Telegigant inntar norsk sokkel: Mener tingenes internett vil revolusjonere oljeplattformer

Telia vil ikke bare koble opp søppelspann, beitedyr og parkeringsplasser på internett. Sammen med Tampnet inntar de nå norsk sokkel for å få oljeplattformer på nett og tilby tjenester som skal gjøre produksjonen langt smartere.

FJERNSTYRES FRA LAND: Illustrasjonsbilde av Valemon-plattformen til Statoil. Den moderne plattformen kan i stor grad fjernstyres fra land takket være automatisering og ny teknologi som er tatt i bruk.
Publisert:

Både Telia, Telenor og mobiloperatører i andre land arbeider nå med å rulle ut to nye 4G-teknologier (LTE-M og NB-IOT) som skal revolusjonere måten man kan koble opp sensorer og maskiner på mobilnettet.

Dette er imidlertid noe som rulles ut på land, men nå tar Telia også steget ut til sjøs. Takket være en ny avtale med Tampnet skal de nå lage dekning for tingenes internett på oljeplattformer, rigger og produksjonsskip.

Dermed skal selskapene legge til rette for at man både kan installere mobiloppkoblede sensorer og maskiner, og sikre at mobiltilbudet over 4G fungerer sømløst, uavhengig av om man er på land eller ute til havs.

Direktør for bedriftsmarkedet i Telia Norge, John Christian Hillestad

Tampnet ble startet og bygget opp av Statoil, men oljeselskapet solgte seg etter hvert ut. Selskapet leverer fibernett, subsea-radiolinjer og mobildekning til over 240 plattformer, rigger og produksjonsskip globalt. Omtrent halvparten er i Mexicogolfen i USA og den andre halvparten er i Europa.

Det er Tampnet og Telenor-selskapet MCP som dominerer telekommarkedet i Nordsjøen i dag.

– Per i dag er dekningen og tilbudet offshore, både teknisk sett og brukermessig, ganske usammenhengende og vi ser at norsk sokkel er preget av en blanding mellom gamle og nye installasjoner. Det vi vil tilby for bedriftene og brukerne er en sømløs opplevelse på land og offshore, sier direktør for bedriftsmarkedet i Telia, John Christian Hillestad til E24.

Selv om satsingen også vil gjøre det mulig å tilby mobiltjenester for bedriftene og de ansatte som spenner seg fra offshore til land, mener Telia-direktøren at oppkoblingen av enheter, sensorer og maskiner på plattformene er det viktigste.

NB-IOT og LTE-M teknologiene er egne mobilteknologier under 4G-paraplyen. På land gjør disse teknologiene det mulig å legge sensorer og modem i alt fra søppelspann og parkeringsplasser til småbåter og på beitedyr. Dermed kan man for eksempel ha løpende oversikt over hvilke søppelspann i en by som er fulle og må tømmes, eller få oversikt over hvor sauene på beite.

Les også: Installerer tusenvis av sensorer på havbunnen: Slik skal Statoil tømme Sverdrup

Sjø og land – hand i hand

Nå skal disse teknologiene brukes for å kunne koble opp maskiner og sensorer på en rekke bruksområder i oljeindustrien. Med samme mobilteknologi i bunn vil man også kunne bruke de samme enhetene offshore som på land.

Den nye dekningen på oljeplattformer vil blant annet gjøre det mulig å installere sensorer på maskiner og utstyr som i dag må avleses manuelt, og dermed kan man få inn data trådløst og automatisk, omtrent som strømmen din avleses automatisk med de nye smarte strømmålerne.

– Vi ser for eksempel at sporing er et veldig viktig segment i offshorenæringen og med denne teknologien kan man spore utstyr og forsendelser underveis på land og deretter ut til plattformene, sier Hillestad i Telia og fortsetter:

– Og det er bare et eksempel på hva vi ser for oss å legge til rette til, for vi skal benytte teknologi basert på internasjonale standarder og legge til rette plattformen og bruke partnere av oss til å digitalisere mange aspekter av en offshore-installasjon, sier Hillestad.

