Foxconn stuper

Foxconn-aksjen stuper etter at en iPad-fabrikk eksploderte sist fredag.

MISFORNØYDE: Arbeidsforholdene ble enda dårligere på fredag for de ansatte ved en Foxconn-fabrikk som nå er stengt. Bildet viser arbeidere ved samlebåndet i en fabrikk i Kina.
Publisert: Publisert:

Eksplosjonen fant sted i Chengdu provinsen, i den høyteknologiske sonen sørvest i Kina klokken syv på morgenen fredag. Foxconn-aksjen stupte 2,9 prosent.

Produksjonen har stoppet fullstendig etter hendelsen og tre stykker er meldt døde. Årsaken til eksplosjonen skal ha vært støv som samlet seg i løpet av en polerings operasjon.

I en pressemelding fra søndag gikk ledelsen ved fabrikken ut og avviste alle rykter om at eksplosjonen, som skadet totalt 16 personer, var hensiktsmessig iverksatt av arbeiderne selv.

En analytiker, sitert fra the Wall Street Journal, hevder eksplosjonen ikke får store konsekvenser for lanseringen av andre generasjon av iPad ettersom Foxconn har flere produksjonsfasiliteter i ulike regioner.

Selvmordsaksjoner mot lønninger

Foxconn har tidligere i år gått gjennom tøffe perioder, der høyere lønninger har gitt røde tall i resultatene. I 2010 leverte også produksjonsselskapet et massivt underskudd.

Inntektene på 7,2 millarder dollar i 2009 falt til 6,6 milliarder dollar i 2010. Da disse resultatene ble kjent stupte aksjen 4,55 prosent og høyere lønninger til de ansatte fikk skylden.

De bedrede lønningene kom som et resultat blant annet etter selvmordsaksjoner blant de ansatte. I løpet av en måned tok totalt fem arbeidere sitt eget liv ved et av produksjonsanleggene hos Foxconn.

Lønnskostnaden økte med 16,5 prosent til 565 millioner dollar i 2010.

LES OGSÅ:

Asia svinger etter Kina-tiltak

Apple mistet «nesten hele Telenor» på 18 dager

Lønnsrally ga Foxconn-underskudd

Børsras i Japan

Arbeidere i Kina krever høyere lønn

Publisert: