Ice og Tele 2 inngår avtale om kjøp av infrastruktur

Gjøres for å øke sannsynligheten for at TeliaSonera-oppkjøpet går gjennom hos konkurransetilsynet, tror telekomanalytiker.

FÅR LEIE FREKVENSER: Tele2 har gjennom avtalen med Ice fått midlertidig tilgang til 5 MHz i 900-båndet.
Publisert:

Ice Communication Norge og det Tele2-eide selskapet Mobile Norway har inngått en avtale om leie av frekvenser i 900 MHz-båndet, opplyser selskapene i en pressemelding onsdag.

900-frekvensen er særlig godt egnet til utbygging av 4G-nett.

Som en del av avtalen vil Ice kjøpe deler av Tele2s mobilnettinfrastruktur dersom TeliaSoneras oppkjøp av Tele2s norske virksomhet godkjennes av konkurransemyndighetene.

Tele2 i Norge har gjennom avtalen med Ice fått midlertidig tilgang til 5 MHz i 900-båndet fra 1. oktober til 1. april 2015.

Det var nettopp Ice som vant Post- og teletilsynets lisensauksjon foran Tele 2 i desember, og selskapet fikk dermed frekvensrettigheter til å drive blant annet mobilvirksomhet. Tele 2 satt igjen uten frekvenser.

Netcoms morselskap Telia Sonera kjøpte den 7 juli Tele 2 Norge for 4,6 milliarder norske kroner.

- Avtalen kommer med bakgrunn i oppkjøpet

- Jeg tror denne avtalen kommer for å øke sannsynligheten for at Telesoneras oppkjøp av Tele2 blir godkjent av konkuransemyndighetene. Det er ingen god grunn til å gjøre det ellers, sier telekom analytiker i Carnegie, Espen Torgersen.

Les også

«Verstingene» slår seg sammen

Dersom avtalen skulle gå gjennom sier han at Ice vil få tilgang til infrastruktur og slippe å måtte bygge dette selv.

- Da vil Ice vil da kunne styrke sin posisjon som fullverdig nettverksoperatør. Samtidig, hvis oppkjøpet blir avslått, vil da Tele2 stå på bar bakke. Da må de gjøre noe annet sammen med Ice, sier Torgersen.

Trenger konkurransemyndighetenes velsignelse

Nå får også Ice kjøpe deler av Tele2s mobilnettinfrastruktur dersom konkurransemyndighetene godkjenner Telia Sonera ABs oppkjøp av Tele 2s norske virksomhet. Denne delen av avtalen består av en fast del og en opsjon hva gjelder antall basestasjoner og tidspunktet for eventuell overtagelse.

- I dag har vi et mobildatanett med CDMA-teknologien basert på 450 MHz frekvensen. Nå skal vi oppgradere vårt nett til et rent 4G nett ved å kombinere vår eksisterende frekvens med våre nye frekvenser. Denne kombinasjonen er helt unik og skaper veldig interessante muligheter, sier administrerende direktør i Ice Norge Eivind Helgaker.

- Planene våre er uendret. Vi jobber hver dag med å bygge ut nettet vårt og derfor er denne avtalen viktig. Målet vårt er å tilby konkurransedyktige telekomprodukter. Kombinasjonen av unik dekning, mye tilgjengelig kapasitet som følge av frekvensene og infrastrukturen vi har gjør det mulig å tilby svært gode produkter til kundene, sier Helgaker, uten å ville utdype hvilke produkter dette er snakk om.

Eieren av ICE er en av verdens rikeste menn - den amerikansk-ukrainske milliardæren Leonard Blavatnik.

Les også:

Derfor frister Gets kabelkunder den danske telekjempenTele2-kjøpet: Telenor mister 450 millioner kroner i leieinntekterTele2 betaler 1,1 milliarder for 4G-dekningIce tredoblet resultatet

Publisert:
Gå til e24.no