier overstiger flere hundre tusen.

Aas er interessert i privatøkonomi, og ser på kryptovaluta som en av flere deler av investeringsporteføljen sin.

– Jeg har mer penger i indeksfond enn jeg har i kryptovaluta, og har ikke investert mer i bitcoin og XRP enn jeg har råd til å tape.

Han har rapportert inn sine verdier til Skatteetaten, men synes reglene er for kronglete.

– Nå er jo reglene slik at man må skatte på gevinsten av hver eneste handel, noe som gjør innrapporteringen veldig kompleks, sier statsviteren.

Det investoren peker på er at man må rapportere verdiene sine ved årets slutt, men også tap og gevinst på handler man har utført gjennom året. Skatteetaten opplyser at hvis man frivillig rapporterer inn kryptovaluta som tidligere er unnlatt, vil man som regel bare trenge å betale den skatten man opprinnelig skulle ha betalt.

Statsviter og forfatter Sigmund Aas (35) møtte E24 på Grünerløkka for å fortelle om hvorfor han velger å investere i kryptovaluta på lik linje med med aksjer og fond. Aas mener kryptovaluta utfyller hans egen investeringsportefølje, men har ikke investert mer penger enn han kan tape.
Les på E24+

The Economist: Facebooks planlagte nye valuta blir heller bitcoin 0.5 enn bitcoin 2.0

Fremdeles mannsdominert

En av dem som har gjort bitcoin og krypto til en del av sin egen arbeidshverdag er forsker og professor Svein Ølnes.

Han har vært med å opprette landets første dedikerte fag knyttet til bitcoin og kryptovaluta, og gikk i høst i gang med sitt andre kull med bitcoin-studenter.

Selv om det er lav skatte-etterlevelse når det kommer til kryptoinvesteringer, tror Ølnes dette handler mer om mangel om kunnskap eller at beløpene er så små at man ikke gidder å rapportere det inn.

– Det er mitt inntrykk at det er seriøse og vanlige folk som investerer i kryptovaluta, og folk driver like seriøst som man gjør med aksjer. Jeg tror også de som faktisk har tjent store summer på for eksempel bitcoin har satt seg såpass inn i dette at de skjønner at å ikke rapportere inn til skattemyndighetene vil være dumt, sier Ølnes.

Han sier 2019 har vært et bra år for kryptovaluta når det gjelder å bli godtatt av den tradisjonelle finansbransjen, og mener spesielt Sparebanken Østs investering i Norwegian Block Exchange er et tegn på at ting bedrer seg for dem som er interessert i krypto.

– Bitcoin har gått fra å være symbolet på alt som er galt i verden til at tradisjonelle finansaktører involverer seg, sier Ølnes.

Tallene fra Skatteetaten viser at det er 92 prosent av investorene i kryptovaluta som er menn.

– Det kan jeg bekrefte, jeg var på en bitcoin-konferanse i Riga i helgen og det var stort sett bare hvite menn mellom 25 og 40 år, det er negativt for bransjen, sier Ølnes og legger til:

– Heldigvis er det mange jenter i klassen jeg underviser i ved Høgskolen på Vestlandet, så det er et lyspunkt.

Mer om kryptovaluta:

Les også

Bjørn Kjos: – Kryptovaluta er fremtiden

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. XRP
 3. Bitcoin
 4. Skatteetaten
 5. Kryptovaluta
 6. Hans Christian Holte
 7. Skattemeldingen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette bør du vite for å unngå straffeskatt på kryptovaluta

 2. Kjos-børs henter Skatteetatens kryptosjef

 3. Skatteetaten skal jakte kryptovaluta hos 300.000 nordmenn

 4. Betalt innhold

  Tre kryptoinvestorer: Børsene vi anbefaler og bruker selv

 5. Nordmenn med 50 millioner i kryptoverdier har unndratt skatt