Telia på jakt etter sjef til nytt norsk tårnselskap

Telia har skilt ut mobiltårn-virksomheten sin i egne, separate selskaper i Norge, Sverige og Finland. Nå jakter de etter en sjef som skal reforhandle leiekontrakter og jakte nye inntektskilder.

Illustrasjonsbilde av en basestasjon på Lillestrøm
Publisert: Publisert:

«Tower-prosjektet har pågått siden 2016 og i fjor var vi glade for å ferdigstille en full juridisk utskillelse», skriver Telia i en fersk stillingsannonse.

Telekonsernet har nemlig skilt ut mobilmastene sine i egne selskap i Norge, Sverige og Finland.

At de har gjort dette har vært kjent, men nå skal Telia trappe opp satsingen. Det skal bli noe mer enn et «papir-AS» og de jakter nå etter en sjef som skal lede det norske selskapet, bemanne opp en organisasjon og finne nye inntektsmuligheter.

Kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia Norge forklarer hva som skal skilles ut:

– Det er det vi har definert som den passive delen av basestasjonsutstyret – master, tårn og så videre, hvor samlokalisering er mulig, utstyrshus, strøm og batteri-backup, sier Lunde og fortsetter:

– Formålet er å øke effektiviteten og utforske mulige synergier ved å rendyrke denne delen av vår virksomhet.

Telenor har også gjort en lignende manøver. Telia begynte tidligere enn Telenor og i januar i år kunne E24 fortelle at Telenor Norge skulle splittes opp.

Mobilmaster, Norkrings radio- og TV-master, en del eiendomsmasse og passiv infrastruktur ble flyttet over i det nyetablerte «Telenor Infra».

Telenor Infra er direkte underlagt Telenor-konsernet, og ikke et datterselskap av Telenor Norge. Det samme gjelder for Telia Towers Norway.

– Det er viktig å understreke at denne fisjoneringen ikke vil ha noen praktisk betydning for hverken kunder eller myndigheter. Vi tror jo at dette kan være en spennende stilling så vi håper det er mange som søker, sier Henning Lunde i Telia.

Les også

Telenor Norge splittes opp: Flytter mobilmastene over i nytt selskap

Skal jakte nye inntekter

Den nye sjefen i Telia Towers har et eget resultatansvar for å levere inntekter og overskudd. Vedkommende vil rapportere direkte sjefen for nettverksutvikling og ikke til Telia Norge-sjefen.

Stillingen har også klare instrukser:

  • Etablere en organisasjon som kan drive tårnvirksomheten
  • Utforme en ny forretningsmodell i henhold til strategien
  • Reforhandle avtaler med andre mobiloperatører som bruker infrastrukturen
  • Utvikle og finne nye forretningsmodeller og introdusere nye produkter som kan øke lønnsomheten, omsetningen og effektiviteten

Selskapet er fortsatt i sin spede begynnelse. I Brønnøysundregistrene er det oppført som etablert i oktober 2018 og med null ansatte.

I fjor begynte det imidlertid å skje ting økonomisk. For selskapet gikk fra 0 til 210,1 millioner kroner i omsetning.

Driftskostnadene endte på 96 millioner og Telia Towers Norway satt igjen med et resultat før skatt på 104,8 millioner. Gjelden er bokført til 512,7 millioner.

Les også

Ice-sjefen tar sats mot 2021: Sparer stort på nettleien og vil åpne nye butikker

Telia solgte infrastruktur for 9,8 mrd.

Stillingsannonsen til Telia Towers-jobben ble lagt ut rett etter at Telia annonserte nyheten om et gigantsalg av en annen infrastruktur de eier.

Telekonsernet har nemlig inngått en avtale med Polhem Infra om å selge den internasjonale carrier-virksomheten for 9,45 milliarder svenske kroner (på kontant- og gjeldfri basis), med en gevinst på rundt 7,0 milliarder svenske kroner.

Polhem Infra eies av en rekke store svenske pensjonsfond.

Salgsprisen for Telia Carrier tilsvarer 9,8 milliarder norske kroner. Det ligger dermed store verdier i Telias infrastruktur.

E24 har spurt Telia om det er aktuelt å selge seg ned eller ut i Telia Towers, men det vil ikke selskapet si nså mye konkret om nå.

Mens Telia Towers eier master, sitter Telia Carrier på nettverk, kabler og infrastruktur som brukes i Europa, Nord-Amerika og Asia. Det er en enorm infrastruktur som kobler sammen 120 land og som utgjør rundt 65 prosent av alle grunnforbindelsene på internett i verden, ifølge Telia.

I samme melding annonserer Telia samtidig at de betaler ut 0,65 svenske kroner per aksje i ekstra utbytte. Med snaue 4,3 milliarder utestående aksjer tilsvarer det en utbetaling på 2,8 milliarder svenske kroner.

Dette løftet Telia-utbytte i 2020 (for regnskapsåret 2019) tilbake 2,45 svenske kroner per aksje – det opprinnelige utbyttenivået selskapet planla for før de gjorde et corona-kutt.

Les mer om Telia:

Les også

Telia tar nye grep: Fjerner Get-navnet etter 14 år

Les også

Nå kommer konkurrentene etter: NextGenTel vil selge trådløst bredbånd

Les også

Telia-sjefen vil ha 100.000 kunder på mobilnett-bredbånd

Publisert:
Gå til e24.no