World Economic Forum-rapport: I 2020 er fem millioner jobber tatt over av roboter

En rapport fra World Economic Forum spår dystre tider for næringslivet slik vi kjenner det i dag: Flere millioner jobber vil fordufte innen de neste fire årene.

ARBEIDSJERN: Her jobber roboter på Rapoo Technology-fabrikken i Shenzhen i Kina.
Publisert: Publisert:

– Dette er en retning som man må begynne å ta innover seg. Vi er på vei mot noe som er annerledes enn det vi kommer fra.

Det sier Tor W. Andreassen, professor i tjenesteinnovasjon ved Norges Handelshøyskole.

Ifølge en rapport fremlagt av World Economic Forum (WEF) vil nemlig fem millioner jobber forsvinne i løpet av de neste fire årene som følge av ny teknologi, deriblant nye datamaskiner og programmer som vil fungere som roboter, og som kan læres opp til å utføre arbeidsoppgaver.

Jobbene rapporten refererer til vil forsvinne fra arbeidsmarkedene i Australia, Brasil, Kina, Frankrike, Tyskland, India, Italia, Japan, Mexico, Sør-Afrika, Tyrkia, Storbritannia og USA, som står for 65 prosent av verdens arbeidskraft.

Rapporten ble først omtalt av Bloomberg.

Les også

Sluttet i oljeserviceselskap: Nå lager Marius (40) roboter til syke barn

Ekspertene peker for eksempel på yrkessjåfører, sekretærer og butikkansatte som jobber som det kan bli naturlig å overlate til teknologien i fremtiden.

PÅ VEI MOT NOE NYTT: Tor W. Andreassen ved NHH.

– Arbeidsoppgaver som kan beskrives i detalj, og rutinepregede jobber kan fort gjøres om til et dataprogram. Børshandel eller bilkjøring for eksempel, sier Andreassen.

– Vil ha færre ansatte

Rapporten, som ble ført i pennen av WEF-grunnlegger Klaus Schwab og styremedlem Richard Samans, spår at til sammen syv millioner jobber vil være borte innen 2020, men at to millioner av disse vil bli erstattet med nye jobber som vil komme som følge av ny teknologi.

Andreassen tror i tillegg at robotiseringen vil forandre størrelsen på fremtidens bedrifter, og at store selskaper med flere tusen ansatte vil høre historien til.

Les også

Åpner verdens første robotstyrte hotell

– Vi vil få færre ansatte i bedriftene. Fremtidens bedrifter har få ansatte, men de produserer minst like mye.

Ifølge rapporten vil administrasjons- og kontorarbeid som i stor grad innebærer regnskapsføring og organisering av dokumenter stå for to tredjedeler av jobbene som vil forsvinne.

Det antas at det vil komme nye stillinger innenfor data, matematikk, arkitektur og ingeniør-relaterte felt.

Brukes som assistenter

I mange tilfeller vil jobbene forsvinne helt, mens andre jobber vil bestå, men ha andre arbeidsoppgaver enn i dag.

Det forventes at noen yrker vil kunne bruke den nye teknologien som en slags assistent for å gjøre arbeidet lettere, slik at vi kan fokusere på oppgaver som er forbeholdt mennesker.

Les også

Ny murer-robot kan sette opp et hus på to dager

Førsteamanuensis Espen Andersen ved BI tror for eksempel at legeyrket kan få et positivt løft av teknologien, uten at den truer jobbene til menneskene.

TROR PÅ ROBOTISERING: Espen Andersen ved BI.

Enkle legesjekker kan for eksempel bli gjennomført av maskiner i stedet for legen selv, mener Andersen.

– Mye av jobben som kan tas vekk, er jobb som er nokså kjedelig allikevel. Det vil frigjøre kapasitet til å gjøre mer av det mennesker er flinke til. I tillegg blir det billigere når man robotiserer ting. Da kan mange flere bruke tjenesten som roboten leverer.

– Vil få store konsekvenser

Bård A. Amundsen er partner i selskapet Id.mngmnt, som jobber med implementering og opplæring av virtuelle roboter.

Amundsen mener inntoget av roboter på arbeidsmarkedet utvilsomt vil skape problemer for arbeidstagere i fremtiden.

Les også

Denne roboten skal kunne desinfisere et sykehusrom på 15 minutter

– Dette vil få svært store konsekvenser for næringsliv og forbrukere. Mange virksomheter velger å se på dette som en mulig til å spare penger og dermed tjene mer. Andre vil flytte ressursene over til for eksempel mer og bedre kundekontakt. Det er liten tvil som hvem som blir vinnerne og taperne her, sier Amundsen.

Samtidig er Amundsen enig med Andersen ved BI om at det finnes enkelte oppgaver robotene ikke vil kunne ta fra menneskene i overskuelig fremtid. Spesielt i jobber som sykepleiere, leger og pleiemedarbeidere tror han det alltid vil være behov for menneskelige arbeidere, samtidig som teknologi kan gjøre administrasjonsarbeidet, altså det som ikke involverer menneskelig kontakt, lettere.

BYGGER ROBOTER: Morten Breivik ved NTNU.

Fremtidens næringsliv

Morten Breivik, leder for NTNUs robot-bygger-avdeling, er usikker på om det vil bli mulig å skape like mange nye jobber som ny teknologi vil kunne overta, men tror samtidig at norsk næringsliv alltid vil ha behov for mennesker med høy kompetanse.

Les også

– Robotiseringen av samfunnet har allerede startet

– Det er ingen på denne planeten som med sikkerhet kan si hvordan dette blir, spesielt ikke langt frem i tid, fordi teknologien utvikler seg uforutsigbart. Men at utviklingen fortsetter, det er helt sikkert, sier Breivik til E24.

E24 har tidligere skrevet om fremtidens arbeidsliv, der spådommer om forsvunne jobber og robotisering også har stått sentralt.

I 2014 spådde skandinaviske forskere at halvparten av dagens yrker vil være borte og erstattet med teknologi. Spesielt butikkansatte, fotomodeller og maskinoperatører ble utpekt som de mest utrydningstruede yrkene.

Robotiseringen har allerede begynt for flere, blant annet for en tidligere arbeider i oljebransjen som sluttet jobben i fjor høst og startet en egen bedrift som lager roboter for syke barn.

Les også

Sluttet i oljeserviceselskap: Nå lager Marius (40) roboter til syke barn

Les også

Denne roboten skal kunne desinfisere et sykehusrom på 15 minutter

Les også

Disse robotene har lært å hoppe over hindringer

Publisert:

Her kan du lese mer om