Google og Apple med hemmelige møter - Facebook liker ikke
I skjul møttes sjefene i verdens største teknologiselskaper til viktige strategiske drøftinger. Det gikk bra til Facebook kom på banen.
I mai skal etter planen teknologikjempene som Google, Apple, Intel og Adobe Systems møte i retten, saksøkt av en rekke tidligere og nåværende ansatte i teknologiselskapene.
Selskapene saksøkes for å ha samarbeidet seg i mellom for å holde lønningene nede i bransjen mellom 2005 og 2009.
De 64.000 ansatte som er berørt av saken krever tre milliarder dollar, i underkant av 18 milliarder kroner, i utestående lønn fra selskapene.
I henhold til amerikansk kartellforebyggende lovgivning kan denne summen tredobles, hvis ikke partene blir enige om et forlik før rettssaken.
Under en rettshøring i mars informerte selskapene at de diskuterer et slikt forlik med de ansatte, og at det er fremgang i diskusjonene. Walt Disney-selskapene Pixar og Lucasfilm samt Intuit, som inngikk i det opprinnelige søksmålet, har tilbudt sine berørte ansatte et forlik på 20 millioner dollar, ifølge Wall Street Journal.
Inngikk rekrutteringspakt
I forbindelse med rettssaken har det kommet frem nye dokumenter i form av epostkorrespondanse, som viser at lederne i selskapene, inkludert den avdøde Apple-sjefen Steve Jobs og Google-toppene Eric Schmidt og Sergej Brin, jevnlig møttes før de rekrutterte ansatte eller gjorde strategiske endringer, skriver Wall Street Journal.
Intuit-styreformann Bill Campbell skal ifølge rettsdokumentene, som er blitt gjort offentlige, ha fungert som en megler i samtalene.
Ifølge næringslivsavisen er det han som skal ha fått til en ordning hvor de store teknologiselskapene avsto fra å rekruttere fra hverandre på 2000-tallet.
Facebook skal på sin side ha avslått venneforespørselen.
I dokumentene kommer det også frem en rekke eposter som er blitt sendt mellom topplederne.
Google: - Innholdet i mailene dine blir analysert
Jobs truet med krig
Google-gründer Brin sendte i 2005 en epost til ledelsen i søkemotorgiganten etter at Steve Jobs hadde ringt ham og klaget over at Google rekrutterte Apple-ansatte.
- Hvis du ansetter én eneste én av våre ansatte, betyr det krig, skal Jobs ha sagt ifølge Brins e-post.
Brin skal ha anført at Jobs virket «en smule gal».
Google skal etter det ha bedt Campbell om mekle frem fred mellom selskapene. I en epost til Google skriver Campbell at Jobs er forbannet siden Google fortsatt rekrutterer Apple-folk. Da tok Google grep, og Campbell skriver den påfølgende dagen til Jobs at «Eric (Schmidt, Google-styreformann journ. anm.) har fortalt meg at han personlig har gått inn og stoppet alle ansettelser fra Apple».
I 2007 skal en rekrutterer i Google ha fått sparken etter å ha kontaktet en Apple-ansatt.
Jobs skal ha fått vite om sparkingen fra Campbell i en epost, og videresendt eposten til de andre Apple-lederne med et smileansikt inkludert.
Les også: Google: - Vi lyser aldri ut eksternt
Facebook takket nei
Men, i 2008 kom det et nytt selskap som ikke ville være med på leken.
Facebook, som virkelig var på vei oppover, hadde ikke inngått en lignende avtale og støvsuget til seg talenter fra konkurrentene.
- Hvem skal kontakte Sheryl eller Mark (Sandberg og Zuckerberg journ. anm.) for å få til en våpenhvile? Vi må få til en våpenhvile, skrev Campbell til Google-ledelsen.
Men Facebook nektet å høre på de andre selskapene.
- Jeg nektet på den tiden å begrense Facebook fra å ansette Google-folk, sa Sheryl Sandberg, COO i Facebook, i en uttalelse til domstolen.
Sandberg ble selv hentet fra Google til Facebook i mars 2008.
I en epost til Google-ledelsen uttrykker Sergej Brin sine tanker om Facebooks voldsomme popularitet allerede høsten 2007.
- Facebook-fenomentet har skapt et virkelig stort problem. Jeg innser nå, ikke bare på grunn av at deres ansettelser, men effekten av at nå vil alle starte sin egen versjon av Facebook eller å bli rike på en Facebook-app.
Brin skal tidlig ha mottatt rapporter på hvor mange Google-ansatte som gikk til Facebook, og motsatt vei.
Scmidt, daværende Google-direktør, uttalte i 2008 at Facebook-ledelsen var bygget på tidligere Google-sjefer.
En annen Google-sjef, Shona Brown, anbefalte i 2008 at denne leken ble avsluttet, og stoppe rekruttering fra Facebook.
Og omsider sendte Bill Campell e-post til Facebook om å legge stridsøksen død.
I sin vitneforklaring hevdet imidlertid styreformannen i Google, Schmidt:
- Facebook har spilt med andre regler enn oss.