Telekom

Handelskrig og sikkerhetspolitikk påvirket Telias 5G-valg: – Men vi kunne valgt Huawei

Huawei og Nokia ble vraket til fordel for Ericsson når Telia skulle velge 5G-leverandør i Norge. Pris, teknologi, handelskrig og sikkerhetspolitikk gjorde at svenskene vant.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup, Telia Norge-sjef Abraham Foss og Jenny Lindqvist fra Ericsson
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– 5G- og mobilnettene er svært viktige for Norge. Vi har god og løpende dialog med alle teleoperatørene om sikkerhet og beredskap, men vi har ikke utelukket noen enkeltleverandør, sa digitaliseringsminister Nikolai Astrup da han tirsdag talte under Telias 5G-lansering i Oslo.

Selskapet annonserte at de lanserer det nye «super-mobilnettet» i april neste år og at hele landet skal være dekket i 2023.

Selv om statsråden, Telia og Ericsson snakket mye om de store investeringene og hva den nye teknologien kan bringe, så ble presentasjonen preget av et globalt, sikkerhetspolitisk bakteppe. Særlig siden Huawei ble droppet.

Debatten om kinesiske Huawei har rast i en rekke land over lang tid. Selskapet har blitt anklaget for å la seg bruke som verktøy til spionasje av kinesiske myndigheter, noe selskapet selv har avvist på det sterkeste.

Situasjonen er likevel politisk betent.

Både fra amerikansk og europeisk hold har flere sikkerhetspolitiske miljøer advart, og også den norske regjeringen har hevet i vinter en advarende pekefinger, om enn noe indirekte. PST har gått lenger og direkte advart mot Huawei.

Telia Norge-sjef Abraham Foss sier at de har jobbet i flere måneder med leverandørvalget.

Han forklarer at elementer som pris, teknologi og kvalitet naturligvis har vært sentrale elementer i vurderingen. Han forteller samtidig at også leveransedyktighet og sikkerhetsdimensjonen har vært med i vurderingen.

– Vi registrerer Telias avgjørelse og respekterer denne. Huawei vil fortsette å jobbe hardt for å ivareta de øvrige engasjementer vi har med selskapet og stå på for å møte deres forventninger fremover, sier Erik Thomas Ganer, kommunikasjonssjef i Huawei Norge, i en uttalelse.

Les også

Telia lanserer 5G-plan for Norge: Velger Ericsson over Huawei som leverandør

Frykter konsekvensene av handelskrigen

– Kunne dere valgt Huawei som 5G-leverandør?

– Absolutt. Vi har forholdt oss til alle leverandørene, men vi kunne valgt Huawei. Vi kommer fortsatt til å samarbeide med Huawei om det eksisterende nettet vårt og andre ting. Så vårt budskap er ikke at vi velger bort Huawei, men at vi i denne runden velger Ericsson, sier Abraham Foss.

Selv om norske myndigheter ikke har utelukket Huawei formelt, så bidro usikkerheten knyttet til sikkerhetspolitikk og handelskrig til at Telia valgte Ericsson til sitt norske 5G-nett.

Etter det E24 erfarer fryktet Telia blant annet at spenningene mellom USA, Europa og Kina kan føre til at Huawei i fremtiden kan få problemer med å levere nettverksutstyret selskapet trenger til den store oppgraderingen av mobilnettet i Norge.

Det finnes både komponenter fra amerikanske og kinesiske aktører i nettverksutstyret, og med en pågående handelskrig kan det fort komplisere leveranser.

Videre får E24 opplyst at Telia allerede har opplevd enkelte utfordringer med tilgang på utstyr, og at man har gjennomført tiltak som å skaffe seg ekstra reservedeler og lignende for å minimere uønskede konsekvenser.

Ericsson er en av de tre store globale leverandørene innenfor mobilnett. Selskapet er tungt til stede i Kina, men nettverksutstyret for Europa skal produseres på selskapets fabrikker i Polen og Estland. Der trapper selskapet nå opp kapasiteten for å kunne levere til Telia og andre.

Les også

Astrup: Norge vil ikke blokkere Huawei fra 5G-utbyggingen

Huawei ute i 2023

Hverken digitaliseringsministeren eller Telia ga tirsdag noen særlige detaljer om sikkerhetsvurderingene som er gjort eller om sikkerhetspolitikk har vært avgjørende i valget.

Uansett er det nå klart at Telias norske mobilnett vil være fritt for Huawei-utstyr fra 2023. Det bekrefter selskapet overfor E24.

I tillegg til å annonsere utrullingen av 5G med Ericsson, annonserte Telia tirsdag nemlig også at selskapet skal skifte ut hele 2G- og 4G-nettet sitt i Norge frem til 2023 med hjelp fra Ericsson.

Dermed vil alt av dagens utstyr fra Huawei og andre leverandører bli byttet ut med det nyeste nettverksutstyret. Det skjer etter at Huawei for rundt ti år siden gjorde sitt store inntog i Norge gjennom kontrakter de fikk for å modernisere Telia og Telenors mobilnett og installere 4G.