Telia-direktøren er heller ikke den eneste som ser store muligheter innen offshore-logistikk. Det gjør også Kongsberg Digital og supplybaseselskapet NorSea.

Hillestad beskriver potensialet i digitalisering offshore som «enormt», og illustrerer poenget sitt at en plattform sin i dag må ha 100 mennesker i sving til enhver tid, i fremtiden kan klare seg med 15–20 personer hvis man får automatisert en rekke prosesser og systemer.

– Dette kan spare oljeindustrien for enorme summer og bidra til at oljeindustrien også kan være med på digitaliseringstrenden

– Hvor utbredt er oppkoblede enheter på oljeinstallasjoner i dag?

– Det en del systemer allerede og en del nye plattformer har mye teknologi, men det kan ofte være snakk om proprietære systemer. Totalt sett er det varierende i hvor stor grad oljeinstallasjoner er automatisert og digitalisert, sier direktør for Nordsjøen i Tampnet, Per Atle Sørensen, til E24.

Første plattform kan være klar om kort tid

Tampnet tilbyr både dataforbindelser som brukes av de ansatte privat (mobildekning) og tilkoblinger for operasjonell bruk, enten det er til større fartøy, maskin-til-maskin-kommunikasjon eller nettbrett til bruk i produksjonen.

– Vi har en eksisterende infrastruktur som vi oppgraderer til IOT (tingenes internett, journ.anm.), sier Sørensen i Tampnet.

Han forteller at den nye narrowband-teknologien kan rulles ut med mindre justeringer og programvareoppgraderinger på en del offshore-installasjoner, mens noen vil kreve at man setter opp innendørsceller.

– Når kan den første plattformen være koblet opp med dette nye nettet?

– Vi jobber knallhardt med å oppdatere sentralnettet hos oss, men vi vil nok se noe over de neste to til tre månedene, sier Sørensen.

Les også

Telenor-sjefen lover fortsatt kostnadskutt i 2018

– Vil dere tilby dette også utenfor Norge på britisk sokkel?

– Vil tilgjengeliggjør dekningen vår for Telia begge steder. Vi er også på plass på dansk sokkel og er på vei inn i Nederland, sier Sørensen.

Både Tampnet-direktøren og Hillestad i Telia peker imidlertid på at det viktige med LTE-M og NB-IOT-nettene er at de bygger på internasjonale standarder i 4G-rammeverket.

– Så det er et stort økosystem av enheter som blir utviklet og kan brukes. Så når man får dekningen så åpner det seg en del muligheter, for eksempel for å ettermontere på gamle plattformer og få inn helt nye data, sier Sørensen.

Lover nasjonal IOT-dekning neste år

Teknologiene som brukes til tingenes internett over mobil er det som kalles LTE-M og NB-IOT. Ifølge teknisk direktør i Telia, Dag Wigum, har begge teknologiene hver sine fordeler og han tror begge kan leve side om side.

Kort oppsummert kan man overføre mer data raskere over LTE-M mens NB-IOT er mer energieffektivt, slik at en sensor som er koblet på dette nettet fort kan vare i 10 år før batteriet må byttes.

– Vi skal være tilgjengelig med begge teknologiene. I løpet av 2018 skal vi dekke halve befolkningen og neste år skal vi levere nasjonal dekning på linje med den ordinære 4G-dekningen vår, forklarte Wigum på et pressetreff denne uken.

PS! Tampnet eies i dag av private equity-selskapet EQT. EQT eier også Broadnet, som det i senere tid har vært spekulert i om Telia vil kjøpe for å sikre seg en betydelig andel i det norske fiber- og bredbåndsmarkedet.

Les også

Fortsetter å frigjøre seg fra Telenor

Les også

– Man må ikke være i Silicon Valley for å bli verdensledende

Les også

Nordea-sjefen om sin bransje: – Nå endres alt vi gjør

Publisert:
Gå til e24.no