Itslearning vil erobre USA: – Nedturen har vært å prøve oss i markeder vi ikke har lyktes i

IT-selskapet Itslearning investerer konsekvent mer enn det tjener. Planen er å erobre både USA og Asia. Men hovedkontoret blir i Bergen.

AMBISIØSE: – I 2019 er vi største læringsplattform i USA. Vi har lyktes i flere europeiske markeder og vi er på vei inn i Asia, forteller Arne Bergby, administrerende direktør i Itslearning til E24.

Foto: Colourbox/Itslearning
  • Jan Lilleby
Publisert:,

– Det startet på Høgskolen i Bergen i 1999. Det var noen avgangsstudenter som skrev hovedoppgaven sin om «virtuelle klasserom».

Arne Bergby, administrerende direktør i IT-eventyret itslearning forteller om hvordan selskapet han har ledet fra 2004 oppsto.

– Etter oppgaven var levert spurte noen lærere ved høyskolen om disse studentene kunne lage dette virtuelle klasserommet med det samme. Det sa de ja til, og fikk en liten pott med oppstartspenger av høyskolen.

Over 16 år senere er resultatet en læringsplattform som har over fire millioner aktive brukere. Den norske IT-bedriften med 400 ansatte og fortsatt hovedkontor i Bergen omsetter for over 500 millioner kroner i året. 80 prosent av omsetningen kommer fra utlandet.

Nå er bedriften nominert til Eksportprisen – som har som formål å premiere eksportører som har lyktes med å bygge verdier i Norge gjennom markeder ute.

Vet du om en bedrift – liten eller stor – som fortjener å vinne Eksportprisen 2016?

Meld den på her før det er for sent - fristen er i dag!

Verdt milliarder

– Nedturen har vært å prøve oss i markeder vi ikke har lyktes i, sier Bergby – som forteller E24 om de mislykkede satsningene i Italia og Spania.

IT-sjefen sier det var vanskelig å forholde seg til myndighetene i de to landene, og at satsningen i Spania ble avsluttet på grunn av korrupsjon.

– Den reisen valgte vi å stå over.

I Italia var det «utrolig vanskelig» å få pengene av kommunene, og Bergby forteller at man nesten måtte stå på døren til kommunene for å få betalt.

Itslearning har hatt en jevn vekst siden oppstarten i 1999.

I 2013 ble 40 prosent av selskapet solgt til det svenske oppkjøpsfondet EQT. Da ble selskapet verdsatt til omtrent 600 millioner kroner.

Møt en tidligere vinner av Eksportprisen: Båtdo ble millionbutikk på land

– Det har vært utrolig positivt for Itslearning å få EQT på eiersiden. De er svært kompetente og har en annen måte å tenke på enn det vi hadde fra før av. De hjelper selskapet med å fylle potensialet til selskapet, forteller Bergby.

Selv står lederen oppført med en eierandel på 9,16 prosent i holdingselskapet som eier 100 prosent av Itslearning AS.

– Hva anslår du verdien av selskapet i dag?

– Milliarder, sier Bergby – som ikke vil utdype anslaget mer.

Les også

Mot rekordår for norsk sjømateksport

Store ambisjoner – store investeringer

Forrige måned kjøpte Itslearning konkurrenten Fronter, og selskapet er dermed det desidert største selskapet innen læringsplattformer på nett i Europa. Om fire år har selskapet eksistert i 20 år.

– I 2019 er vi største læringsplattform i USA. Vi har lyktes i flere europeiske markeder og vi er på vei inn i Asia, forteller Bergby til E24.

VOKSER: Itslearning har 400 ansatte, hvorav 120 i Norge. Selskaper ansetter stadig flere, men det er ingen lett jobb å skaffe kvalifiserte medarbeidere. Her er en del av de ansatte samlet i Hardanger.

Foto: Itslearning

Det er et uttalt mål fra selskapet om å levere den beste læringsplattformen med tilhørende tjenester verden over. Men veien frem til den ledende markedsandel i USA og videre ekspansjon til Asia kommer ikke til å bli en dans på roser, skal vi tro IT-sjefen.

– Vi kjemper mot Microsoft, Google og andre aktører i Silicon Vally for å lykkes med våre digitale produkter – det er utypisk å vinne i disse markedene, sier Bergby – som kan fortelle at Itslearning har omtrent 60 amerikanske ansatte.

Omtrent en fjerdedel av inntjeningen til selskapet går til produktutvikling, mens resten av pengene går inn i investeringer for å lykkes i eksisterende og nye markeder.

– Vi prøver å investere mer enn vi tjener, sier Bergby til E24 – som sier IT-bedriften har «ingen fokus» på EBITDA (driftsresultat før avskrivninger og rentekostnader, journ.anm).

Les også

Dette lille øysamfunnet i Nord-Norge drar inn milliarder i året

– Du vet

Selskapet er mest eksponert mot euro og dollar, men har ikke nytt så godt av den svekkede kronekursen det siste halvannet året som andre eksportbedrifter.

– I USA har den svekkede kronekursen slått ut negativt for oss, sier Bergby – som forteller at Itslearning investerer mer enn de tjener i USA. For salget i Europa har kronesvekkelsen slått ut positivt.

(Saken fortsetter under bildet.)

SJEF: Arne Bergby er administrerende direktør i Itslearning. Selskapet omsetter for 500 millioner kroner, hvorav 90 prosent i utlandet.

Foto: Itslearning

– Summa summarum nuller bevegelsene i kronekursen seg ut for oss, sier Bergby – som selv bruker 50 prosent av arbeidstiden sin i USA.

Hvis det kun hadde vært snakk om verdier burde Itslearning flyttet hovedkontoret til USA, forteller han.

– Hvorfor flytter dere ikke hovedkontoret fra Bergen?

– Du vet, ler Bergby – før han sier det som det er.

– Vi bergensere er patrioter.

Han levner liten tvil om at eksportbedriften ikke kommer til å flytte fra hovedkontoret som ligger på veien fra Flesland rett før Bergen sentrum med det første.

– Så lenge jeg er i selskapet skal hovedkontoret være i Bergen, slår Bergby fast.

Les også

Den lille milliardøya

Les også

Seniorøkonom: – Bekymringsfullt

Les også

Nordea varsler tøffere tider for norsk økonomi

Flere artikler

  1. Omsetningen til Itslearning faller for andre år på rad

  2. Passer din bedrift inn her?: Vinneren av Eksportprisen 2016 er ...

  3. Den lille milliardøya

  4. Annonsørinnhold

  5. Hvem fortjener å vinne prisen for Norges beste eksportbedrift?

  6. Én av disse er Norges beste eksportbedrift