Mr. Office startet Vista-showet

Rundt 900 IT-sjefer var møtt frem i Handelshøyskolen BIs storstue i morges for å høre Jeff Raikes lansere Windows Vista.

Publisert:

- Dette er en stor dag for oss. Det er lagt ned en voldsom forskningsinnsats over flere år, tusenvis over hele verden har testet det. Nå er vi endelig klare til å vise det frem, og folk kan ta det i bruk, sa Raikes til forsamlingen.

Trekkplaster

Jeff Raikes var det store trekkplasteret på Microsofts lanseringeskonferanse i lokalene til Handelshøyskolen BI i Nydalen, hvor også en rekke av IT-gigantens norske partnere viste frem sine løsninger. Lokalene var fulle av IT-beslutningstagere fra en rekke store og små norske bedrifter.

Raikes er arkitekten bak kontorstøtteprogramvaren Office, og regnes for å være nummer tre i Microsoft - etter gründer og styreleder Bill Gates og toppsjef Steve Ballmer.

Største noensinne

Trippel-lanseringen av operativsystemet Windows Vista, Office 2007 og Exchange Server 2007 er den største satsingen noensinne i Microsofts historie.

Det er også fem år siden siste versjon av Windows ble lansert, Windows XP. Vista, som forøvrig er spansk og kan oversettes til utsikt, er i tillegg to år forsinket.

- Verdt å vente på

Men Raikes fortalte forsamlingen at de nye programvareproduktene var vel verdt å vente på.

- Enkelhet er et nøkkelord. Vi mener vi har utviklet verktøy som gjør det enklere å jobbe sammen. Det handler om å finne informasjon, så bruke den og til slutt dele den med andre, sa Raikes som også trakk frem økt sikkerhet som en av de viktigste nyhetene med Vista.

Det neste året vil bli preget av massive markedsføringsfremstøt fra verdens mektigste IT-selskap.

Omstridt selskap

Bedrifter kan skaffe seg produktene fra nå, mens vanlige forbrukere må vente til januar.

Ni av ti PC-brukere verden over har Microsoft-produkter lastet på PCen. Mange mener IT-giganten har utnyttet sin dominerende rolle, noe som har ført til en rekke rettssaker og gigantbøter fra EU. EU rasler også med sablene i forhold til Vista.

Selv om brukerne har måttet vente lenge på oppgraderingen, er det ikke ventet at bedrifter og privatpersoner vil kaste seg over de nye Microsoft-produktene med en gang.

Ny programvare har som regel massevis av barnesykdommer og feil, og det gjelder etter alt og dømme Vista også. Mange venter til de verste feilene er utbedret.

Brukerne sitter på gjerdet

Norske bedrifter har ikke noen bråhast med å implementere Vista og Office. En rundspørring Computerworld blant store norske virksomheter gjorde nylig viser at dette ikke står særlig høyt på agendaen. De ser ikke noen presserende behov for oppgradering og vil vente og se.

Analyseselskapet Ovum spår imidlertid at 15 prosent av PC-brukerne vil gå over til Vista i løpet av det første året. Det er i så fall raskere enn tidligere Windows-versjoner.

Publisert: