Aker og Kjell Inge Røkke

Her bygges Akers nye milliardbygg for Cognite og Aize

Aker investerer rundt 1,5 milliarder for å reise et nytt bygg på Fornebu. Der skal konsernet få plass til 1.800 personer i konsernets industrielle teknologisatsinger.

BYGGER PÅ PARKERINGSPLASSEN: Det nye teknologibygget skal reise seg på parkeringsplassen mellom Telenor Arena og det eksisterende Aker-komplekset på Fornebu.
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Dette er lyden av arbeidsplasser. Det skal man aldri glemme, sa konferansier Jan Åge Fjørtoft fra podiet på Fornebu, etter å ha bedt om at man måtte avvente sprengningsarbeidene noen minutter.

Gravearbeidene tok derimot ikke en pause.

Han var nemlig i ferd med å sparke i gang seremonien som skulle markere oppstarten av Aker og datterselskapet Aker Property Groups nye storsatsing på Fornebu: Aker Tech House.

Bygget vil bli det tredje store kontorbygget i Akers kontorkompleks ute på Fornebu. Her skal Akers to store teknologisatsinger Cognite og Aize flytte inn.

Selskaper som Aker Solutions, fornybarselskapene i Aker Horizons, oljeselskapet Aker BP, Ocean Yield og andre Aker-selskaper allerede er på plass i de to eksisterende byggene.

– Dette er det neste steget i utviklingen av dette området. Det er gått over 10 år siden Aker kjøpte dette området fra Fornebu Utvikling, nå Obos, og vi går nå inn i fase to av utviklingen, sa administrerende direktør Torstein Storækre, da han inntok podiet.

– Uten Cognite hadde ikke dette skjedd, sier Storækre til E24 etter seansen, med referanse til den kraftige veksten til det ene av Akers teknologiselskaper.

Konferansier Jan Åge Fjørtoft (t.v.) med Cognite-sjef John Markus Lervik (midten) og Aize-sjef Jarle Skrebergene.

Venter tusenvis av mennesker hver dag

Aker Property Group-sjefen påpekte at det ikke bare er Aker som sprenger rundt i området. I 2027 skal nemlig den mye omtalte T-banen til Fornebu stå klar, med stasjon midt under plassen inne i Aker-komplekset.

– Vi regner med at mellom 10.000 og 15.000 mennesker vil gå inn og ut av T-banen her hver dag. Vi ønsker at man skal komme ut av T-banen og se opp i atriet og den store trappen inne i det nye bygget, og tenke «wow», sa Storækre videre og la til:

– I bygget får vi installert Nordens største glassvinduer på 10 ganger 4 meter.

Bygget som etter planen skal stå ferdig i 2023 er tegnet av det svenske arkitektkontoret Wingårdh Architech og skal koste

– Vi ligger godt i rute til ferdigstillelse høsten 2023 og merker allerede en stor interesse fra potensielle leietagere, sa Storækre.

Det vil være plass til om lag 1.800 personer som skal ha sitt daglige virke i bygget.

– Og hva blir prislappen?

– Vi snakker 1,5 milliarder kroner, sier Torstein Storækre.

Prislappen blir dermed omtrent det samme som de to andre byggene, som ifølge Storækre i sin tid kostet til sammen 2,4 milliarder.

Aker har også mer plass på tomten, men siden det ikke blir noe av skyskraperen «Det store blå», er det ikke klart hva som skal bygges på den siste delen av Fornebu-tomten til Aker.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland avbildet med Aker Property Group-sjef Torstein Storækre – og robothunden Spot.
Les også

Røkke jakter talenter til tek-satsingen Aize: – Vi er villig til å stille med kapitalen som trengs

Store tek-ambisjoner

Selv om Aker er mest kjent for sin virksomhet innen industri, olje og gass, satser det Kjell Inge Røkke-dominerte konsernet tungt på industriell digitalisering.

Det er Cognite som fra start blir den største leietageren, men også Aize vil vokse.

Aker satser mye ressurser og kapital på de to selskapene som bygger seg opp innen digitale løsninger for industri, analyse og prosjektstyring.

– Her skal vi bygge et ledende miljø i verden for industriell programvare og vi kommer også tett på kompetansemiljøene vi betjener, sa Cognite-sjef John Markus Lervik fra podiet.

– Det kan jo være litt komplekst å forklare det vi skal få til, så et bygg som dette kan være med på å hjelpe oss til å fortelle folk der ute om det, supplerte Aize-sjef Jarle Skrebergene, med et smil.

Les også

Aker Clean Hydrogen satser fra Finnmark til Chile: Skal investere minst 30 milliarder

«Regjeringskrøll»

Ettersom det er Akers teknologisatsinger som skal ta plass i de nye lokalene som bygges, hadde Cognite også stilt opp med robothunden Spot – som selskapet har programmert til å kunne inspisere oljeplattformene til Aker BP.

Spot vandret opp på scenen med til konferansier Jan Åge Fjørtoft, som symbolsk skulle legge ulike objekter oppe i et skrin som skal graves ned under bygget.

En statsråd hadde også møtt opp for å både legge et brev fra statsministeren oppe i skrinet og for å gratulere.

– På vegne av regjeringen vil jeg gjerne ønske velkommen ... Nei. På vegne av Aker Property Group vil jeg gjerne ønske velkommen neste gjest, sa konferansier Fjørtoft og lo godt over sin egen forsnakkelse.

– Om du var i regjeringen, ja det hadde jo vært spennende det Jan Åge, kontret distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland muntert, da hun inntok podiet.

Statsråden gratulerte og snakket varmt om Akre og norsk industris satsing for å ta lederrollen i digitale løsninger i årene og tiårene fremover.

– Jeg misunner nesten de som skal jobbe her – alle de unge som skal komme hit med ideene sine og møte noen av de skarpeste hodene vi har i Norge og internasjonalt, sa Hofstad Helleland videre og fortsatte:

– Hvis dere skal nå de ambisjonene dere har, om å lykkes på verdensbasis, da vi også lykkes med å samle folk i et spennende og innovativt miljø som det som bygges her.

Les også

Røkke spår at IT-juvelen Cognite blir Akers mest verdifulle eiendel

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker og Kjell Inge Røkke
 2. Jan Åge Fjørtoft
 3. Fornebu
 4. Aker
 5. Linda Hofstad Helleland

Flere artikler

 1. Girish Rishi blir ny Cognite-sjef

 2. Betalt innhold

  Røkkes og Lerviks magiske møte med legenden fra Silicon Valley

 3. Solgte med rask gevinst - nå kjøper Aker hotellet tilbake

 4. – Vi har gitt Yngve en flying start

 5. Betalt innhold

  Naboer solgte for over 90 mill.: Strandeiendom steg fra 37 til 55 mill. på under tre år