Selv om Huawei tapte kampen om å få levere Telias 5G-nett i Norge er det flere kamper som skal stå i tiden fremover mellom leverandørene. Telia har nå flere pågående anbudsprosesser i de andre landene i Norden og Baltikum der de har mobilnett.

Ice har allerede meldt at de går videre med sin leverandør Nokia for 5G.

Telenor har på sin side lovet en 5G-lansering i løpet av 2020 og selskapet har foreløpig en rekke pilottester i gang rundt i landet. Telenor har uttalt at de planlegger å velge 5G-leverandør i løpet av 2019.

Les også

Huawei-sjefen: – En krise på liv og død for selskapet

Samfunnet er avhengig av mobilen

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup avviste blankt at regjeringen utelukker enkeltleverandører eller land fra å levere 5G-teknologi til Norge.

– Men har dere kommet med noen råd til selskapene om hva de bør eller ikke bør velge?

– Vi har en løpende og god dialog med teleselskapene om telenettene. Dette er samfunnskritisk infrastruktur og samfunnet blir stadig mer avhengig av at mobilnettene fungerer, så derfor er dette en dialog som handler om mye mer enn bare basestasjoner, sier Astrup.

– Ønsker dere at ikke alle mobilnettene i Norge har samme leverandører, altså at det er flere leverandører?

– Så langt har to av selskapene annonsert at de har valgt hver sin leverandør. Det er selskapene som velger sin leverandør. På et overordnet nivå reduseres sårbarheten for utilsiktede feil at det velges forskjellige leverandører, sier Astrup med referanse til Telia og Ices leverandørvalg.

– Men vi har ikke stilt krav til at teleselskapene må velge forskjellige leverandører. De må gjøre sine selvstendige vurderinger, fortsetter han.

– Du snakket begeistret om mulighetene 5G gir her i dag. Hva slags forventninger har dere til at teleselskapene skal rulle ut denne teknologien med dekning til hele landet?

– Utrullingen av 4G i Norge har vært en kjempesuksess. Vi har kjempegod dekning og verdens raskeste 4G-nett, men det er verdt å minne om at det har tatt nesten 10 år å komme dit, sier Astrup.

Han peker på at de norske teleselskapene investerer rundt 10 milliarder kroner årlig i mobil- og fibernett, og at det er svært positivt at Telia har et mål om nasjonal dekning i 2023:

– Men det er store investeringer som må gjøres, så jeg tror ikke vi skal ha forventninger om at hvert eneste hjørne av landet er dekket av 5G i 2023, sier Astrup.

Les også

Mobilgründer i Ålesund starter nytt selskap: Vil bli først med «fri data» til bedrifter

Det neste nødnettet kan gå over mobilnettet

Et annet sentralt spørsmål som gjør utrullingen av 5G interessant når det kommer til sikkerhetspolitikk og beredskap er at det nye nettet kan bli bærer av nødnettet i fremtiden.

– Vi har åpnet for dette, men avgjørelsen er ikke tatt, sier Nikolai Astrup.

Norge har over flere år bygget opp et eget «mobilnett» som kalles nødnettet. Nettet er designet for å være svært robust, men det har ikke holdt tritt med den teknologiske utviklingen i de vanlige mobilnettene og kan derfor ikke overføre data på samme måte.

Nå pågår det en konsekvensutredning for om man skal droppe et nytt, separat nødnett og heller samkjøre det med mobilnettene. Dette har vært etterlyst av flere aktører i telebransjen.

– Vi får se hva konsekvensutredningen konkluderer med, men at vi kjører en slik prosess betyr at vi åpner for det. Nødnettet må uansett fornyes og det er en veldig stor investering. Spørsmålet er om man skal parallellinvestere (i et eget nett, journ.anm.) eller om den kommunikasjonen kan gå trygt og stabil over mobilnettet, sier Astrup.

Statsråden trekker frem 5G-nettets mulighet for skivedeling, altså at en del av nettet kan reserveres til visse brukere. Det kan sikre god nettkapasitet til nødetater selv på steder der det ellers er mye trafikk, som på fotballkamper eller andre folkeansamlinger.

– Men det vil bety at kravene til oppetid og robusthet i mobilnettene må være svært høye, fordi vi ikke kan risikere utfall i nettet, sier Astrup om å legge det neste nødnettet inn i mobilnettene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. Telia
 3. Telekom
 4. Telenor
 5. Huawei
 6. 5G

Flere artikler

 1. Telia lanserer 5G-plan for Norge: Velger Ericsson over Huawei

 2. Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

 3. Regjeringen vil skjerpe fiberkonkurransen: – Mange har ikke mer enn én leverandør å velge

 4. Astrup: Norge vil ikke blokkere Huawei fra 5G-utbyggingen

 5. Telia ruller ut 5G i Trondheim 1. april