Økokrim henlegger saken mot Bitcoins Norge-sjefen

Etterforskningen som har pågått siden høsten 2019 er nå avsluttet.

Økokrim har konkludert med at det ikke har skjedd noe straffbart hva gjelder underslag.
 • Hanna Ghaderi
 • Sindre Hopland
Publisert:

Økokrim har nå kommet frem til at det ikke er grunnlag for å påtale noen av forholdene, skriver de i en pressemelding.

Når det gjelder mistanken om underslag har Økokrim konkludert med at det ikke har skjedd noe straffbart. For mistanken om bedrageri er saken henlagt på bevisets stilling.

Økokrim opplyser at de har gjennomgått «betydelige mengder innhentet elektronisk materiale» og at det er blitt foretatt flere avhør. Bitcoins Norge-eier, Tor-Andre Torjussen skal ha vært i to avhør med Økokrim gjennom prosessen, og har samarbeidet godt med Økokrim.

Torjussens advokat, Kim Andre Svenheim, sier hans klient puster lettet ut etter nyheten.

– Jeg kan bekrefte at han er kjent med henleggelsesbeslutningen. Det har vært belastende å ha disse beskyldningene på seg over lang tid, og han er lettet over at Økokrim har funnet at det ikke er begått noen lovbrudd, sier Svenheim.

Les også

Bitcoins Norge-eier vant i tingretten

Sivil sak opp til høsten

Etterforskningen ble igangsatt høsten 2019, og mistanken som utløste etterforskningen gjaldt mulig underslag av bitcoins som selskapet oppbevarte for kunder eller bedrageri mot kundene.

Samme høst ble det kjent at Stavanger tingrett innvilget arrest i bankinnskudd hos Bitcoins Norge i forbindelse med en felles anmeldelse levert av 126 tidligere kunder mot selskapet.

Selv om Økokrim avslutter saken, skal den sivile saken opp for tingretten i september.

– Det er jo to separate saker, men politiet har jo undersøkt det vi oppfatter at saksøkerne bygger sin sak på, at det skal ha blitt gitt gal informasjon knyttet til dataangrepet. Nå har jo Økokrim bekreftet at det ikke er begått noen straffbare forhold, sier advokat Svenheim som understreker at de hele tiden har ventet at Økokrim ville avslutte etterforskningen.

Les også

Bitcoins Norge-stevningen levert: 127 kunder krever ti mill.

UTFORDRENDE SAK: Statsadvokat Henrik Horn har jobbet med Bitcoins Norge-saken som han omtaler som «utfordrende».

– Ingen exit-scam

Statsadvokat Henrik Horn sier etterforskningen har tatt tid, og at det har vært krevende å få oversikt i det materialet Økokrim tok beslag i.

– Vi har konkludert med at Alpha Point ble hacket og at det i den forbindelse gikk tapt verdier for Bitcoins Norge AS. I dette ligger også at det ikke foreligger noen «exit scam», sier Horn.

1. juli 2019 fikk kunder av Bitcoins Norge AS et varsel om at selskapet stanser all handel og selger kundenes kryptovaluta etter «avanserte dataangrep» mot underleverandøren Alphapoint.

– Det er mange trekk ved virksomheten som har gjort etterforskningen utfordrende, blant annet sammenblanding av egne og kundenes midler. Vi har ikke funnet tilstrekkelig bevis for straffbare straffbare forhold i kryptovirksomheten, sier statsadvokat Horn.

Les også

Bitcoins Norge-saksøkerne har fått forlikstilbud på åtte millioner

Dataangrepet

Bitcoins Norge-saken ble kjent da kundene hos kryptobørsen i begynnelsen av juli 2019 mottok en e-post med varsel om tvangssalg av bitcoin til en tidligere og lavere kurs enn da de ble varslet om dataangrepet.

Selskapet skrev seinere at det hadde forsvunnet kryptovaluta til en verdi av 500.000 dollar.

Bitcoins Norge-gründer Torjussen har lovet tilbakebetaling av verdiene, men Torjussen og hans tidligere kunder har vært uenige om hvilken dato man skal bruke til å beregne tilbakebetalingsbeløpet basert på bitcoin-kursen.

Det er dette mellomlegget mellom kursen Torjussen vil betale tilbake og det kundene mener man har rett på, som har ført til søksmålet mot kryptogründeren.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoins Norge
 2. Økokrim

Flere artikler

 1. 16 flere støtter søksmålet mot Bitcoins Norge

 2. Bitcoins Norge-sjefen kreves for flere titalls millioner av kunder

 3. Betalt innhold

  Bitcoins Norge-sjef Ole André Torjussen ble etterforsket av Økokrim – snakker ut for første gang

 4. Skyhøy advokatregning i Bitcoins Norge-rettssaken

 5. Betalt innhold

  Dette bør du vite for å unngå straffeskatt på kryptovaluta