Øyeskanning inntar smarttelefonene

Irisskannere vil om kort tid ligge i alles lommer. Vi er i startfasen til en biometrisk boom, mener Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

FREMTIDEN ER HER: En Iris-skanner i aksjon ved Frankfurt Lufthavn. Nå inntar teknologien smarttelefonene for fullt.

Foto: Bernd Kammerer Ap
 • Karl Wig
Publisert:,

På smarttelefon-fronten går den teknologiske utviklingen lynkjapt.

Allerede er inntasting av passord avleggs, etter at fingeravtrykksskannere inntok telefonene våre for få år siden.

Men i stedet for å foreta tommel-kraftanstrengelsen, hvorfor ikke bare hvile øynene på skjermen?

Ventes i kommende Note

Irisskannere er nå på full fart inn i telefonene våre. Den japanske mobilprodusenten Fujitsu var først ut med å lansere en modell med teknologien i 2015, og på tampen av året kom også Microsoft med irisskanner i sin Lumia 950-telefon.

Nå står tungvekterne for tur:

 • Samsung, som i 2014 bekreftet at de jobbet med et øyegjenkjenningssystem, ventes å debutere sin etterlengtede løsning i Galaxy Note 7 i starten av august – altså om få dager.
 • Apple har også planer på lur. Ifølge DigiTimes kan iris-skanner få plass i iPhone fra 2018. Apple-analytiker Ming-Chi Kuo i KGI Securities, respektert i bransjen for sin treffsikkerhet, tror iPhone utstyres med biometrisk gjenkjenning av enten ansikt eller øyne allerede i 2017-modellen.

Hver iris – altså den fargede sirkelen rundt pupillen din – inneholder et komplekst mønster som er unikt for alle personer, og dermed ideelt for identifisering.

Les også

Slik er Elon Musks nye fremtidsvisjon

Biometri-boom

Iris-gjenkjenning kan derfor erstatte fingeravtrykk og brukes for å låse opp telefoner, logge inn og godkjenne kjøp.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) mener smarttelefonene har tyvstartet det som vil bli en storstilt biometrisk omveltning – hvor passordet snart kan være en teknologisk dinosaur.

– Trinn én var fingeravtrykk, som nå er standard for å låse om smarttelefoner. Trinn to er iris-skanning og andre biometriske karakteristika. I neste trinn vil biometrisk gjenkjenning bli bredt implementert på tjenestene vi bruker på nettet, sier administrerende direktør Roger Johnsen til E24.

VENTER PÅ FASE TRE: NorSIS-sjef Roger Johnsen tror passord-inntasting på internett er på vei ut – og synes det er like greit.

Foto: Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS)

To fordeler – og ulemper

Ifølge lekkasjer omtalt av Android Authority innebærer Samsungs løsning at to sirkler får plass på den låste telefonskjermen. Her må øynene dine angivelig plasseres med en avstand på 25–35 centimeter fra skjermen. Frontkameraet vil deretter fange opp og analysere irismønsteret ditt, og forhåpentligvis gi deg tilgang.

Det kan høres litt kinkig ut, men hurtighet skal være en av fordelene. Ifølge MacRumors jobber dagens iris-teknologi allerede raskere enn TouchID, Apples løsning for fingeravtrykksgodkjenning.

Les også

Snart kan du betale med en selfie

En annen fordel er at du slipper å initiere fysisk kontakt med telefonen.

Det er imidlertid også noen ulemper:

 • Siden iris-skanningen foregår via frontkameraet i telefonen, fungerer det ikke like bra i dårlig lys.
 • Teknologien kan også ha problemer med gjenkjenningen om du har drukket mye alkohol, eller har gjennomført øyeoperasjon.

TELEFONEN SER DEG: Samsung-konsernsjef J.K. Shin holder frem en Galaxy S6 Edge+ og Note 5 under lanseringen i fjor. Nye Note 7 ventes å få iris-skanner.

Foto: Andrew Kelly Reuters

– Både sikrere og enklere

Om vår biometriske fremtid høres skummel ut, kan NorSIS-sjefen berolige:

– Det er mye bedre enn passordløsningene vi bruker i dag. Det er vanskelig å huske mange ulike og kompliserte passord. Mange bruker derfor ett passord, og blir svært utsatte for hacking og informasjonstyveri. Det er et stort problem i dag. De biometriske løsningene er både enklere og sikrere, sier Johnsen.

Samtidig advarer NorSIS mot å levere fra seg biometrisk informasjon til hvem som helst – for det vil alltid være en risiko for at den havner på avveie.

– Vi fraråder for eksempel sterkt å utlevere slik informasjon til spørreundersøkelser man kommer over på nettet. Her er det viktig at IKT-bransjen lager systemer for å ivareta biometrisk informasjonen på en trygg og god måte, sier Johnsen.

Les også

Slik er Elon Musks nye fremtidsvisjon

Les også

Sikkerhetsfeil i Apple-produkter

Les også

Snart kan du betale med en selfie

Her kan du lese mer om

 1. iPhone
 2. Teknologi
 3. Apple
 4. IT-sikkerhet
 5. Samsung
 6. Personvern

Flere artikler

 1. Åpner for hjemmeregistrering av fingeravtrykk med norsk teknologi

 2. Tror ikke smarttelefonen vil se så forskjellig ut om fem år

 3. Norsk selskap sier de startet en Tesla via hacking

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vil skje mer de neste fem årene enn det har gjort de siste 25

 6. Fersk rapport: Dette er de største digitale truslene mot bedriftene