– NSA klarer ikke holde tritt med datamengdene

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) er bare i stand til å samle inn en del av alle amerikanske teledata på grunn begrenset kapasitet.

BLIR REDDET AV MENGDEN: Protestantene mot overvåkning får hjelp i arbeidet fra det voldsomme volumet i tele og datatrafikk.

Win Mcnamee
  • NTB
Publisert:

NSA klarer heller ikke å lagre alt som man gjerne skulle, ifølge en omfattende rapport i avisen Washington Post.

NSA klarer for eksempel bare å samle inn mellom 20 og 30 prosent av all telefonvirksomhet. Den eksplosive bruken av mobiltelefoner er hovedårsaken til NSAs kapasitetsproblem, skriver avisen.

Les også

- NSA samlet inn 200 millioner tekstmeldinger daglig

Endringer

NSAs enorme kapasitet til å overvåke telefon- og datatrafikk har vært et sentralt tema i verdens medier i lengre tid etter de omfattende lekkasjene fra Edward Snowden, tidligere ansatt i et firma som var leid inn for å bistå NSA med datateknologisk arbeid.

17. januar varslet president Barack Obama endringer i NSAs innsamling av telefondata.

Obama varslet ingen stopp i den brede overvåkingen og innsamlingen av data, men NSA skal bare få tillatelse til å samle inn eller lete etter spesifiserte opplysninger, og først når en dommer eller domstol har godkjent overvåkingen på grunn av mistanke om terror.

Misnøye

Torsdag opplyste USAs direktør for nasjonal etterretning, James Clapper, at den spesielle domstolen Foreign Intelligence Surveillance Court hadde godkjent Obamas endringer.

Men mange er fortsatt i sterk opposisjon til overvåkingen. Twitter er det siste selskapet som har meldt sin misnøye. Det skjedde fredag. Selskapet krever at justismyndighetene er mer åpne om hvilken overvåking som drives.

Assisterende justisminister James Cole har forsvart den omfattende overvåkingen med at «dersom du er på jakt etter nålen i høystakken, så må du ha anledning til å gå gjennom hele høystakken».

NSA-programmet ble startet etter angrepene på USA 11. september 2001, uten godkjennelse verken av Kongressen eller retten.

Les også:

Halvparten gir blaffen i overvåkning på nettObama-rådgivere mener NSAs overvåking er ulovligObama vil begrense USAs overvåkingObama vil endre USAs overvåkingspraksis

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Obama vil begrense USAs overvåking

  2. - NSA samlet inn 200 millioner tekstmeldinger daglig

  3. Pulitzer-prisen for avsløringer om NSA

  4. Annonsørinnhold

  5. AVIS: – USAs myndigheter overvåker millioner av biler

  6. Frykter for Snowdens liv