Konkurransetilsynet tilbyr å skyve på Tele2-fristen

Konkurransemyndighetene skulle egentlig konkludere i saken om Tele2-oppkjøpet denne uken. Nå lar de forhandlingsdøren stå på gløtt litt lenger, men da må TeliaSonera gi dem litt mer.

VURDERER UTSETTELSE: Konkurransedirektør Christine B. Meyer og Konkurransetilsynet er nå i innspurten i saksbehandlingen av TeliaSoneras oppkjøp av Tele2s norske virksomhet.
Publisert:

I fjor sommer annonserte TeliaSonera (Netcom) at de ville kjøpe Tele2s norske virksomhet med sine 1,1 million kunder for 4,6 milliarder kroner.

Kjøpet må godkjennes av Konkurransetilsynet, og gir de grønt lys vil det kombinerte TeliaSonera og Tele2 bli nesten like stort som Telenor (se faktaboks). Den 1. desember varslet tilsynet at de trolig ville si nei til oppkjøpet.

Konkurransetilsynet har egentlig hatt frist til torsdag på å komme med sin konklusjon i saken. Nå åpner imidlertid tilsynet for å utsette dette, hvis TeliaSonera kommer med noen flere «avhjelpende tiltak», melder Dagens Næringsliv.

Med det mener tilsynet at TeliaSonera må tilby noe som kan redusere markedsmakten de vil få ved et oppkjøp av Tele2.

– Den lovbestemte fristen for Konkurransetilsynet til å ta endelig stilling til oppkjøpet er 15. januar. Dersom partene ønsker å komme med nye forslag til avhjelpende tiltak vil imidlertid endelig frist for tilsynets saksbehandling skyves til 5. februar, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet, til avisen.

– 5. februar vil eventuelt være absolutt siste frist for avslutning av saken, sier Nese videre.

Villig til å forhandle

«Avhjelpende tiltak» betyr at oppkjøperen tilbyr seg å enten selge unna virksomheter, redusere tilstedeværelsen sin i enkelte markeder eller på visse steder. På den måten blir et oppkjøp lettere å svelge for Konkurransemyndighetene, som ønsker å unngå at pengesterke aktører kan kjøpe seg til en for stor markedsandel.

Telekomselskapet har allerede tilbudt slike tiltak, uten at Konkurransetilsynet virker å være tilfreds med det de har sett så langt. Den 1. desember uttalte nemlig sjefen for Konkurransetilsynet følgende:

– Mobilmarkedet er allerede sterkt konsentrert. Vi frykter at prisene for forbrukerne vil bli høyere og kvaliteten på tjenestene lavere med dette oppkjøpet. Derfor varsler Konkurransetilsynet en mulig stans av sammenslåingen, sa konkurransedirektør Christine Meyer.

TeliaSonera-sjefen optimistisk

TeliaSonera har ikke gått inn på nøyaktig hva de har tilbudt tidligere, men det har vært spekulert i om de kan være villige til å selge ett av datterselskapene, eller på en annen måte kutte antall kunder som de vil få ved et oppkjøp. En annen spekulasjon er at TeliaSonera kan komme til å forplikte seg til å leie tilgang til mobilmaster for konkurrenten Ice.

Charlotta Rehman, administrerende direktør i TeliaSonera Norge

Som E24 skrev i november satser Ice på å lansere sitt eget 4G-nett for tale og data i løpet av året.

TeliaSoneras toppsjef i Norge, Charlotta Rehman, uttalte til E24 like før jul at hun har stor tro på at oppkjøpet går gjennom hos Konkurransetilsynet i Bergen:

- Vi har stor tro på at vi vil få godkjenning, ikke minst fordi vi tilbyr omfattende avhjelpende tiltak som bør imøtekomme Konkurransetilsynets bekymringer.

TeliaSonera har også uttalt at de ikke er enige i vurderingen til Konkurransetilsynet om at oppkjøpet av Tele2 kan komme til å øke prisene på mobiltjenester i Norge.

Les også

TeliaSonera om Tele2-kjøpet: - Vi har stor tro på kjøp

Les også

Konkurransetilsynet vil trolig stanse storfusjon

Les også

Kunder raser over nettbytte

Publisert:

Her kan du lese mer om