Her snakker Zuckerberg mandarin med Kinas president

Facebook-gründeren fikk endelig vist frem sine kinesiske gloser da han møtte Xi Jinping i Seattle.

PRAT PÅ KINESISK: Facebook-gründer Mark Zuckerberg og Kinas president Xi Jinping.
Publisert: Publisert:

Kinas president er på statsbesøk i USA. Onsdag møtte han om lag 30 toppsjefer for store amerikanske selskaper i Seattle på USAs vestkyst.

Blant dem var Facebook-gründer Mark Zuckerberg, som de siste årene har lært seg å snakke kinesisk mandarin.

Og i etterkant klarte han ikke å skjule sin begeistring over egen innsats på Facebook:

– Det var første gang jeg holdt en hel samtale med en statsleder på et utenlandsk språk. Jeg ser på det som en personlig milepæl, skriver Zuckerberg, og legger til at det var en ære å få møte den kinesiske presidenten.

Les også

Facebook-Zuckerberg vil møte klokkemakeren Ahmed (14)

Maktkamp

Smiskingen fra Zuckerberg kan muligens sees i sammenheng med Facebook-gründerens ønske om at Kina endelig åpner dørene for hans sosiale nettverk, som i dag er blokkert for den massive kinesiske befolkningen.

New York Times har fått nyss i et dokument som viser hvordan Kina nå prøver å utnytte sin makt over teknologiselskap som ønsker seg inn på det kinesiske markedet.

I et brev skal Kina ha bedt om at selskapene skriver under på at de ikke kommer til å skade Kinas «nasjonale sikkerhet». De vil heller ikke at selskapene lagrer brukerdata på servere plassert i Kina.

Les også

IT-gründer: – I fremtiden vil droner levere pizza på døren

Sensur

Akkurat hvilke amerikanske selskap som har mottatt denne forespørselen er uklart. Det er heller ikke kjent om Kina brukte anledningen til å formidle sine betingelser under møtet med sjefene for de amerikanske selskapene, men ifølge NYT er det mulig at president Junping og de utsendte ønsker en respons.

At det å drive internettselskap i Kina byr på kamelsvelging, kan blant annet Google skrive under på.

IT-selskapet etablerte Google China i Beijing i 2005, men måtte da gå med på kinesiske myndigheters krav om å sensurere en rekke søkeord.

I 2009 blokkerte myndighetene den Google-eide videotjenesten YouTube, etter spredning av videoer som viste kinesiske sikkerhetsstyrker som gikk løs på tibetanere.

Etter at Google året etter ble utsatt for et kinesisk hackerangrep, hadde de fått nok: De varslet utflagging til Hong Kong, hvor de kan operere uten inngripen fra fastlands-Kina. Kort tid etter svarte kinesiske myndigheter ved å blokkere tjenesten.

Publisert: